bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: tajemná zpráva o Mitchi Marnerovi

13. července 2019, 9:08

Petr Adler

Přihořívá, přihořívá, ale pořád ještě nehoří: Toronto Maple Leafs se pořád nedokáží domluvit se svým hvězdným křídelním útočníkem Mitchem Marnerem, a tak kolem něj začínají kroužit žraloci. Z hlediska torontských supi. Nejméně osm mužstev se poptalo jeho zástupce Darrena Ferrise, kolik peněz by chtěl jeho zákazník, a na jak dlouho.

Jedním z těch mužstev byli Columbus Blue Jackets, a tak se věc dostala ke slechům Aarona Portzlinea z pobočky webových stránek The Athletic v Columbusu. Ostatně, je to jeho bydliště. Portzline byl pár desítek let sportovním reportérem listu Columbus Dispatch. O Blue Jackets píše od jejich vzniku v roce 2000.

Portzline pochopitelně mlčí o tom, kde to zaslechl, ale od generálního manažera Blue Jackets Jarma Kekäläinena to prý nebylo.

Ostatně, Kekäläinen má teď plné ruce práce. Po neslýchaných doplňcích (útočníci Matt Duchene a Ryan Dzingel z Ottawy, obránce Adam McQuaid z Bostonu, brankář Keith Kinkaid z New Jersey) a poté, kdy nečekaně nevyměnil nastávající neomezeně volně hráče (UFA, tedy unrestricted free agent) Artěmije Panarina a Sergeje Bobrovskiho, musí přestavět mužstvo. Blue Jackets sice v prvním kole pohárové soutěže smetli nejlepší mužstvo základní části soutěže, Tampa Bay Lightning, ale ve druhém podlehli Boston Bruins. Oproti dřívějším ročníkům to sice byl pokrok, ale i tak si mnozí tehdy ťukali na čela nad Kekäläinenovou odvahou. Výsledek v bitvě o Stanleyův pohár jim dával za pravdu jen zdánlivě. Skutečnost, že Kekäläinen je dnes účastníkem bitvy o Marnera nasvědčuje, že jeho sen o pohárovém vítězství neochabnul.

Názorový rozdíl

Columbus nabízel Marnerovi sedm let, ten ale chce jenom pět. Jde o chvíli, kdy se hráč stane neomezeně volným. Nechce se mu dávat mužstvu pár let, kdy by už mohl být svobodný (pokud jde o rozhodování o příštím pracovišti), ale nebyl by. Touhy mužstva a hráče se sice liší, ale je to pochopitelné z obou stran.

Bývaly ještě nedávno doby, kdy hokejisté chtěli mít záruky na co nejdéle. Košíkářské hvězdy jim ale v posledních několika sezónách ukázaly, že není nad krátkodobější smlouvu: brzo vyprší, a pak se v honičce za jejich službami mužstva přebíjí jako šílená.

Proto ani není divu, že i názor generálního manažera Maple Leafs Kyleho Dubase doznal změn. Obdivuhodná je snad jen rychlost té změny: při skončení sezóny řekl, bradu výbojně vystrčenou, že pokud bude on na stráží, jakákoliv nabídková listina, kterou by Marner přijal, dozná okamžitého dorovnání.

To bylo ve středu 24. dubna, den poté, kdy Bruins vyřadili torontské vítězstvím v sedmém zápase prvního kola poměrem pěti branek ku jedné.

V pátek 21. června, pár chvil než komisař NHL Gary Bettman ve Vancouveru zahájil letošní výběr hráčů (draft), zpíval Dubas jinou: jestli Marner dostane a přijme nabídkovou listinu, vedení Maple Leafs bude mít sedm dnů, aby ji prostudovalo, a bude-li to mít smysl pro mužstvo, dorovná ji.

I když umístí Nathana Hortona na seznam dlouhodobě chorých (LTIR - long-term disabled reserve), ušetří 5,3 miliónů V příští sezóně Horton bude úplně volný, jenže to Dubasovi patrně nebude stačit. Kromě toho, umístit hráče na tuto listinu neznamená, že se mužstvo rázem zbaví veškerých povinností. Včetně těch peněžních.

