bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Svatý otec pomáhá hokejovým papalášům koukat do budoucnosti

7. září 2017, 6:13

Petr Adler

Tohle nemůže dopadnout moc dobře: Svatý otec katolíků, údajný zástupce Boží na zemi, sdělil všem, koho to zajímá, v jeho řeči Urbi et Orbi, že nová dohoda o zásadách hokeje je božsky skvělá věc. Dohodu podepsalo v Novém Yorku sedmnáct spolků, které se dnes a denně zabývají nejrychlejším kolektivním sportem na světě, včetně nejvyšší ligy NHL a jejích odborů NHLPA. A teď se k nim souhlasným dopisem připojil papež František (Franciscus, v řeči jeho církve), osmdesátiletý chlapík z Flores (Buenos Aires) v Argentině, tedy ze země, kde se o hokeji ani nepíše v novinách, natož, aby se tam hrál.

Nyní už jenom zbývá, aby se ozvali politicky korektní pohlaváři, většinou vysokoškolští učitelé, náboženským vyznáním neznabozi (cizím slovem: ateisté), z nichž většina neví ani, že se hokej hraje většinou na ledě, na tři třetiny, každá po 20 minutách čistého času, začíná to za stavu 0-0, hraje se pukem a hokejkami, vyhraje ten, kdo dá soupeři víc gólů než dal soupeř jemu, a ten puk je kulatý.

Jak to, zvolají, že se tady tvrdí, že hokej je pouze pro katolíky? Kde jsou islámští imámove? Sice asi ve svém posvátném nadšení zapomenou, že když jsou tak rozjetí, mohli by zmínit také židovské rabíny, buddhistické kněží nebo alespoň hlavu anglikánů, arcibiskupa z Canterbury, ale to už je vedlejší. Důležité je, že bude na světě další příklad zvrhlé diskriminace.

A přitom ta nová dohoda, jestli je o něčem, je právě o rovnoprávnosti: právo hrát hokej má mít každý, zní hlavní zásada, a to bychom se na to pěkně podívali, aby tohle právo někdo někde někomu upíral, ať už z jakéhokoliv důvodu.

Není to sice umývání nohou jinověrcům, jejichž životním cílem je pohřbít křesťany (včetně katolíků) zaživa, ale Señor Jorge Mario Bergoglio, alias Svatý otec František, se smířil i s tímto málem.

Logika katolické účasti na zásadách hokeje (pozor: ne na otázkách hry tělem, hákování, postavení mimo hru a podobných malichernostech) je vlastně přímočará. Pat LaFontaine, bývalý hráč, legenda New York Islanders a Buffalo Sabres, později na pouhé tři měsíce president hokejových operací Sabres, a poté činovník a člen vedení NHL přes otázky budoucnosti, se loni zúčastnil ve Vatikánu konference o vznešeném tématu: sport ve službách lidstva.

Jak se právě Vatikán propracoval k právě tomuto tématu, to asi zůstane navěky utajeno mezi Bohem a jeho zástupcem na zemi. Jisto však je, že LaFontaine onoho zástupce informoval, jak usiluje o naplnění cílů vatikánského shromáždění, a když Svatému otci poslal text dohody, byl papež nadšen. Takže tedy uvítal dohodu dopisem, o kterém by se dalo říci, že byl sepsán rukou samou radostí roztřesenou, kdyby nebyl sepsán na počítači.

A vznesení signatáři (jejich seznam zveřejňujeme na konci tohoto vyprávění) se všichni tvářili jako zakladatelé Společnosti národů po první světové válce, případně Organizace spojených národů po druhé světové válce. Chybělo jenom šampaňské a ohňostroj.

Spojené národy prokázaly svoji neschopnost tváří v tvář mezinárodnímu socialismu, od fašismu ke komunismu až k nacismu. Dnešní OSN si nestojí o moc lépe.

Omezování špiček

Dohodu o hokejových zásadách čeká zásadní výzva dříve, než oschne inkoust na podpisech účastníků.

Jedním z důsledků totiž má být zvýšení věku hráčů, kteří připadají v úvahu při každoročním vstupním výběru (entry draft) NHL z 18 let na 19.

Tohle je ale staronová záležitost. Mužstva NHL si totiž původně vybírala mezi hráči mužstev, jimž sloužila co kmotři, a mohla si vybrat i osmnáctiletého mladíka. Souhlas museli podepsat jeho rodiče.

