bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: video NHL má do tenisového jestřábího oka hodně daleko

7. května 2017, 7:31

Petr Adler

Pro dobrotu na žebrotu: president hokejových operací a generální manažer Edmonton Oilers Peter Chiarelli byl jedním z činitelů, kteří se zasadili, aby koučové mohli žádat o přezkoušení obrazového záznamu branky, která padla do sítě jejich mužstva. Platí dva důvody: postavení útočícího mužstva mimo hru na modré čáře (blueline offside), a bránění brankáři ve hře (goaltender interference). Ve čtvrtém a pátém zápase série proti Anaheim Ducks se soupeři provinili nejméně čtyřikrát, vždycky z toho padly branky do sítě Oilers, a mužstvu nepomohly žádné protesty.

Takže je pravděpodobné, že Chiarelli bude v létě vést boj generálních manažerů o zpřesnění pravidel a, hlavně, o zpřesnění, kdo má vlastně rozhodující hlas.

Sled události byl prostý. V utkání v Edmontonu byl Corey Perry nejen vysloveně v brankovišti Oilers. Jeho pohyb, kterým narazil do brankáře domácích Cama Talbota byl také postřehnutelný prostým okem.

Kouč Todd McLellan okamžitě protestoval, rozhodčí se u trestné lavice podívali na obrazovku (poměrně malou) tzv. počítačového tabletu, zda si přitom povídali se střediskem v Torontu (nebo jen poslouchali) neví nikdo kromě nich a personálu torontské kontrolní místnosti, a pak branku uznali.

To, kromě nepříjemné změny stavu utkání, znamenalo další dvě nezanedbatelné věci: Oilers tím pádem přišli o oddechový čas a, hlavně, o možnost dalšího odvolání. V rámci šetření časem platí, že v případě, že odvolání neuspělo, nedá se svítit.

Na rozdíl od tenisu, kde hráč má v každém setu právo na tři žádosti o přezkoumání rozhodnutí čárového jestřábím okem.

A svítit se krátce poté opravdu nedalo: Ducks se dostali do obranné třetiny Oilers ve viditelném postavení mimo hru, vstřelili branku, a McLellan mohl nejvýš krčit rameny.

Aby to drželo opravdu pořádně, vítězná branka v onom zápase padla do branky Oilers poté, kdy se Ducks dostali do útočné třetiny zakázaným uvolněním (icing).

Další pohlavek

Pak přišel pátý zápas, v Honda Center v Anaheimu. Oilers vedli tři minuty před koncem poslední třetiny 3-0, domácí odvolali brankáře, a necelých 19 vteřin před závěrečnou sirénou vyrovnali. Oilers okamžitě protestovali: bránění ve hře brankáři!

Rozhodčí opět odjeli ke trestné lavici, chvíli se dívali na obrazovku, a pak oznámili, že branka platí.

Zástupce ligy po utkání vysvětlil, že rozhodnutí ovlivnilo, že obránce edmontonských Darnell Nurse vlastně způsobil, že útočník anaheimských Ryan Kesler spadl na brankáře Talbota.

To je sice možné, ale snímek z kamery nad brankou (viz shora) ukazuje, že Kesler zcela zřejmě nadzvedává rukou Talbotův beton, pod nímž vzápětí proklouzl puk lehce nahozený Rickardem Rakellem.

A tohle byl právě jeden ze záběrů, jimiž se řídilo středisko v Torontu, a který přehrávalo rozhodčím na ledě.

Co řekl po obou zápasech rozhodčím dohlížející zástupce ligy Don Van Massenhoven, sám bývalý vynikající rozhodčí, není známo: o takových věcech se nemluví.

Co řekl všem zúčastněným další bývalý vynikající rozhodčí Stephen Walkom, dnes ředitel oddělení rozhodčích v NHL, pakliže jim řekl cokoliv, také zůstane utajeno. Jedině, že by někdo dostal padáka, kterého by považoval za nespravedlivého, a v rámci pomsty by sepsal paměti.

Pokerové tváře

Peter Chiarelli se den po zápasu tvářil hrdinně. Stejně jako kouč Todd McLellan.