Dubas může také zkusit uvolnit dalších skoro sedm miliónů výměnou Williama Nylandera. To se snadněji řekne než udělá: když loni švédský mladík svými požadavky vydíral Maple Leafs až do nejzazšího možného dne (sobota 1. prosince), nebylo v NHL jediného mužstva, které by se namáhalo ptát se Toronta, co by za něj Maple Leafs chtěli. Vykoupit ze smlouvy také neřeší všechno: mužstvo by to stálo na místě a na dlaň něco přes tři a půl miliónu.

Kromě toho, a to je důležité, Dubas vsadil část své pověsti na to, že Nylander zůstane členem Maple Leafs. Hráč mu tu pověst sice trochu pošramotil, ale kdyby mělo v Marnerove případu dojít buď ke strkanici do neděle letošního 1. prosince, nebo kdyby Marner odešel jinam díky nabídkové smlouvě, to už by Dubas mohl klidně spáchat harakiri.

Cui bono?

Nejzajímavější otázka ale zní úplně jinak: kdo vlastně pustil onu zprávu o osmi mužstvech, zajímajících se o služby Mitche Marnera, do světa?

Ve světě klasických detektivek se hlavní detektivní hrdina, ten, který se plete policajtům pod nohy, aby nakonec případ vyřešil a udělal z nich úplné blbce, ptá: komu to prospívá?

Jařmo Kekäläinen to nebyl. Ostatně, ani by to nebylo v jeho zájmu. podobná zpráva by pouze zvýšila úsilí konkurence. Ta moc dobře ví, že Blue Jackets chybí k dosažení nového mzdového stropu 15 miliónů a 765 tisíc dolarů, a že větší část je volná, aby ji Kekäläinen mohl nabídnout právě Marnerovi.

Marner se nikdy netajil, že neví, proč by měl dostat o jediný cent méně než dosavadní spoluhráč Auston Matthews (pět let po 11 miliónech a 634 tisících ročně), a to vše rozloženo tak, aby dostal díky nejrůznějším prémiím většinu peněz ještě dříve, než může dojít k výluce.

Mimochodem: kdyby to dopadlo podle těch tří (John Tavares, Auston Matthews a Mitch Marner) a kdybychom to zaokrouhlili, že každý dostává po 11 miliónech, pak 33 milióny dolarů činí 44 procenta z dnešního mzdového stropu. Kde je těch 18 dalších hráčů? Kde jsou jejich mzdy?

Z tohoto výpočtu plyne, že ani Dubas asi nebyl zdrojem té zprávy. I on by byl sám proti sobě.

Zbývá někdo z okolí Mitche Marnera. Třeba jeho zástupce Darren Ellis. Na první pohled logické: jeho příjem stoupá a klesá v přímé úměře s příjmy, které vyjedná svým zákazníkům. Podíl hráčova zástupce je většinou vyjádřen v procentech, a, dejme tomu, pět procent z devíti miliónů dolarů je méně než těch samých pět procent z 11 miliónů.

Jenže to by musel být Darren Ellis korunovaný vykleštěný samec hovězího dobytka na tři písmena (první je v, třetí je l).  Kdyby jeden z generálních manažerů, s nimiž má co do činění zjistil, že se takhle snaží vodit své protějšky za nosy, věděli by to vzápětí všichni ostatní. Začali by Darrena Ellise považovat za podvodníka, a jednali by s ním jako s podvodníkem.

Takže vítr nevane ani odtud.

A co na to Kekäläinen, jehož se to týká, vedle Marnera a Maple Leafs, snad nejvíc?

Nic: má plné práce se změnami po odchodu dosavadního presidenta Johna Davidsona, který zasedne u New York Rangers do křesla, jež uvolnil Glen Sather.

Hlavní mezi odcházejícími jsou zástupce ředitele tzv. výzkumu amatérů (amateur scouting) Chris Morehouse a vyzvědač mezi ostatními mužstvy soutěže (pro scout) Marshall Davidson. Prvně jmenovaný je zetěm bývalého presidenta, druhý je jeho bratr, a je jistě pouhou shodou okolností, že se stěhují k New York Rangers.

Zbývá tedy jediná jistota: jestli se Kyle Dubas vykroutí ze šlamastily, kterou si způsobil sám, zaslouží si čestný titul Houdiniho řádu se zlatou stužkou.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.