bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Shanahan vyzývá hvězdy Toronta, aby si utáhly opasky

6. října 2018, 7:40

Petr Adler

Pánové, oznámil president Toronto Maple Leafs Brendan Shanahan hvězdám svého mužstva, chcete-li zůstat součástí skvělé budoucnosti ve středu vesmíru, jak ho známe, budete se muset uskrovnit ve svých požadavcích při jednáních o nové smlouvy.

Presidentova tvrdá slova padla v podstatě pouze v souvislosti s tím, že generální manažer Kyle Dubas se nemůže domluvit s Williamem Nylanderem na nové smlouvě. O nové smlouvy se budou za necelý rok ucházet hráči jako Auston Matthews a Mitch Marner.

Pokerová partie proto začala už dnes.

Shanahan svým prohlášením rozjitřil hladinu. Někteří tvrdí, že se postavil do úlohy zlého policajta, zatímco Dubas hraje postavu toho hodnějšího. Jiní naopak tvrdí, že Shanahan vstoupil na minové pole, jemuž se měl vyhnout obloukem.

V obou případech Shanahan  vyhrotil situaci kolem švédského útočníka (a calgarského rodáka) do postavení jménem buď - a nebo.

Situace je jednoduchá: Nylander, podle znalců místních poměrů, chce smlouvu podobnou (avšak lepší), jakou má u Boston Bruins David Pastrňák. Ten dostává 40 miliónů rozložených na šest let, tedy šest miliónů, 666 tisíc, a 666 dolarů ročně.

A ještě lepší by podle Nylandera bylo, kdyby se mohl poměřit s tím, co dali Edmonton Oilers Leonu Draisaitlovi: osm let za celkovou cenu 68 miliónů dolarů, tedy po osmi a půl miliónech ročně.

Úředně ovšem zůstává Nylander zticha, a Maple Leafs řekli ústy generálního manažera Dubase jen tolik, že si přejí, aby u nich Nylander zůstal co nejdéle.

Nylander řekl, že i on by zůstal u Maple Leafs co nejdéle, a že to ví i jeho zástupce Lewis Gross, ale že se v první řadě musí postarat sám o sebe. Tohle je věta, jíž rád a často používal jiný (dnes bývalý) švedský hráč v NHL. Jmenuje se Michael Nylander.

Čára v písku

Kyle Dubas řekl, že mužstvo si přeje, aby Nylander zůstal co nejdéle. Na přímou otázku, zda by v případě, že bude zřejmé, že dohoda není možná, vyměnil Nylandera jinam, řekl zcela jednoznačně, že ne.

Tím tak trochu zahnal sebe sama do rohu. A tady právě vstupuje do hry Shanahanovo prohlášení, že by hráči (včetně těch špičkových) měli myslet víc na mužstvo než na sebe samotné. Shanahan tvrdí, že když býval členem Detroit Red Wings v době jejich největší slávy, několik hráčů obětovalo dolary na oltář. Nebyl nijak konkrétní a co zářný příklad nejmenoval sebe sama.

Jedním z hráčů, který bude chtít dostat přidáno, je Auston Matthews. Ten bude chtít výplatu podobnou té, kterou dostává u Oilers Connor McDavid: osm let za 100 miliónů, 12 a půl miliónů ročně. Nebo bude chtít alespoň tolik, jako dostává od Buffalo Sabres Jack Eichel: osm let za 80 miliónů, tedy 10 miliónů ročně.

Pro srovnání: Matthewsovi do konce této sezóny platí vstupní smlouva ro začátečníky, stanovená kolektivní smlouvou na 925 tisíc ročně, tedy 2 milióny 775 tisíc. Maple Leafs ale souhlasili s prémiemi za podpis a za výkony. Matthewsova současná smlouva mu tedy zaručuje za ta první tři léta 11 miliónů a 325 tisíc, tři milióny a 775 tisíc ročně.

Matthewse celá NHL (a Maple Leafs obzvláště) považuje za tzv. špičkového hráče svého ročníku. Nylandera ne.

Toronto se bude také muset postarat o Mitche Marnera. Ani on dnes nestrádá, ale jeho význam pro mužstvo je přinejmenším stejný, jako je význam Nylanderův. Marnerova smlouva vyprší s koncem této sezóny. I on bude chtít víc než dosavadní málem tři milióny dolarů.

A to se navíc v létě Maple Leafs domluvili s Johnem Tavaresem na sedmileté smlouvě, která je bude stát 77 miliónů, 11 miliónů ročně. I kdyby se mzdový strop pro příští sezónu nakrásně zvýšil o skoro povinných pět procent, mluvili bychom o necelých 83 miliónech na mužstvo ročně.

Tavares, Matthews a Marner by se (teoreticky) podíleli více než 32 milióny. Do 83 miliónů dolarů by zbylo 51 miliónů. Rozdělme je mezi dvacítku zbývajících hráčů. To je něco malinko nad dva a půl miliónu dolarů ročně na osobu.

Milá částka. Většině z nás by stačila. Špičkovým hokejistům z NHL? Nenechte se vysmát.

Kdo má karty v ruce?

