bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: v Columbusu se začínají hýbat škatule

14. května 2019, 4:44

Petr Adler

A už je to tady: brankářská jednička Columbus Blue Jackets Sergej Bobrovskij (na snímku oděn do firemních montérek svého současného zaměstnavatele) si nechal dát do novin inzerát, že prodá svůj byt. Není ale moc jasné, proč se všichni diví: Bobrovskij, alias Brankář Bob, přece tvrdí od začátku sezóny, že další léta svého napínavého života chce strávit jinde než v Columbusu. Sezóna mu skončila vyřazením Blue Jackets z pohárové soutěže.

Bobrovskij bude od pondělka 1. července neomezeně volným hráčem (UFA, neboli unrestricted free agent). Doufá, že mu příští zaměstnavatel nabídne více než těch 29,7 miliónů dolarů, které získal v posledních čtyřech letech (ročně 7,425 miliónů).

Přepychový byt, za který chce podle realitní kanceláře The Raines Group 2,95 miliónů dolarů se nachází v 19. poschodí moderního věžáku, šest minut pěšky od jeho dosavadního pracoviště v Nationwide Arena.

Za tu mírnou cenu dostanete čtyři ložnice, čtyři tzv. úplné koupelny, tedy místnosti, které obsahují jak vanu, tak umývadlo, tak sprchu, tak záchod, tak všechno ostatní, co k takovému místu náleží. To všechno zabírá 501,68 čtverečních metrů (pozor, jsme v Americe: 5,400 čtverečních stop). Byt byl postaven na míru, takže v něm je i špičkově vybavená tělocvična, doplněná vířivkami a podobnými vymoženostmi. Výhled z oken je sice trochu nudný, ale, přírodě žel, on celý Columbus není přírodní nebo snad dokonce architektonickou perlou státu Ohio, natož pak Spojených států, o Severní Americe ani nemluvě.

Horké léto

Columbus Blue Jackets vedou v nevypsané soutěži o počet volných hráčů, o které mužstvo může v pondělí 1. července přijít. Dva z nich jsou Rusové (útočník Artěmij Panarin a brankář Sergej Bobrobskij), kteří dávají od začátku této sezóny najevo, že se míní vydat hledat štěstí jinam, Dva jsou útočníci (Matt Duchene a Ryan Dzingel), které generální manažer Jařmo Kekäläinen získal před uzávěrkou výměn ve snaze dostat mužstvo v soutěži o Stanleyův pohár co nejvýše. Sáhl po nich u vědomí, že oba budou po skončení sezóny neomezeně volnými hráči (UFA, neboli unrestricted free agent). Jak se říká v pokeru, vsadil úplně všechno (anglicky: he went all in).

Kekäläinen pomohl Blue Jackets, aby se dostali v pohárové soutěži dál, než kde byli doposud. I přesto, že se mnozí divili (a dodnes diví), proč raději v únoru nevyměnil ty dva Rusy, kdy by za ně mohl získat nějakou náhradu. Těžko asi být jen částečně plnohodnotnou (Goalie Bob a Breadman patří ke špičce), jenže takhle o ně přijde, aniž by dostal zpět alespoň místo ve výběru (draft).

Těžký omyl: od chvíle, kdy zazněla závěrečná siréna, která znamenala, že Boston Bruins nakonec přece jen Blue Jackets vyřadili, může Kekäläinen začít vyjednávat s ostatními mužstvy NHL o výměnách. Nejprve s určitými omezeními, ale jak se budeme blížit k pátku 21. června, kdy komisař NHL Gary Bettman zahájí ve vancouverske Rogers Arena letošní trh, bude těch omezení stále méně.

Pohled zblízka na řady stolů na odledněném kluzišti, kde sedí vedení všech mužstev, je často skvostný. Generální manažeři s napjatými výrazy ve tvářích a (někdy i několika najednou) telefony u uší a úst, pomocníci s kalkulačkami, do toho tiká čas, který ukazuje, kolik zbývá dalšímu mužstvu v pořadí k výběru, najednou se hodiny zastaví, Bettman přistoupí k řečništi, aby pronesl předepsanou větu: máme zde k ohlášení výměnu (we have a trade to announce). Generální manažeři, jichž se ta výměna týká, se tváří jako hřebci, které vedou ke klisnám, další důkaz, že přirovnání hráčského výběru k trhu buď s dobytkem nebo s bílým masem platí.