Hokejoví činovníci tvrdili už tenkrát, že v převážné většině případů, když si mají vyvolit mezi osmnáctiletými, jsou na tom stejně, jako kdyby určovali pohlaví právě narozených kuřat (většina generálních manažerů jsou totiž bývalí hráči, a z nich většina pochází z kanadských prérií).

Proto zvedli povolený věk na dvacet let.

Před čtyřiceti roky se ozval pozdější slavný hráč Ken Linseman: jak to, že se na mne v osmnácti letech vztahují všechny zákony, včetně zaměstnaneckých, ale nesmím vykonávat své řemeslo profesionálního hokejisty? Soudní spor sice tenkrát ztichl, protože Linseman se upsal mužstvu Birmingham Bulls z konkurenční WHA, ale NHL si uvědomila, že v druhé půli sedmdesátých let minulého století začaly žaloby ohledně údajných nebo skutečných porušování nezadatelných lidských práv vyskakovat jako houby po dešti.

Takže ani nečekala na další žalobu.

Co by stálo za dnešní změnou

Pat LaFontaine to řekl otevřené: většina osmnáctiletých hráčů potřebuje ještě alespoň jednu sezónu, aby dorostli do náročných požadavků špičkového hokeje.

Současná kolektivní smlouva mezi NHL a NHLPA sice umožňuje, aby mužstva postavila nadějné mladíky do sestavy prvního mužstva, ale v případě, že odehrají třeba jen minutu jedenáctého zápasu, musí už u prvního mužstva zůstat. Mužstvo NHL je nesmí poslat do AHL, aby se rozehráli na farmě, tedy v nižší soutěži, a aby zjistili, co vlastně obnáší život profesionála.

Otázka zní, zdůraznil LaFontaine, zda zvýšení věku vybíraných hráčů prospěje nejen jim, ale (hlavně) hokeji samotnému.

Rozhodně to pomůže žákovským, mládežnickým, dorosteneckým i vysokoškolským soutěžím, nejen severoamerickým, ale i evropským, a o ty jde především, zdůraznili všichni účastníci.

Tohle by ovšem byl zásadní a konkrétní dopad prohlášení. Jeho osm bodů jinak zní dost všeobecně, aby se pod ně mohla podepsat i taková NHLPA, která zcela veřejně nesouhlasí, aby kdokoliv jakkoliv omezoval příliv nového placeného a potažmo platícího členstva, i kdyby mělo přijít rovnou z jeslí.

Slova prohlášení o zásadách hokeje sice zní velice vznešeně, ozvalo se několik kanadských komentátorů, ale nikdo nikde nezmiňuje, že hrát hokej je nákladný špás, a když jsou v rodině třeba jen dva kluci, kteří se v mladickém okouzlení vidí ve svých snech co profesionálové, nezbude mamince na nové boty nebo tatínkovi na zimník.

Je pravda, že v Kanadě je několik obrovských podniků, které si dělají reklamu tím, že dětem přispívají na brusle, chrániče, dresy a veškerou výzbroj, ovšem s tím, že se na tom všem nepříliš skromně objevují jejich značky, ale i to je, při té spoustě zájemců, pouhé plácnutí do vody. Tohle, říkají kritičtí komentátoři, nové a bombastucky vyhlášené prohlášení neřeší.

Jak by to mělo nebo mohlo řešit, o tom už ti kritičtí komentátoři tolik nemluví.

Je ovšem otázka, zda tyhle otázky nové prohlášení vůbec chtělo nebo mohlo řešit. Zkusilo ukázat cestu. Zda je to ta správná cesta, hin se hukáže. Ale bude to trvat déle než do roka a do dne.

Hokejoví signatáři

American Collegiate Hockey Association (ACHA)
American Hockey League (AHL)
Canadian Hockey League(CHL)
Canadian Junior Hockey League (CJHL)
Canadian Women’s Hockey League (CWHL)
College Hockey Inc.
ECHL
Hockey Canada
International Ice Hockey Federation (IIHF)
National Collegiate Athletic Association (NCAA)
National Hockey League (NHL)
National Hockey League Players’ Association (NHLPA)
National Women’s Hockey League (NWHL)
North American Hockey League (NAHL)
U SPORTS
United States Hockey League (USHL)
USA Hockey

A zde je ten text:


Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.