bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Vojnov zůstane mimo NHL celou příští sezónu

10. dubna 2019, 4:24

Petr Adler

Ruský obránce Vjačeslav (známý též jako Slava) Vojnov (na snímku před americkým soudem) se v příští sezóně do NHL nevrátí: jak oznámila kancelář komisaře soutěže Garyho Bettmana, Vojnovův zákaz činnosti v NHL bude zahrnovat jak celou základní část příští sezóny, tak celou turnajovou soutěž.

Vojnov bude začít smět vyjednávat o návratu až ve středu 1. července 2020. Liga mu návrat povolí pouze v případě, že se mezitím neproviní proti zásadám slušného chování.

Tak zní rozhodnutí komisaře Bettmana.

Vojnov před nejvyššího představitele NHL předstoupil v New Yorku s žádostí o povolení návratu ve čtvrtek 21. března. NHL zastavila Vojnovovi činnost na dobu neurčitou v pondělí 20. října 2014, tedy v den, kdy byl zatčen.

Co se stalo?

Voynov, tehdy čtyřiadvacetiletý obránce Los Angeles Kings, přivezl svoji manželku Martu Varlamovou v neděli 19. října 2014 na pohotovost místní nemocnice s řadou podlitin a ran. Členové ošetřujícího personálu, kteří podobné rány neviděli poprvé v životě, usoudili, že jde o následky tělesného násilí. Povolali policii. Policejní pohotovost souhlasila s názorem odborníků, získala povolení k domovní prohlídce, a našla stopy krve v řadě míst Vojnovova domu.

Podle prvního policejního zápisu měla Varlamova říci, že ji zmlátil manžel, a že to nebylo prvně, jenže později sdělila, že při výslechu nebyl přítomen tlumočník, takže nerozuměla policistům ani slovo.

Tato ujištění nepřesvědčila veřejného žalobce, věc šla k soudu, a Vojnov nepřiznal vinu, ale ani ji nepopřel (říká se tomu no contest, volně přeloženo, já se se s vámi o to nebudu hádat).

Odseděl si dva měsíce a ve chvíli, kdy se domníval, že má všechno za sebou, se do věci zamíchaly americké přistěhovalecké úřady. Zajistily Vojnova k dalšímu vyšetřování. Hráč usoudil, že kdyby ho úřad vypověděl, mohlo by mu to zavřít dveře k návratu do Ameriky. Doživotně. Rozhodl se tedy, že odejde sám.

To také udělal. Začal hrát v KHL za SKA St. Petersburg. V létě 2016 NHL a její odbory NHLPA, co hlavní pořadatelé Světového poháru, sdělily vedení ruského hokejového svazu, že Vojnov nesmí nastoupit v Severní Americe, ať k přípravným zápasům nebo k pohárovým utkáním.

Když Vojnov v zimě 2018 nastoupil za tzv. ruské sportovce na olympiádě v Jižní Koreji, vyjádřila NHL určitý podiv, ale pouze soukromými cestami. Ostatně, otázky reprezentace řeší národní hokejové svazy, nikoliv NHL.

Nynější rozhodnutí

NHL nemá ve svých řádech žádná zvláštní ustanovení týkající se násilností v domácnostech hráčů. Podle kolektivní smlouvy může liga zakázat činnost hráčům na dobu trestního vyšetřování. Odstavec 18-A.5 kolektivní smlouvy zní (v překladu): Liga může zakázat činnost hráči, dokud liga nevyšetří a nerozhodne o věci v případech, kdyby neuvalení takového zákazu mohlo v té době způsobit podstatné škody zákonným zájmům a/nebo pověsti ligy.

Kdyby na podzim 2014 a začátkem roku 2015 nedošlo k dohodě (zvané plea bargain) mezi obhajobou a obžalobou, hrozilo by Vojnovovi až devět let vězení, spojené s automatickým vypovězením z Ameriky.

Bettman ve svém rozhodnutí zdůraznil, že jeho vyšetřování, včetně pohovoru s Vojnovem, proběhla v souladu s kolektivní smlouvou. Vojnov byl odsouzen za přečin (misdemeanour), napsal Bettman, nikoliv za těžký zločin (felony).

Ale, zdurazmil, jeho rozhodnutí sice odpovídá skutečnostem daného případu a jednotlivců, jichž se týká, ale hlavně je nezbytné a odpovídá názoru NHL, že nebude trpět tyto způsoby chování, zvláště když jde o manžela, partnera nebo člena domácnosti vůbec.

A dál?

Ovšem: teď bude zajímavé, co udělají odbory.

Útočník Nashville Predators Austin Watson, obviněn loni z domácího násilí, ohlásil soudu totéž, jako Vojnov: já se s vámi o tom nebudu hádat (no contest).

Bettman mu napařil zákaz činnosti na sedmadvacet utkání.

To je moc, usoudila NHLPA, a odvolala se k nezávislému soudci (arbitrovi). Shyam souhlasil. Snížil Watsonovi trest na 18 utkání.

NHL se tenkrát vyjádřila velice ostře. Právo na odvolání vůbec neznamená, že by soudce snad směl měnit komisařův názor, řeklo vedení ligy, a už vůbec ne v tak důležitých záležitostech jako je chování všech, kdo mají něco do činění s NHL.

Tentýž Shyam Das před lety zrušil rozhodnutí nejvyšší baseballové soutěže (MLB) o zákazu činnosti jejího hráče Ryana Brauna za používání nezákonných drog. MLB Dasovi vzápětí dala výpověď.

Co udělá NHL, jestli se NHLPA odvolá a Shyam Das se začne plést do ligových řádů stejným způsobem, jako to udělal s oním předávkovaným baseballistou?

Totiž: není to tak dávno, co NHL vyrazila dveře s jiným nezávislým arbitrem. James Oldham zrušil rozhodnutí NHL, že (tehdejší) obránce Calgary Flames Dennis Wideman nesmí hrát dvacet zápasů za zákeřné napadení čárového rozhodčího Dona Hendersona. Místo dvaceti utkání mu naměřil deset. Jelikož Wideman tou dobou už měl odsezeno devatenáct utkání, museli mu Flames zaplatit za těch devět utkání, v nichž nehrál.

Krátce poté dostal Oldham kopačky.

Ovšem, liga doufá, že Vojnovova kariéra v NHL zatím zůstane u oněch 190 utkání, která odehrál za Los Angeles Kings.

A nic na tom nemění ani to, že Vojnov a Varlamova jsou dodnes, tolik let po onom skandálu, svoji, ba dokonce, že se jim loni narodilo první dítko.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.