bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: v Seattle už mají presidenta, aneb jánabráchismus v akci

13. dubna 2018, 5:54

Petr Adler

Já na bráchu, brácha na mně: případné nové mužstvo NHL v Seattle sice ještě není, a nikdo neví, kdy bude, pakliže bude, ale už má presidenta: stal se jim bratr výkonného šéfa skupiny OakView Tima Leiwekeho Tod (na snímku).

Komisař NHL Gary Bettman vyjádřil zdvořilý podiv. Nastávající většinový vlastník nastávajícího mužstva David Bonderman totiž u příležitosti jmenování nového presidenta naznačil, že se může stát, že NHL vydá podmíněný souhlas už letos v červnu, kdy se vedení, včetně Rady guvernérů, schází u příležitosti finále Stanleyova poháru. Ke konečnému souhlasu s přijetím nového mužstva by pak mohlo dojít u příležitosti schůze Rady guvernérů, která se má konat v září.

“Doufáme, že o nás nikdo nepochybuje,” řekl Bonderman, “a určitě nejde o nějakou pouhou formalitu. NHL má svůj postup, a tomu se podřídíme.”

No právě, řekl Bettman: “Nemáme žádný rozvrh (ohledně rozhodnutí o přihlášce ze Seattle). To by byla pouhá spekulace. Dost bych se divil.”

Bettman neřekl přesně, čemu by se divil. Vypadá to, že by ho patrně překvapilo úřední sdělení, že OakView Group už může mít všechny patřičné papíry v ruce před začátkem letošního podzimu.

Kdo je ten pán?

Tod Leiweke je znám spíše z americké kopané, té, která připomíná rugby na steroidech. Nejen to, v Seattle nebude dělat bafuňáře prvně: svého času pracoval ve vedení Seattle Seahawks, kterým měl údajně dopomoci ke skvělé úrovni v nejvyšší soutěži, NFL.

Pokud jde o překvapení, jmenování Toda Leiwekeho se očekávalo od chvíle, kdy oznámil odchod z úřadu vedení fotbalové soutěže.

“Bude to zajímavé, začínat od úplného začátku,” řekl Tod Leiweke, když ho starší bráška Tím uváděl do úřadu (Timovi je 61, Todovi 58). “Člověk může vybudovat ducha podniku tak, jak si představuje, že má být, s lidmi podobných názorů, kteří chtějí sloužit věci, a kteří milují hokej. To je skvělá příležitost.”

Skupina OakView se rozjela dost parádně: dokázala se domluvit s radnicí tak, že místní daňové poplatníky nemá přestavba haly KeyArena stát ani pětník. Stavitelé mají zahájit práce letos na podzim, stavba by měla být dokončena včas, aby v ní mohla začít sezóna let 2020-2021.

Ovšem: v případě, že tou dobou nebude NHL sužovat výluka, neboť tou dobou byla měla probíhat jednání o novou kolektivní smlouvu mezi hráčskými odbory NHLPA a vedením soutěže na plně pecky.

Nastávající majitelé si už také vyzkoušeli zájem místních. Ve čtvrtek 1. března zahájili předprodej sezónních vstupenek nejrůznějších druhů. Když počet závazných objednávek, včetně záloh, dosáhl během pár dnů 33 tisíc, majitelé zkoušku raději uzavřeli.

Hokejové zkušenosti

Tod Leiweke prvně přičichl k hokeji na nejvyšší úrovni co jeden z papalášů u Minnesota Wild. Pak pracoval ve Vancouveru a nakonec pomáhal, když Tampa Bay Lightning začínali přerůstat v obdivuhodný postrach Východní konference NHL.

V roce 2015 přešel do vedení NFL, a nebýt jeho syna, byl by tam asi dodnes: “NFL je velice zajímavé až úchvatné pracoviště. Nehledal jsem nic jiného, až mi jednou můj syn řekl, táto, takovou příležitost přece nemůžeš vynechat!”

Tod Leiweke tvrdí, že už v roce, kdy odešel od Seahawks do vedení celé fotbalové soutěže, tušil, že Seattle je zralé pro NHL. Ostatně, je to největší město v Americe, které nemá jediné profesionální mužstvo v některém ze zimních sportů. Úspěšný předběžný předprodej potvrdil, že se nepletl.

“Teď je všechno na nás,” řekl Tod Leiweke. “Budeme mít hned od začátku plno, a ty lidí musíme hned na začátku přesvědčit, že jim stojíme za to, aby přišli příště zase.”

A, dodal Tod Leiweke, mít konečně možnost dělat s bráchou Timem, který vlastně dal celou tu skupinu dohromady, to je pocit nad jiné.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.