bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: stojí Careymu Priceovi Montreal za to?

7. července 2018, 8:03

Petr Adler

Carey Price, brankářská jednička Montreal Canadiens, by asi nikdy v životě neřekl, že tohle mu za to nestojí, ale současná situace v Montrealu, včetně nepříliš lákavých vyhlídek, mu asi dělá na tváři vrásky. Rodákovi z Anahim Lake v kanadské Britské Kolumbii bude v srpnu celých jedenatřicet let. Loni podepsal novou smlouvu s Canadiens. Má platit osm let, celková výplata má činit 84 milióny dolarů. Smlouva vstupuje v platnost začátkem nastávající sezóny, a dalo by se očekávat, že Price tedy setrvá celou svoji kariéru v Montrealu. Jenže se začínají ozývat hlasy velice zasvěcených odborníků, které kladou velice nepříjemné otázky.

Nejhlasitěji se ozval Dave Poulin. Bývalý vynikající hráč, který odehrál třináct let v NHL (Philadelphia Flyers, Boston Bruins, Washington Capitals), odkoučoval několik sezón amerického universitního hokeje, pracoval jako asistent generálního manažera Toronto Maple Leafs (a generální manažer Toronto Marlies), a dnes je jedním z předních komentátorů kanadské TSN.

Generální manažer Canadiens Marc Bergevin, řekl Poulin, by se měl co nejdříve sejít zcela soukromě s Pricem. Měli by si popovídat mezi čtyřma očima a bez veškerých zábran o tom, co se děje, a Bergevin by se měl Priceho zeptat, co on na to.

Loňská sezóna byla pod psa. Jak ta Canadiens, tak ta Priceova. Některé Bergevinovy kroky se setkaly s menším úspěchem než od nich očekával on sám, než od nich očekávalo mužstvo, a (hlavně), než od nich očekávala veřejnost. Některé průšvihy byly osudové. Třeba: Price odehrál kvůli zraněním a nemocem jen 49 utkání, a výsledková listina nezáří: 16 vítězství vedle 26 porážek, a navíc sedm porážek v nastavení.

Nebo: obránce Shea Weber, od něhož si všichni tolik slibovali, loni kvůli zraněním nastoupil pouze šestadvacetkrát.

A teď, aby to pořádně drželo, podstoupil operaci kolene. Sice artroskopickou, lékaři tedy nemuseli koleno otevírat dokořán, ale: bude mimo hru do půlky prosince.

Jonathan Drouin, kterého Bergevin získal z Tampa Bay Lightning výměnou za obránce Michaila Sergačeva, sice vzápětí podepsal s Canadiens smlouvu na šest let, údajně za 33,5 miliónů dolarů, jenže se nestal základem prvního útoku, jak tvrdil Bergevin.

Zatím nikdo nedokázal vysvětlit proč.

Co se Canadiens nelíbilo na útočníkovi Alexu Galčenjukovi, to zatím nikdo nevysvětlil tak, aby to bylo pochopitelné. Bergevin ho nakonec vyměnil k Arizona Coyotes. Dostal za něj Maxe Domiho, chlapce, od něhož si mnozí slibovali zázraky, ale který nepřesvědčil. Opět: proč nepřesvědčil? Kdo ví?

Zazáří Canadiens v příštích několika sezónách? Stěží, a když, tak sotva.

Postav se k tomu čelem

A tady, tvrdí Poulin, vstupuje na scénu Bergevinova povinnost vyjádřit úctu hvězdě svého mužstva.

Price před třemi roky získal Hartovu cenu pro nejužitečnějšího hráče, Vezinovu cenu pro nejlepšího brankáře NHL, a navíc Cenu Teda Lindsaye, kterou udělují hráči kolegovi, jehož považují za nejlepšího hráče ročníku. Tohle se naposledy povedlo jedině brankáři Dominiku Haškovi, v roce 1998. Navíc se Price v tom roce dělil s Coreym Crawfordem (Chicago Blackhawks) o Jenningsovu cenu, jíž získává brankář, který pustí nejméně gólů.

