bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: USA Hockey se na poslední chvíli dohodl se svými reprezentantkami

28. března 2017, 19:22

Petr Adler

Hokejové mistrovství světa žen je zachráněno: americký hokejový svaz USA Hockey v úterý dosáhl předběžné dohody s reprezentantkami své země. Hráčky budou během dne hlasovat, ale, jak tweetoval Steve Kouleas z televizní NHL Network, vypadá to, že smlouvu přijmou.

Dohoda má platit další čtyři roky. Údajně je shodná s dohodou, jíž hráčky dosáhly při nedávném jednání s USA Hockey, jenže tu později výkonný výbor zamítl na celé čáře.

Hráčky vyjednávaly s vedením svazu déle než čtrnáct měsíců o zlepšení podmínek spolupráce. Svaz ovšem odmítal jakoukoliv myšlenku, že by hráčkám platil mzdy: jeho president Jim Smith řekl otevřeně, že USA Hockey nezaměstnává sportovce a nemíní ten postoj změnit.

Hráčky už minulý týden oznámily, že pakliže nedojde k přijatelné dohodě, odmítnou reprezentovat na nadcházejícím mistrovství světa. To začíná tento pátek v pravé poledne místního času zápasem mezi Českou republikou a Švýcarskem.

Američanky se utkají večer téhož dne se svými největšími soupeřkami z Kanady.

Mistrovství se koná na americkém ledě, v Plymouthu (Michigan). Nepřítomnost domácích obhájkyň by z celé události udělala frašku.

Kdyby došlo k bojkotu americkou reprezentací, bylo by to poprvé v dějinách, kdy by vítěz předchozích mistrovství neobhajoval titul kvůli pracovní neshodě se svým národním svazem.

USA Hockey se snažil zaujmout jiné americké hráčky, šel se svými nabídkami od universitních mužstev nakonec až do soutěží třetí třídy, mezi šestnáctileté hokejistky ze středoškolských soutěží, a všude se setkal s rozhořčeným odmítnutím.

Mužští hráči, většinou členové NHL, kteří připadají v úvahu k nominaci pro americkou reprezentaci na mistrovství světa v květnu v Německu a Francii, sdělili minulý týden, že jestli USA Hockey nedokáže najít smíření s jejich ženskými kolegyněmi, odmítnou i oni účast na akcích amerického hokejového svazu.

Sedmdesát z devadesáti členů výkonného výboru USA Hockey nedokázalo po tříhodinovém jednání prostřednictvím telefonické konference dojít v pondělí k dohodě, zda schválit nebo neschválit novou (přesněji: staronovou) smlouvu s reprezentantkami.

Jejich schůze začala v pondělí v poledne, zprávu, že se bude jednat i v úterý nakonec přinesl deník USA TODAY až kolem půlnoci času severoamerického východního pobřeží.

Jestli americký hokejový svaz chtěl, aby mistrovství světa odehrálo všech osm mužstev, jak stojí psáno na programu (kromě Ameriky ještě Česká republika, Finsko, Kanada, Německo, Rusko, Švédsko a Švýcarsko), musel nakonec otočit o celých 180 stupňů. Ještě koncem minulého týdne totiž president USA Hockey Jim Smith veřejně prohlásil, že mezi úlohy jeho podniku nepatří zaměstnávání sportovců, a na tom že svaz lpí a trvá.

Hráčky ovšem nelpěly a netrvaly na tom aby byly zaměstnankyněmi svazu. Lpěly a trvaly hlavně na podpoře alespoň trochu podobné třem a půl miliónů dolarů, které USA Hockey vyplácí na mužskou reprezentaci. A chtěly se dostat na úroveň Kanaďanek, kterým jejich svaz (Hockey Canada) zajišťuje podporu vždy na celý olympijský cyklus (na čtyři roky), a ne jenom na šest měsíců těsně před olympijskými hrami.

Spor se během těch málem 15 měsíců neplodného jednání dostal na úroveň hospodských fackovaček a pavlačových drbů.

USA Hockey nedávno prohlásil, že už doopravdy neví, co ty ženské vlastně ještě chtějí, že jim přece ve spolupráci s americkým olympijským výborem pomáhá peněžně, dává jim tréninkové příležitosti, pořádá pro ně soustředění a posilovací i jiné tréninkové programy.

Když ale výkonný ředitel Orgean řekl, že hráčky dostanou od USA Hockey před olympijskými hrami 2018 až 85 tisíc dolarů, což má být částka, která zahrnuje prémie za zisk medailí, oznámila kapitánka Meghan Dugganová, že zpráva svazu je naprosto zavádějící a nepoctivá (misleading and dishonest), a právní kancelář, která zastupuje hráčky, potvrdila, že v životě neobdržela nabídku, která by obsahovala jakoukoliv zmínku o 85 tisících dolarů na osobu.

Dugganová řekla, že jde o typický příklad toho, jak hokejový svaz zcela ignoruje požadavky hráček, včetně žádosti o čtyřletou podporu mezi olympiádami a o pojištění a pomoc s náklady na stěhování.

Na druhé straně je ovšem pravda, že ty tři a půl miliónů dolarů pohltí nejen hlavní mužské mužstvo: z té podpory žijí také hráči do 17 a 18 let a dvacítka.

Ano, souhlasí hráčky, jenže kluci pod 17 a pod 18 odehrají dohromady pod hlavičkou USA Hockey až šedesát utkání za sezónu, zatímco ženské v neolympijských letech hrají spolu jenom devětkrát.

Hráčky by rády dostávaly podporu, ať už se jim říká platy nebo stipendia, které by je uživily.

To ovšem USA Hockey považoval za nepřijatelné.

Svaz dále tvrdil, že hráčky požadují lepší letenky (business class airfare), když mají letět déle než tři hodiny, dále že vyžadují podporu se školkami pro ty, které mají děti, případně podporu pro chůvy a vůbec záležitosti, které by USA Hockey stály skoro půldruha milionů dolarů ročně.

To ovšem zase nepotvrdily hráčky.

Každá repezentantka dostává v současnosti od USA Hockey každé čtyři roky po šesti tisících dolarů. Až na to, že právě tyto číslice ukazují ošidnost statistik: hvězdy dostávají šest měsíců před zahájením her až tři tisíce dolarů měsíčně, zatímco většina ostatních hráček se musí spokojit se sedmi stovkami.

V každém případě se zdá, že hrozící skandál byl (jakkoliv na poslední chvíli) zažehnán.

Podrobnosti nové dohody, zvláště ty peněžní, zatím nejsou známy. USA Hockey odmítl jakýkoliv komentář, a hráčky nebudou mluvit alespoň do ukončení hlasování.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.