Oba v první řadě připustili, že pohled na to, jak se Oilers zhroutili v posledních třech minutách, nebyl moc zábavný. Jakkoliv se jim nezdá slůvko kdyby, přesto museli říci, že kdyby Oilers alespoň vyhodili puk z vlastní třetiny a namířili směrem na opuštěnou branku Ducks, bavili bychom se o něčem jiném.

“V tuhle chvíli to není moc dobrý pocit,” řekl Chiarelli. “Byli jsme houževnatí. Za dva nebo tři roky si na to vzpomenu, a možná si povím, že nám to bylo k užitku. Ale teď?”

Chiarelli se snažil odpovídat na otázky ohledně neuznaných odvolání diplomaticky. Připomněl také, že v první řadě on sám byl mezi těmi, kdo prosadili nová pravidla o odvolání se proti názorům rozhodčích.

“Mně se to pravidlo líbí,” řekl Chiarelli. “Líbí se mi přehrání celé situace na videu. Jistě, posledních několik přehrávek ... člověk má pocit marnosti. Ne, nejsem naštván na oddělení hokejových operací, nezlobím se ani kvůli tomu, jak to probíhá. Mrzí mě, že rozhodli v náš neprospěch.”

Může se tedy naplnit obava, že k podobné ostudě může dojít v nastavení sedmého zápasu finále Stanleyova poháru. A ne, že by to bylo poprvé. Buffalem dodnes zní pokřik tehdejšího kouče Sabres Lindyho Ruffa: “NO GOAL!” poté, kdy útočník Dallas Stars Brett Hull překonal brankáře Dominika Haška a branka platila i přesto, že Hull byl v brankovišti dříve než puk.

Nelze očekávat, že by NHL měnila pravidla během rozehrané soutěže. To se nedělá. Lze ale očekávat, že dá rozhodčím nějakým náznakem najevo, co se smí, a co už ne.

Zatím, řekl Chiarelli, dostali rozhodčí pokyny velice “rámcové povahy.”

Ovšem, dodal, zatím si sám nedovede představit, jak by měla vypadat zpřesněná pravidla.

Mnohem důležitější bude rozhodnout, kdo bude mít poslední slovo.

V tuto chvíli je to tak, vysvětlil Chiarelli, že se debaty zúčastňují oba dva hlavní rozhodčí, čtyři až pět odborníků v kontrolní místnosti v Torontu, a dohlížející zástupce ligy.

Tady asi bude problém: šéf rozhodčích Walkom a odbory NHLOA prosadili, že poslední slovo bude mít rozhodčí na ledě. Byl tomu všemu nejblíže, ne?

Když si nechávají přehrávat situaci, dostávají rozhodčí do sluchátek komentář z Toronta, kde mají přece jen větší obrazovky. Ukazují jim nejrůznější úhly pohledu, ale dávají si veliký pozor, aby rozhodčím neřekli, k jakým závěrům mají dojít.

Chiarelli naznačil, že bude na čase, aby poslední slovo měli v Torontu. Vidí situaci mnohem přehledněji, v tiché místnosti nic neovlivňuje jejich soustředění.

Je to prostě tak, že v kuchyni nemůže být zbytečně moc kuchařů.

NHL zaměstnává 42 rozhodčích: 33 na plný úvazek, devět na částečný úvazek. Ti částeční pracují hlavně v nižší Americké hokejové lize (AHL), a snaží se proniknout až nahoru.

I kdyby bylo pravidlo o bránění ve hře brankáři sebepodrobnější, nikdy nebude úplně černobílé. Jestli má být jeho uplatňování důsledné, bude lepší, když budou rozhodovat stále titíž lidé, naznačil Chiarelli.

Pakliže NHL (a její generální manažeři) prosadí, že rozhodčí na ledě budou pouze tlumočit rozhodnutí, které dostali do sluchátek, bude se NHLOA vzpírat jako podrážděný hřebec.

Ale: i kouč Ducks Randy Carlyle po onom pátém utkání připustil, že se v duchu modlil, aby rozhodčí viděli definici bránění ve hře brankáři tak, jak ji viděl v tu chvíli on.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.