Canadiens si Priceho vybrali v roce 2005, co pátého hráče v pořadí. Než nastoupil u prvního mužstva, pomohl Price v roce 2007 Hamilton Bulldogs k vítězství v Calderově poháru. Při té příležitosti ho také jmenovali nejužitečnějším hráčem pohárové soutěže.

Jistě, v profesionálním sportu se nerado hovoří u minulosti, platí pravidlo: ukaž, cos udělal dnes, a zítra dokaž, že to umíš zopakovat.

Je ale jasné, tvrdí Poulin, že právě Price by si zasloužil, aby se mohl podílet na své vlastní budoucnosti.

Bergevin, řekl Poulin, by měl Priceovi vysvětlit současnost i plány do budoucnosti, a pak položit jednoduchou otázku: já vím, že máš ve smlouvě, že té nesmíme stěhovat bez tvého souhlasu (no-move clause, alias NMC), ale v situaci jaká je a jaká asi ještě sezónu, dvě, tři bude, chceš zůstat? Kdyby chtěl použít trochu citového vydírání, položil by Bergevin otázku takto: chceš se podílet na zmrtvýchvstání Montreal Canadiens?

Odpovědi mohou být tři: ano, chci, ne, nechci, nebo: já bych si to rád rozvážil v klidu. Ta třetí odpověď je nejnebezpečnější, ale i to patří ke hře jménem profesionální sport.

Výbušná minulost

Jsou známy případy, kdy se dějiny opakují. Třeba: není to tak dávno, kdy byl brankářskou jedničkou Canadiens Patrick Roy.

V prosinci 1995 hráli Canadiens doma proti Detroit Red Wings. Hráli, mírně řečeno, pod psa. Soupeři se, na druhé straně, dařilo. Výsledek 11-1 pro hostující byl jednoznačný.

Tehdejší kouč Les Habs Mario Tremblay odvolal Roye z branky teprve po devátém gólu. Mimochodem, to už Roy sám bruslil ke střídačce. Nastoupil za něj Pat Jablonski, který byl toho večera (statisticky) lepší: pustil jen dvě branky.

Roy prošel beze slova kolem kouče Tremblaye, došel na konec střídačky. Canadiens mají takové zajímavé uspořádání: vedení mužstva sedí v první řadě za střídačkou, nikoliv v lóžích vysoko nd ledem, obklopeno novináři, skauty a komentátory.

Roy tedy došel k místu, kde to šlo, naklonil se k tehdejšímu presidentovi mužstva Ronaldovi Coreyumu, a řekl: “Tohle byl poslední zápas, který jsem odehrál za Montreal.”

Nepočkal na odpověď, otočil se, a šel si sednout na druhý konec střídačky.

Čtyři dny poté putoval výměnou do Colorado Avalanche, společně s kapitánem mužstva Mikem Keanem. Do Montrealu za něj přicestovali útočníci Andrej Kovalenko a Martin Ručínský, a brankář Jocelyn Thibault.

Tím se také nachýlily ke koncům (u Canadiens) kariéry generálního manažera Réjeana Houleho a kouče Maria Tremblaye,

Roy pomohl Canadiens k pohárovým vítězstvím v letech 1986 a 1993. V Denveru získal další dva prsteny, za vítězství v letech 1996 a 2001. Zvláště to první vítězství muselo potěšit montrealské hokejové nadšence na nejvyšší míru.

Legendární a nezapomenutelný tehdejší komentátor deníku Montreal Gazette Red Fisher tenkrát napsal, že to od Patricka Roye byla nezodpovědnost a známka sobectví, když požádal o výměnu.

Bude zajímavé, jestli si někdo dovolí napsat něco podobného, pakliže Carey Price na Bergevinovu otázku, zda chce zůstat, zavrtí hlavou.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.