bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: vrátí se Kansas City na jeviště jménem NHL?

18. srpna 2017, 23:59

Petr Adler

Když to nevyšlo před čtyřmi desítkami let, proč by to nemělo vyjít teď? Kansas City Scouts sice v letech 1974 až 1976 ze 160 utkání v nejvyšší soutěži vyhráli pouze 27, a pak se raději před tou ostudou přestěhovali do Colorada, kde se z nich stali Rockies, ale dnes by mohlo být všechno úplně jinak. Změněná pravidla umožňují novým mužstvům najmout alespoň několik hráčů, kteří umí hokej. Vznikly nové dohady: NHL by se mohla vrátit do Kansas City. A NHL to nepopírá.

Ne, že by si původní Scouts a nyní Rockies v Denveru počínali o moc lépe: hráli tam od roku 1976 až do roku 1982, odehráli celkem 480 zápasů, vyhráli jich 113, prohráli 281, 86 střetnutí skončilo nerozhodně (tenkrát ještě NHL nelpěla na názoru, že nerozhodný výsledek se podobá vášnivému polibku mezi bratrem a sestrou).

V roce 1982 se dřívější Scouts, nyní Rockies, přestěhovali do New Jersey, kde se z nich stali Devils. Špičkový hokej se do Denveru vrátil až po sezóně let 1994-1995, kdy se sem přestěhovali Québec Nordiques, aby se z nich stali Colorado Avalanche. Ale to už je zase jiná kapitola.

Do Kansas City se NHL od odchodu Scouts vrátila v posledních desíti letech šestkrát, aby tam sehrála nějaký předsezónní exhibiční zápas a udržela se místním v paměti.

V nastávající sezóně tuto úlohu (ve čtvrtek 28. září) převezmou St. Louis Blues a Minnesota Wild. Hrát se bude na ledě Sprint Center (na snímku). Do deset let mladé haly se na hokej vejde málem 18 tisíc platících diváků, což je pro NHL číslo přijatelnější než, kupříkladu, patnáct a půl tisíce míst v MTS ve Winnipegu, kde hrají Jets. O těch se říká, že jsou navrátivší se synové. Trochu přehnané tvrzení: původní Jets se dodnes potácí v Arizoně co Pouštní psi (Coyotes). Nynější Jets přišli z Atlanty, kde neuspěli co Drozdi (Thrashers).

Je ovšem pravda, že když před několika lety NHL oznámila, že nebude mít vůbec nic proti tomu, aby se ji ohlásili noví zájemci o nová mužstva, neměla na mysli ani tak moc Québec City, jako spíše západnější část světadílu. Včetně Kansas City. Přihlásil se Las Vegas, společně s Québec City.

Uprostřed nevadské pouště, v městě hříchu, začnou novou sezónu Zlatí rytíři (Golden Knights), zatímco Québec City ostrouhal.

La Belle Province má smůlu

Francouzsky se to řekne malheur, nebo pas de chance: NHL potřebuje vyvážit východ a západ. Diváci už nějaký čas poukazují, že není v pořádku, aby ve Východní konferenci hrálo šestnáct mužstev, zatímco v Západní do právě uplynulé sezóny 14, a od začátku nastávající sezóny patnáct mužstev. Stavitelé rozpisu soutěže si kvůli tomu rvou zbývající vlasy jakbysmet.

Kansas City se k rozluštění záhady hodí jako na ruku ušitá rukavice, Québec City nikoliv.

Nezdá se, že by NHL vyhlásila, že bude znovu přijímat přihlášky, ale zástupce jejího komisaře Bill Daly dal najevo, aniž by to řekl naplno, že liga netančila radostí, když otevřela před pár roky obálky, a neviděla mezi nimi ani jednu se známkou z Kansas City.

Na přímou otázku z americké televizní a internetové sítě ESPN odpověděl Daly také přímo: “Kansas City nikdy nezmizel z obrazovky našeho radarů. Už dříve jsme mluvili s lidmi, které by by to mohlo zaujmout. Určitě jde o trh, který bychom za správných okolností (včetně zájmu naší Rady o další rozšíření) uvážlivě zhodnotili a zvážili.”

Daly pak dodal, co všechno by se muselo stát: “Když hodnotíme místa, kde by mohla hrát mužstva NHL, zajímají nás hlavně tři věci. V první řadě se tážeme, zda dotyčný trh má nebo buduje vhodnou arénu. Za druhé nám jde o složení obyvatelstva (cizím slovem: demografie), abychom věděli, zda může podporovat mužstvo NHL, a za třetí, zda v místě jsou vlastníci, kteří vědí, co dělají a mají zájem o to, aby vlastnili mužstvo NHL.”

To byla teorie. Prakticky, to podle Dalyho znamená, že: “Sprint Center rozhodně odpovídá prvnímu požadavku, další dva zůstávají viset ve vzduchu.”

Konkrétně, dodal Daly, to je tak, že: “Otevřeli jsme úřední možnost podávání přihlášek v červnu 2015, a nedostali jsme přihlášku zájemce o mužstvo v Kansas City. Tak jsme už dál nezkoumali, zda složení obyvatelstva trhu v Kansas City může být dlouhodobě vhodné pro NHL, protože to zatím nebylo zapotřebí.”

Slova, slova, slova …

Je ovšem pravda, že prohlášení majitele fotbalových Kansas City Chiefs Lamara Hunta Jr., který řekl, že by rád viděl ve městě mužstvo NHL, neznamená nic víc než to, že pan Hunt by rád viděl vedle své NFL také hokej. Takových prohlášení se na stůl vedení NHL dostanou během roku desítky, ne-li více. Přidělávají pouze práci kancelářským silám, které musí sepsat zdvořilou odpověď, která zní zhruba tak, že NHL děkuje za projevený zájem. Odpověď pak podepíše někdo z vedení a byla-li na původním sdělení o zájmu zpáteční adresa, strčí kancelářská síla oznámkovanou a zalepenou obálku do pytle s odesílanou poštou.

Smůla Québec City spočívá v jediném: halu sice mají, a pěknou a novou, zájemce s hlubokými kapsami snad mají pořád (Québecor zatím neohlásil, že ho NHL tímto přestává zajímat), takže nejde o nic než o ono demografické zázemí.

A tady je ten zádrhel. Québec Nordiques museli opustit město nejen kvůli neúspěšným obchodním podnikům svého tehdejšího vládce Marcela Aubuta, ale hlavně proto, že spoustu těchto machinací Aubut rozjel jen proto, aby zajistil mužstvu nějakou hospodářskou podporu. Jenže: kde nic nebylo, ani smrt nebrala. Dnešní NHL není pouze o tom, kolik platících diváků zasedne v hale. Dnes jde také o podporu podniků, které jsou ve městě nebo kolem něj.

Největším podnikem v Québec City je vláda provincie Québec.

Tak to bylo v onom osudném roce 1995, a jakkoliv Québecor, podnik činný v nejrůznějších mediálních projektech, tvrdí sám o sobě, že je silný až všemocný, nikdy nikde nedal nikomu písemně, že by snášel případné prodělky nových Nordiques do nekonečna.

Nemluvě ani o tom, že jeho vedení je nejrůznějšími způsoby spojeno s politickými silami, které by rady oddělily Québec od Kanady. Je jedno, jak se kdo dívá na otázku samostatného Québecu. Není jedno, že takový krok by vzbudil další přílivovou vlnu hospodářské nejistoty.

Proto se Daly o Québecu vůbec nezmínil.

Takže otázka, zda NHL bude někdy zpívat písničku o tom, že přichází do Kansas City i nadále čeká na odpověď.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.