bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: tanec kolem volných hráčů se začíná mužstvům vymykat z ruky

3. července 2016, 20:34

Petr Adler

Kanadský název pro shánění volných hráčů, které začíná každoročně 1. července, tedy v den, kdy má Kanada národní svátek, vystihuje věc velice přesně. Říká se tomu (v řeči hrdého Albionu) NHL free-agent frenzy, a to poslední slovo se dá přeložit jako šílenství nebo běsnění.

Je to už tak, že málokterý generální manažer si dovolí vypnout 1. července telefon, odjet někam do přírody (nebo alespoň vyjít na zahrádku za domkem), a posedět s rodinkou u grilu, zdejším slovem barbecue. Případně se sklínkou piva, jakkoliv čeští znalci tvrdí, že v severoamerickém podání to je spíš břečka než pivo.

Co když mu někdo vyfoukne hráče, na kterého si dělal zálusk?

Jak připomněl kolega Gary Lawless z Winnipegu, dokonce samotný Brian Burke, dnes president přes hokej Calgary Flames, kdysi připustil, že hokejoví papalášové dělají 1. července více chyb než jich dokáží napáchat během celého zbytku roku.

Znalci žili v domnění, že jak se zpomalil růst mzdového stropu, zpomalí se také růst mezd. Kromě toho se ligou rozšířil názor, že mužstva přestanou citlivě zaplácávat díry, ať zdánlivé nebo ne, dlouhodobými a někdy až přemrštěnými smlouvami pro hráče kolem třicítky (případně dokonce nad třicítkou). Hokej omládl, mužstva si potřebují udržet mladší hráče, které si většinou sama vybrala, chtějí z těch mladíků vypiplat své vlastní hvězdy. Na to potřebují čas. Aby to mohla dokázat, nemohou rozhazovat peníze na starší hráče. Nakonec, mnohé z nich si v rámci trhu volných hráčů vybírají z pouhého chvilkového rozmaru, aby pak mohla tvrdit, že ten či onen veterán je onou pověstnou poslední chybějící drobnosti do skládačky, na jejímž konci stojí Stanleyův pohár.

Místo toho mužstva NHL utratila během pouhého prvního dne málem půlku miliardy dolarů. Jistě, nikoliv naráz, ale tak, že se zavázala k jejich vyplácení během nějaké doby.

Prapodivné smlouvy

Zastavme se u několika smluv hráčů, o kterých se říká, že samotná jejich přítomnost může zvrátit osudy jejich nového mužstva a přivést je k nesmrtelnosti.

Smlouvy uzavřené s novým mužstvem nesmí mít delšího trvání než sedm let. To ony nové dlouhodobé smlouvy splnily.

Je tu ale drobný háček: všechny tyto nové smlouvy začínají tím, že hráč dostane značnou částku rovnou jako prémii za podpis (signing bonus). To se sice počítá do ohlášené částky, ale nepočítá se to do mzdového stropu (cap hit). V řeči hrdého Albionu se tomu říká front-loading, což by možná dalo přeložit jako počáteční přetížení.

Účetní mezi čtenáři možná zaujme zkratka AAV (average annual value). To je právě ta částka, která vznikne vydělením celkové částky smlouvy počtem let. Při počítání, jak zasáhne mzda nového hráče do mzdového stropu, mizí podpisová prémie jako pára.

Něco podobného se stalo před lety, když tehdejší šéf New Jersey Devils Lou Lamoriello nalákal Rusa Ilju Kovalčuka právě takovou smlouvou. Liga se tehdy ozvala, že tu smlouvu nepřijímá, napařila Devils pokutu, a zdálo se, že Devils i Kovalčuk ostrouhají. Lamoriello, starý lišák, pak přišel se smlouvou, která se té původní podobala jako vejce vejci, jen ten poměr mezi podpisovou prémií a zbytkem peněz byl trochu vyrovnanější.

Na přímý dotaz jednomu z nejmocnějších mužů ligy, zda dnešní smlouvy jsou právě v přímém srovnání s případem Ilji Kovalčuka a Devils v pořádku, přišla okamžitá odpověď: ano.

Generální manažeři, hráčští zástupci a hráči sami se ponaučili a vědí, že jde pouze o to, aby nepoměr mezi podpisovou prémií a zbytkem mzdy neřval do nebe.

Druhá potíž je ještě zlověstnější.

Všichni hráči, kterým se dostalo podobných smluv, si vydupali, že jim od prvního do posledního dne bude platit zákaz stěhování bez jejich souhlasu (ona pověstná no-move clause, NMC), a že posledních pár sezón budou ochotni přikývnout na omezený zákaz výměn (limited no-trade clause, LNTC).