Nikde totiž není psáno, že Bettman nepřistoupí k řečništi čtyřikrát, a vždycky se jménem Columbusu na rtech. Ano, druhý den výměny ohlašuje spíše Jim Gregory z torontské kanceláře, ale dá se očekávat, že o tak žhavé zboží bude zájem od samotného začátku dění.

Totiž: neomezeně volní hráči smí začít vyjednávat s novými zájemci týden před zahájením šílenství kolem volných hráčů (ano, tak se tomu říká: free agent frenzy). Ano, 21. červen sice požadavku sedmi dnů nevyhovuje, ale náznaky typu otázek přes prostředníky, pomrkávání nebo krčení rameny jsou převážně neprokazatelné, a tudíž košer. Takže se pak nikdo nediví, když dojde k předběžné dohodě (agreement to terms) už v neděli 23. června, a ligová kancelář dostane smlouvu ke schválení v pondělí 1. července hned za ranního kuropění.

Matt Duchene se už vyjádřil, že se mu v Columbusu líbí a rád by zůstal, ovšem Kekäläinen, jako správný karbaník, nasadil nehybnou tvář a řekl, že to je milé, a že si s Duchenem rád popovídá.

Dzingel zatím (veřejně) neřekl nic, no, a ti dva Rusové jsou, zda se, rozhodnuti.

Jistě, našli se snílci, kteří se vyslovili, že Bobrovskij se pouze chce přestěhovat do lepšího, nebo že to je taktický tah, který má Kekäläinena donutit, aby mu nabídl něco neslýchaného, ovšem Kekäläinen, na přímou otázku, co si o tom myslí, sejmul pokerovou tvář a strašně dlouho se srdečně smál.

Kdyby šlo jenom o hráče. Situace ve vedení Blue Jackets je trochu v pohybu. Majitel mužstva, průmyslník John P. McConnell, totiž tuší, že se bude muset ohlédnout po novém presidentovi. Ten dosavadní, John Davidson, má podle všeho zaječí úmysly. Dlouhá léta strávil co brankář New York Rangers, poté, když pověsil brusle na hřebík, pracoval řadu let jako komentátor televize Madison Square Garden (MSG), která vysílá hlavně zápasy Rangers, pak se stal presidentem St. Louis Blues, kde strávil první dva roky své profesionální brankářské kariéry, odtud se nechal po šesti letech vyplatit, aby o pár neděl později převzal presidentování v Columbusu, a letos je tomu šest let od chvíle, kdy nastoupil do vedení Blue Jackets.

Legendární Glen Sather před nedávnem ohlásil odchod z úřadu presidenta New York Rangers. O Davidsonovi se mezi zasvěcenými mluví jako o jediném kandidátovi, o kterém MSG, která vlastní Rangers, uvažuje.

Kouč John Tortorella, mezi hráči všeobecně oblíbený, se těší úctě vedení mužstva i diváků. Ostatně, i Panarin, který chce odejít, řekl otevřeně, že se mu bude stýskat po Tortorellovi, kterého si ohromně váží.

Tortorella loni podepsal prodloužení smlouvy, které mu zaručuje budoucnost u Blue Jackets do konce sezóny let 2020-2021.

Oč se hraje

Kekäläinen bude mít podle předběžných výpočtů v ruce volných 30 miliónů dolarů. O tolik bude mzdový fond mužstva pod mzdovým stropem. Mužstva budou mít v příští sezóně pro hráče 83 milióny dolarů (pro srovnání: v sezóně 2018-2019 to bylo 79,5 miliónů, rok před tím 75 miliónů, v predchazejim roce 73 milióny, v letech 2015-2016 o dva méně: 71 milión dolarů, a v sezóně 2014-2015 z dnešního hlediska mizerných 69 miliónů).