Dejme tomu, že to nakonec dopadne, jak někteří předvídají: Nylander dostane smlouvu platnou šest let za 36 miliónů. To je šest miliónů ročně. V takovém případě prodělává svou tvrdohlavostí každý zápas přes 30 tisíc. Kromě toho prodělává na důvěryhodnosti: soudě podle prvního zápasu (vítězství nad Montréal Canadiens), Nylander svému mužstvu moc nechyběl.

Brian Burke, bývalý generální manažer několika mužstev, včetně Maple Leafs, soudí, že hráč (nebo jeho agent, nebo také jeho otec) je hamižný sobec. Pokud se jeho týče, kolega Dubas nesmí ustoupit, to by si pak na něj vyskakoval každý.

Burke tvrdí, že by Nylandera nevyměnil dříve, než podepíše smlouvu. Nechce se vytahovat, ale on sám zažil něco podobného, když se zhruba stejně jako Nylander cukal Peter Schaefer. Burke pokrčil rameny, takže Schaeferovi nakonec nezbylo než podepsat u Vancouver Canucks. A Burke ho vzápětí poslal do Ottawa Senators, výměnou z Samiho Sala. Nejlepší výměna mé kariéry, uzavřel Burke.

Jenže tohle je tentýž Burke, který před touto sezónou vyprávěl, jak se hádal se zástupcem Johnnyho Gaudreaua, jímž není nikdo jiný než ten samý Lewis Gross, který zastupuje Nylandera, a jak ve chvíli, kdy začala sezóna, Gaudreauovi došlo, že mu utíkají peníze, otočil na obrtlíku, požádal o pero a podepsal.

Ovšem, je to tak, že jestli bude Nylander sedět ještě 1. prosince, má po sezóně.

A to je ta hůl, kterou drží Maple Leafs nad jeho zatím neprošedivělou hlavou. Kdyby začali prohrávat, jistě, to by byla jiná káva. Ale takhle ho mohou nechat, aby se škvařil ve vlastní šťávě.

Důvody k mrknutí

Nylander i Maple Leafs tvrdí velice zarputile, že jim oběma jde o dlouholetý vztah.

Otázka je, komu by se takový vztah vyplatil více.

Dejme tomu, že se Nylander upíše na více než šest let, ale za šest miliónů ročně. Za pár let může těch šest miliónů ročně vypadat jako spropitné, které se nechává poslíčkům v lepších hospodách. Nemusí, ano, ale může. Říká se tomu inflace.

Jednou z otázek při jednáních o novou kolektivní smlouvu bude požadavek NHL o zkrácení povolené délky platnosti hráčských smluv. Dnes platí, že nejdelší doba platnosti je osm let pro hráče, který se upisuje mužstvu, za něž hrál až dosud, a sedm let, upisuje-li se někomu jinému.

Na druhé straně, kdyby se Nylander upsal, dejme tomu, na dva roky po šesti miliónech, nebo třeba i o pár set tisíc více, a ty dvě sezóny by hrál jako polobůh, hrál by za méně, než žádá dnes, ale pak by mohl požadovat třeba modré z nebe. A také by riskoval, že NHLPA prohraje boj s ligou o délce platnosti hráčských smluv. Sice by mohl úplně klidně dát Maple Leafs vale, ale co když nová kolektivní smlouva určí pět let za nejdelší dobu platnosti nových smluv?

Podle dostupných informací, původní Nylanderův požadavek zněl: osm miliónů na osm let. Tytéž zdroje potvrzují, že z tohoto požadavku zatím neustoupil ani o píď.

Odbory NHLPA mu za jeho neústupnost ve veškeré tichosti tleskají. Stejně jako nemohou přijít na jméno Shanahanovi, který přece býval, co hráč, jejich členem. Odbory svého času podpořily jmenování Shanahana do hokejové Dvorany slávy, a tohle je jeho vděk? Pro dobrotu na žebrotu!

Podobně se NHLPA domnívá, že neví, co si má myslet o názorech Matthewse a Marnera. Shanahanova výzva se jich přece týkala podobně, jako se týká Nylandera.

Oba řekli, že je tyhle věci nezajímají: od toho, řekli, mají své agenty. Oni jsou tu proto, aby hráli hokej.

Alibismus až to volá do nebe? Ano, ale: a co měli říkat? Že je jejich president (zde doplňte neslušnou nadávku dle vlastního uvážení)? Matthews se cítí při nejmenším na McDavidovy peníze, Marner by rád dostal nejméně tolik, kolik bere Draisaitl.

Shanahan ve svém neobvyklém a neočekávaném projevu zmínil, že by si měli mladíci Maple Leafs vzít příklad z Johna Tavarese: mohl dostat jinde víc, a přesto šel za voláním svého srdce. Tady dal Tavaresovi možnost, aby předvedl, jaké klíčky umí dělat před kamerami, zápisníky a mikrofony. Tavares nakonec zkusil nádherný krok stranou: každý jsme na tom jinak. Následovala řada klišé o duchu mužstva sjednoceného v touze po vítězství.

O tom, že Nylander nedělá nic jiného než co dnes dělá převážná většina profesionálních sportovců, totiž, že myslí v první řadě na sebe a na svoji vkladní knížku, nepadlo ani slovo. Také: proč by vlastně mělo?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.