To ovšem znamená, že i kdyby během několika prvních sezón takto získaní hvězdní hráči ztratili formu (a už ji nikdy nenašli), nesmí je klub vykoupit. Součástí vykupování totiž je, že mužstvo umístí hráče na listinu volných za účelem vykoupení (waiver list with the purpose of buyout). Právě tohle umístění je podle nových smluv tabu.

Jak řekl generální manažer Montreal Canadiens Marc Bergevin, spousta mužstev doufá, že sázka na dlouhodobost smluv se jim vyplatí.

Měl na myslí hlavně tyto smlouvy: Kyle Okposo (sedm let, Buffalo Sabres), Milan Lucic (sedm let, Edmonton Oilers), Andrew Ladd (sem let, New York Islanders), Frans Nielsen (šest let, Detroit Red Wings), Loui Eriksson (šest let, Vancouver Canucks), David Backes (pět let, Boston Bruins), James Reimer (pět let, Florida Panthers).

Generální manažeři ovšem jednohlasně odpoví, že když chce něco člověk získat, může se mu také stát, že o něco přijde. Jako: chtěli jsme hvězdu, máme ji, ale ztrácíme na svobodě rozhodování ve chvílích, k nímž dojde zcela určitě, totiž, když se z hvězdy stane přítěž. Jenže, dokazují dále, třeba Chicago Blackhawks mají dnes potíže se mzdovým stropem, ale to kvůli tomu, jak byli úspěšní. A totéž Los Angeles Kings.

Prapodivná logika

U těch druhých jmenovaných je zajímavé, že jednali s Lucicem o nové smlouvě snad už během sezóny. Hráč sám říkal, že se mu v Andělských Losinách ohromně líbí, vedení mužstvo říkalo, že se mu líbí Lucic, a přesto to nakonec dopadlo tak, že hromotluk z Vancouveru se stěhuje do Edmontonu. Proč? Protože Kings nad Lucicovým požadavkem osmileté platnosti zamávali rukama a řekli, že oni to vidí na tři až čtyři roky.

Nezbytná poznámka: osm let mohl dostat Lucic pouze od svého původního mužstva. Ostatní, podle kolektivní smlouvy, nesmí nabídnout více než sedm. Konec nezbytné poznámky.

Kings, jakkoliv se jim Lucic líbil, a jakkoliv by se jim hodil i nadále, ho viděli dost dlouho dost zblízka, aby věděli, že tři-čtyři roky a dost tak zhruba odpovídá skutečným možnostem.

Dobrá, ale proč si to neuvědomil generální manažer Oilers? Protože, v první řadě, moc dobře věděl, že strašně popudil veliké množství fanoušků tím, že vyměnil prokazatelně vynikající křídlo Taylora Halla za případně (možná, někdy v budoucnosti) dobrého obránce Adama Larssona. Takže musel najít jiný palcový titulek, který by příznivcům mužstva dal zapomenout.

Ne, že by se mu to povedlo: edmontonští fanoušci, kteří si moc dobře pamatují, že ani ten Wayne Gretzky nebyl nedotknutelný, se začínají obávat o osudy nastávající vrcholné hvězdy Connora McDavida. Už proto, že se městem rozletěly údajně podložené fámy, že McDavid nebyl právě nadšen, když se dozvěděl o odchodu svého parťáka, v jehož domě navíc bydlel.

A hlavně: fanoušci (ale i odborníci) začínají vyhrabávat kroky z minulosti Petera Chiarelliho, kroky, které dovedly k tomu, že mu dali Boston Bruins padáka. Třeba výměnu útočníka Tylera Seguina do Dallas Stars. Tady je ironické, že v roce 2010, kdy si Oilers vybrali Halla jako jedničku, Bruins skočili po Seguinovi jako po dvojce.

Chiarelli se tedy dnes může chlubit, že vyměnil obě dvě hvězdy z výběru roku 2010. Seguin ovšem po příchodu do Dallasu zazářil. V Hallove případě nelze očekávat nic jiného. Už proto, že vzal výměnu jako osobní urážku, a nijak se tím netajil.

Znamená to tedy, že všech třicet generálních manažerů jsou širší veřejností a odborníky nepochopení géniové? To byla řečnická otázka.

Odborníci kladou nejrůznější otázky ohledně toho, kdo novému mužstvu pomůže víc a kdo méně. Inu, jsou od toho placení a vědí, že nemohou svým nadřízeným říci s vážnou tváří, počkejme alespoň do takového listopadu, abychom viděli, zda letošní stěhování národů prospělo někomu jinému než stehujícím se hráčům (a jejich zástupcům, kteří se podílí na lupu).

Jeden závěr je ale zřejmý: dlouhodobě smlouvy pro veterány způsobí, že mladší hráči budou muset čekat, až i jim doroste (a zešediví) fous. Jenže jich se nikdo na nic neptal.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.