bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: úlohu Barona Prášila sehrál Tyler Seguin

19. září 2016, 4:26

Petr Adler

Případ kanadského útočníka Tylera Seguina (na snímku) neprokazuje, že by špičkoví hokejisté museli být zrovna špičkoví lháři. Ale je také dobře známo, že čas od času hospodaří s pravdou jako ti nejlepší diplomaté. Ti také nikdy neřeknou někomu do očí, že v hrdlo lže. Poznamenají jen, že o spolehlivosti výroku protivné strany by se dalo s úspěchem pochybovat. Ale co má dělat takový kouč, kterému právě takový Seguin řekne do očí, že zranění, které utrpěl před nedávným časem, se dávno zhojilo, a během týdne si uvědomí, že to asi přehnal?

Doslova. Jak řekl kouč Kanady na Světovém poháru Mike Babcock: “Přišel a řekl, že asi neříkal původně úplnou pravdu.”

Nebyl ovšem ani první, ale ani poslední.

Babcock takové hráče chápe: “To je pořád to samé. Ti kluci jsou zticha. Proč by nebyli? Doufají, že se uzdraví včas. Seguin se snažil, ale nakonec zjistil, že okolí zraněného místa se začíná zahřívat nad obvyklou míru. Nevím, co to znamená pro lékaře, vím ale, co to znamená z hlediska kouče.”

Co to znamená z hlediska kouče?

“Že to není v pořádku.”

Seguin si částečně natrhl koncem minulé sezóny Achillovu šlachu, takže přišel o dvě kola pohárové soutěže. Podstoupil operaci a před třemi týdny se dostavil na tréninkové soustředění pod značkou firmy Biosteel v Torontu.

Biosteel je kanadský podnik, který se zabývá výzkumem a výrobou nejrůznějších potravinových doplňků (nápojů i jídel), které mají pomoci sportovcům urychlit obnovu sil po nějakém zvláště vyhroceném zatížení.

Seguin se ani na tom soustředění netvářil nějak bolestivě, ale když došlo na plnou nálož, vyplavala pravda na povrch.

Výsledky jsou dva: vedení kanadské reprezentace povolalo útočníka Buffalo Sabres Ryana O’Reillyho, zatímco generální manažer Dallas Stars Jim Nill svého útočníka poslal na pořádné vyšetření. Lékařská zpráva: což o to, ta achillovka se zda být zhojena, ale jedna z patních kůstek je zlomená.

Na to ale nemohli lékaři reprezentace přijít. Hráči procházeli vstupními lékařskými prohlídkami, jenže ty nezahrnovaly rentgeny všech kostí, případně jiná podobná vyšetření (magnetickou resonancí, počítačovou tomografii). Lékaři museli, stejně, jako u vstupních prohlídek mužstev před zahájením tréninkových táborů, spoléhat na to, co jim řeknou hráči. Jejich vyšetření se zaměřuje hlavně na zjištění tzv. fysiologických úkazů: dokáží zvednout tuto váhu, pak běžet, pak běžet na plno určitou vzdálenost, pak dělat další cviky, to všechno na plné pecky, a co to všechno najednou udělá s jejich tepem a dechem? Čili: mají natrénováno?

Když přijde hráč, v jehož kartě stojí, že mu nedávno lékaři sešili natrženou achillovku, řeknou vyšetřující lékaři u vstupní prohlídky: ukaž nám tu nohu. Pohni s ní sem. A teď tam. Bolí to? Hráč ty prostinké cviky (zdánlivě bez sebemenší námahy) předvede, a na otázku po bolesti odpoví, že nemůže být zdravější.

Takoví jsme všichni

Co udělal kapitán Kanady Sidney Crosby, když se dozvěděl, že se Seguin loučí?

“Tohle je jenom další důkaz, co to pro hráče znamená, navléknout dres národního mužstva. Kazdy hráč je pyšný, když může reprezentovat. Takže každý udělá cokoliv. Takových příkladu jsou spousty. Seguin je prostě další z mnoha,” řekl.

A proč? Protože, řekl Crosby, “to jsou napínavé zápasy, a každý z nás chce reprezentovat.”

A neodradí je ani smutná zkušenost z minulosti.

Třeba Johna Tavarese vyřadilo závažné zranění kolene nejen ze zbytku olympiády 2014 v Soči, ale stálo ho i zbytek sezóny. A přesto, když se ho stavitelé mužstva Kanady pro Světový pohár zeptali, zda by mohli počítat s jeho službami, zeptal se pouze, kdy a kde se má hlásit.

Tavares ve svém vysvětlení připomněl, že v jiných sportech se stává, že hvězdy odmítnou olympijskou účast. Třeba v takové košíkové.

“Už tam jednou byli, už to ztratilo přitažlivost něčeho nového,” řekl Tavares. “Hokejisté se ale na podobné příležitosti těší už proto, že jich tolik nemají.”

Úsměvné ovšem je, že jejich generální manažeři jejich radost z reprezentace nesdílí.

Třeba takový Garth Snow, jakkoliv sám ne tak dávno jeden z lepších brankářů NHL, v úřadě generálního manažera New York Islanders řičel vzteky, když dostal zprávu o Tavaresově olympijském zranění: “Je jedno, jestli máme desetibodový náskok v soutěži o postup do poháru nebo desetibodovou ztrátu, přišli jsme o našeho nejlepšího hráče, a ještě k tomu v zápase, v němž nehrál za nás.”

Tenhle přístup platí dodnes. Na přímou otázku, zda se neobává, že se mu ve Světovém poháru  může zranit jeho kapitán Crosby, odpověděl generální manažer Pittsburgh Penguins Jim Rutherford bez zaváhání: “Bojím. Pořád.”

A takový Doug Armstrong je na tom ještě hůř. Je nejen generálním manažerem St. Louis Blues, je také generálním manažerem kanadské reprezentace.

“Člověk si musí říkat, dobrá, teď pracuješ pro Hockey Canada. Na to se musíš soustředit. Jenže pak vidím, jak můj bývalý hráč David Backes v dresu USA vyjede po mé hvězdě Alexovi Pietrangelovi, a skřípu zuby. A to byl Backes jedním ze svědků na Pietrangelově svatbě!”

Jak se shodlo několik členů vedení mužstva Kanady, za to, že zatajil zranění, by Tylera Seguina (kdyby byli jeho manažery u Dallas Stars) nejraději přerazili, zatímco za to, že projevil tolik nadšení pro věc své země, by mu nejraději poslali nějaký věcný dárek.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.