bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: vítězný prsten je zpět na prstu vítěze

3. června 2018, 2:23

Petr Adler

Prsten vítěze Stanleyova poháru z roku 1988 se vrátil tam, kam patří: na prst bývalého pravého křídla Edmonton Oilers Norma Lacombea. Zloděj, který jej odcizil z Lacombeova auta, které stálo přes noc zaparkované před domem bývalého hokejisty ve Spruce Grove (pár desítek kilometrů západně od Edmontonu), si ho moc neužil.

Lacombe nechal prsten v autě, v popelníku, do něhož schovává drobné, a peněženku schoval pod sedadlo: obří šperk prý vadí při golfu, a nač mít peněženku v kapse na golfišti.

Ztráty si všiml druhý den, když se chystal vyrazit do samoobsluhy a zjistil, že se se mu někdo vloupal do auta.

Zloděj (svým způsobem naštěstí) se také zmocnil Lacombeova úvěrového průkazu, a užil jej k nákupu v krámku v městečku Devon, zhruba 40 kilometrů jihozápadně od Edmontonu. Jelikož tou dobou už Lacombe ohlásil ztrátu úvěrového průkazu bance, ta ihned ohlásila královské kanadské jízdní policii (RCMP), že někdo použil kradené karty, a řekla také přesně kde a kdy se tak stalo.

Mounties, jak se jim říká, si vzápětí zajeli do zmiňovaného krámu a přehráli si video záznam, který ukázal zákazníky, kteří byli v onom časovém rozmezí přítomni. Uviděli chlapíka, který měl na prstu obří prsten. Zastavili přehrávání, najeli si na zvětšený obraz, a skutečně, byl to Lacombeův památeční šperk.

V tu chvíli zveřejnili fotografií s prosbou, aby každý, kdo zná podezřelého, pomohl policii při hledání.

Záhadný telefonát

Krátce poté, kdy policie zveřejnila obrázek podezřelého lumpa, zazněl u Lacombeů telefon. Neznámý muž bývalému hráči sdělil, že tu osobu zná, a že tomu chlapovi vítězný prsten odebral, a jestli pan Lacombe chce, mohli by sejít, že by mu ho dal. Ne, nic za to nechce.

Lacombe se sice poněkud udivil, ale souhlasil, že se sejdou v mléčném baru jménem Dairy Queen ve Stony Plain (zcela nepokrytá reklama: skvělý podnik s pobočkami po celé Kanadě, nejlepší polárkové dorty, a klidně vám udělají zvláštní dort pro celou rodinu dle vašeho přání, stačí, když jim zavoláte pár hodin předem).

V Dairy Queen na Lacombea čekal mladík se slečnou, kterou představil co své děvče. Rozhodně to byla jiná osoba než zlosyn, jehož obrázek zveřejnili policajti.

Ukázal prsten Lacombeovi, ten jen vydechl, vzal si ho, a moc a moc a moc děkoval.

Zajímavé bylo, že mladík se slečnou si nedali ani dort z polárky, dárek nad dárky, který jim Lacombe nabízel, neřekli mu, jak se k tomu prstenu dostali, na volání diků řekli, že se rádo stalo, a zmizeli.

Jak Lacombe řekl kolegovi Jimu Mathesonovi z deníku Edmonton Journal, takto uctívanému členu hokejové Dvorany slávy, kromě členů rodiny je ten prsten pro něj to nejdražší.

Dobrá, řekl Matheson, jestli je ti to tak drahé, proč to nemáš v nějaké bezpečnostní schránce? Nemusí to být v bance, podobné schránky se dají koupit poměrně lacino. I takové, které přestojí požár.

“Jistě,” připustil Lacombe, “jenže já ten prsten posledních pět let mám pořád na prsteníku. Kromě toho,” dodal, “dosud jsm o něj nemíval strach. Dokonce jsem ho půjčoval fanouškům: tady máš, užij si ho, zítra mi ho vrátíš.”

A je po důvěře, co? poznamenal Matheson.

“Je,” řekl smutně Lacombe. “Budu si muset dávat víc pozor. Letos se mi to stalo už podruhé, že se mi někdo vloupal do auta. Nejdřív to bylo u jednoho stadiónu, kde jsem vybíral mladé hráče na cestu do hokejové školy v Brně.”

Lacombe, dodnes tělesně zdatný jako málokdo, pomáhá jako osobní trenér řadě hokejistů, mezi jeho svěřenci zářila také jména českých brankářů Tomáše Vokouna a Dominika Haška.

Pomáhal také nějakou dobu hráčům brněnské Komety. Proto ta škola v Brně. Letos s ním poletí do moravské metropole koncem července šedesát dětí, v Brně se k ním připojí místní děti, a také bývalý útočník Petr Sýkora, který má bohaté zkušenosti z NHL, a který se podílí na trénincích.

Ale jistě, dodal Norm Lacombe, vítězný prsten ho bude zdobit i při cestě na Moravu. Jedno ale ví jistě: nesundá ho z ruky.

Slušní lidé nevymřeli, řekl Lacombe o dvojici, která mu prsten předala.

Ne, ten prsten nebyl vystaven tak, aby byl lehce k vidění: Lacombe je nekuřák, takže používá popelníku jako odkladiště mincí. Prsten schoval mezi ně. A ta peněženka také neseděla vyzývavě na sedadle: je to spíš taková menší taška, řekl Lacombe, a byla schovaná pod sedadlem.

Ten zloděj prostě byl důkladný, takže když už byl uvnitř auta, prošmejdil, co se dalo. Naštěstí ale, jak byl důkladný, tak byl hloupý: když zjistil, že v peněžence není skoro žádná hotovost, užil úvěrový průkaz. A ten ho prozradil.

Takže: jak měl Norm Lacombe původně smůlu, tak měl nakonec kliku.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.