Se třiceti milióny už se dá tvořit. Navíc, mužstvo může mít mimo sezónu na papíře závazky třeba dvakrát vyšší než je celý mzdový strop, ovšem, teprve k zahájení soutěže musí nastoupit s účty, které odpovídají stropu tak, jak byl stanoven.

Ono to dohadování většinou je složitější než to vypadá. Třeba právě ten Duchene: končí platnost pětileté smlouvy za 30 miliónů dolarů, kterou podepsal ještě co člen Colorado Avalanche. Ale: jestli se s vedením Columbusu dohodne na pokračování, bude to Blue Jackets stát jedno místo v prvním kole výběru roku 2020: to případne podle výměnné smlouvy z letošního února Ottawě.

Takže Kekäläinen bude uvažovat takto: jak moc může jeho mužstvo doufat, že zopakuje letošní úspěch, ba, že jej překoná? Jak moc to ovlivní přítomnost Ducheneho? Z toho totiž bude také plynout, z jakého místa si bude Columbus vybírat v příštím roce. K tomu musí přičíst další hledisko: jací mladíci budou k maní příští rok? Budou mezi nimi nastávající hvězdy nebo jenom dobří hráči? I když, jak známo jeden hráč, jakkoliv skvělý, nezaručuje úspěchy (viz: Connor McDavid a Edmonton Oilers, v dějinách, kupříkladu, Los Angeles Kings a Wayne Gretzky), rozdíl je hlavně v pohledu platících diváků. A ten rozdíl může být obrovský.

Kekäläinen (a všichni ostatní) se mohou tvářit, že dojdou k rozhodnutí na základě nějakých složitých statistických výpočtů, které jsou dnes ve špičkovém sportu obrovskou módou. Těžký nesmysl: k rozhodnutí dojdou buď hádáním z kávové ssedliny nebo posuzováním pohybu čajových lístečků.

Sázka do loterie

Spousta komentátorů se začala chystat na šílenství kolem volných hráčů už teď. Podle většiny dopadne nejlépe právě Panarin, ale v těsném závěsu prý bude Mitchell Marner (Toronto Maple Leafs).

Kde prý jsou ty časy, kdy Patrick Kane (Chicago Blackhawks) byl jediným křídlem s roční gáží nad deset miliónů?

A kde jsou ty časy, kdy si třeba Erik Karlsson (dnes San Jose Sharks) mohl diktovat. Už není takový mladík jako býval. Sice je dodnes pro mužstvo v jeho snaze konečně získat pohár přínosem, ale zničená třísla a nedávná operace kotníku jsou na něm vidět. Ovšem, někteří znalci místních poměrů tvrdí, že Karlsson bude mít novou smlouvu se Sharks dříve než propuknou vášnivé honičky po volných hračích. Důvod: když se upíše San Jose, může získat smlouvu na osm let, půjde-li jinam, nemůže dostat více než sedm let.

Ti lidé se nejspíš zapomněli zeptat generálního manažera Sharks Douga Wilsona na jeho názor. Wilson, sám bývalý obránce, dodnes nejlepší střelec od modré čáry v dějinách Chicago Blackhawks a první kapitán v dějinách San Jose Sharks, ví jedno: v úřadě generálního manažera mužstva sedí už 16 let, sestavuje pravidelně velice úspěšné celky, ale do finále Stanleyova poháru je přivedl jen jednou (Pittsburg Penguins vyhráli v roce 2016 poměrem čtyři ku dvěma na zápasy). A většinový majitel mužstva, německý podnikatel Hasso Plattner, jeden z nejbohatších mužů této planety, nemusí být trpělivý do nekonečna.

Čili: odhady a tabulky neomezeně volných hráčů, kteří se letos dostanou do ráje většinou stojí a padají s názorem těch, kteří je pronášejí nebo sepisují, a mají velice málo společného se skutečností.

Ale čtou (nebo poslouchají) se pěkně.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.