bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Světový pohár 2020 nebude

17. ledna 2019, 8:03

Petr Adler

Nikdo neví, zda to znamená, že v roce 2020 můžeme očekávat výluku, ale od středečního večera víme všichni, že na podzim onoho roku nemůžeme očekávat Světový pohár. Oba jeho pořadatelé, NHL a její odbory NHLPA, vydaly prohlášení, že se to nedá stihnout. Nikoliv společně, každá strana vydala své.

V podstatě jde hlavně o to, že liga si přála nejpozději do konce letošního Zápasu hvězd vědět, zda odbory využijí svého práva na ukončení platnosti současné kolektivní smlouvy. Tímto krokem by způsobily, že nejpozději v září 2020 by musela začít jednání o novou. Zrušení současné smlouvy by naznačilo, že názorové rozdíly nepůjde překonat jen tak. Liga odmítá myšlenku, že by se hrálo bez kolektivní smlouvy, což by znamenalo jednu ze dvou věcí: buď by hráči vstoupili do stávky, nebo by NHL vyhlásila výluku. Zatím to bylo vždycky to druhé.

Pro hráče spočívá rozdíl v tom, že kdyby stávkovali, nesměli by hrát hokej za peníze nikde jinde.

V tuto chvíli se zdá být nepochopitelné, že se obě strany sešly minulý týden v Las Vegas, obě pak označily předběžná jednání za pokrok, a obě sdělily, že se sejdou znovu tento týden.

Prohlášení o zrušení Světového poháru vyšla právě po této druhé schůzi.

NHLPA tvrdí, že pokud jde o hráče, chtěli by společně s ligou vytvořit stálý mezinárodní kalendář. Jeho součástí by měla být olympiáda, ale Světový pohár také. Jenže plány, podle nichž se druhá jmenovaná soutěž měla během pár desetiletí vyvinout v menší podobu mistrovství světa v kopané, měly za nezbytné, že hokejový Světový pohár bude znát data svého konání na ona desetiletí dopředu, a že nebude závislý na jednání o kolektivní smlouvu mezi oběma jeho hlavními pořadateli.

Co se vlastně stalo?

Předchozí Světové poháry se konaly v letech 1996, 2004 a 2016. Ten prostřední byl skandální v tom, že ještě neutichl potlesk po finále mezi Kanadou a Finskem, a NHL ohlásila výluku, která nakonec znamenala ztrátu celé sezóny. Právě proto NHL řekla už dávno, že bez kolektivní smlouvy nebude ani mezinárodní kalendář.

Ve světle tohoto zjištění se jeví jako podivná nedávná návštěva komisaře NHL Garyho Bettmana v Seattle, kde ujistil všechny přítomné, že si liga nepřeje válčit se svými odbory.

Jestli ovšem dojde k válce, bude to znamenat, že nové mužstvo si bude muset počkat trochu déle, než se dostane do hry. Původní kolektivní smlouva má platit do konce sezóny 2021-2022.

Zatím není nikde psáno, že by NHLPA využila svého práva a požádala o ukončení platnosti nynější kolektivní smlouvy už letos v září. Jelikož ale odmítla dát NHL jistotu, nezbylo lize nic jiného než říci, no jo, chlapci, ale v tom případě je po příštím Světovém poháru. NHLPA přikývla, že jí to stojí za to.

Kam povede mezinárodní stránka věci je v mlhách. Bettman před časem nabízel, aby odbory slíbily, že nebudou žádat o předčasné ukončení současné smlouvy, a NHL že jim za odměnu odsouhlasí účast na olympiádě 2018 v Jižní Koreji. NHLPA odmítla, a nejelo se nikam. Tady lize ještě pomohl president Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach, který jednostranně zrušil smlouvu o tom, že MOV bude lize hradit její náklady na účast.

O peníze jde až na prvním místě

NHLPA se netají tím, že veškeré mezinárodní kalendáře jdou stranou ve chvíli, kdy se řeč stočí na tzv. zásobní účet (escrow). Liga strhává hráčům ze mzdy určité procento (letos těch procent je 13,5) pro případ nenadálé ekonomické katastrofy. Po sezóně dostávají hráči větší část stržených částek zpět. Majitelé tvrdí, že hráči si vydupali nepřiměřený podíl na řízení ligy, musí tedy sdílet i risika, zatímco hráči o tom původně nechtěli ani slyšet, ale teď říkají, že by částka měla být alespoň nižší, a že by měli dostat zpět všechno, co se jim strhlo.

Lhostejno, jak to nakonec dopadne, je ale zřejmé, že tohle by se opravdu nemohlo domluvit tak, aby se stihl Zápas hvězd v sobotu 26. ledna, a NHLPA aby věděla, že může s klidem slíbit, že bude souhlasit buď s dodržením původní platnosti smlouvy, nebo dokonce s jejím prodloužením.

Z tohoto hlediska je zrušení příprav na Světový pohár 2020 jediným možným východiskem.

Co bude dál?

Mnozí se sice obávají další výluky, ale to není bezpodmínečně způsob, jakým se věci vyvinou.

NHL označila středeční jednání za konstruktivní.

NHLPA řekla, že se těší na jejich pokračování.

Obě prohlášení mohou být vyjádřením skutečné optimistické víry, a stejně tak mohou být cynickou přetvářkou.

Budoucnost ukáže, která možnost je pravdivější.

Zatím známe jedinou pravdu: Světový pohár 2020 zmizel v nedohlednu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.