bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Seattle hledá jméno pro miminko, které bylo teprve počato

23. ledna 2018, 0:55

Petr Adler

Cougars, Eagles, Emeralds, Evergreens, Firebirds, Kraken, Rainiers, Renegades, Sea Lions, Seals, Sockeyes, Totems a Whales. Těch jmen je třináct, ale jestli to nevadilo Oak View Group, která získala povolení NHL začít uvažovat o přihlášce ke vstupu do ligy, proč by to mělo vadit komukoliv jinému. Ve srovnání s částkou, kterou bude Oak View Group muset zaplatit za přijetí (zhruba tři čtvrtiny miliardy dolarů) je těch 7.800 dolarů za přihlášku třinácti jmen skutečný pakatel.

Jak zjistil Clark Rasmussen, reportér z Detroitu, částku zaplatila a jména registrovala jakási Christina Song. Ovšem: jakápak jakási, když to je právní zástupkyně Oak View Group.

Pumy (míněny jsou ty kočkovité), Orli, Smaragdové, Věčně zelení, Ptáci ohniváci, Krakeni, což měly být bájné podmořské stvůry, něco jako obrovské chobotnice, které bavilo žrát celé lodi, jež vypluly z Norska nebo Grónska (podle původní báje), dnes ovšem zvláště jemná lihovina, připomínající (údajně) jakostní rum, zatímco Rainiers by se jmenovali podle kopce v okolí, Odrodilci, Mořští lvouni, Lachtani (nebo Tuleni, záleží na jakosti slovníku, jehož právě používáte), Rudí lososi (jedlíci ryb si je nemohou vynachválit), Totemové, podivné jméno pro hokejové mužstvo, neboť jednou ze základních vlastností takového totemu je, že se nepohybuje, a Velryby, další podivné jméno, neboť velryb v oblasti severozápadního tichomořského pobřeží moc nenajdete: jsou jim podobné kosatky, původním anglickým názvem killer whales, čili zabijácké velryby, indiánským názvem orcas. Potíž spočívá hlavně v tom, že vědci tyhle tvory označují za příbuzné delfínů, a to nejsou ryby.

V každém případě, co jméno, to slovo známé obyvatelstvu kolem Seattle.

Navíc, Rainiers bývávali po několik desetiletí mužstvo baseballu v nižší soutěži jménem Pacific Coast League, zatímco Totems bývalo hokejové mužstvo v juniorské soutěži Western Hockey League. Sbalili to v roce 1975.

Na celé věci je nejúsměvnější, že ať už se bue mužstvo jmenovat jakkoliv, nejen, že dosud není členem NHL, ale nemá ani jakýkoliv náznak sportovního vedení.

Skupinu Oak View tvoří miliardář David Bonderman, zbohatlý na investičním kapitálu prostřednictvím podniku TPG, který spoluzaložil před lety spolu s jinými mazanými peněžními pytli, a filmový magnát Jerry Bruckheimer z Hollywoodu. Její veřejnou tváří je Tim Leiweke, muž bohatých zkušeností právě ve sportovních a jiných zábavních podnicích, který získal původně ostruhy u Anschutz Entertainment v Los Angeles a nějakou dobu se činil u Maple Leafs Sports and Entertainment. Tak se stal známým mezi vlastníky hokejové NHL a košíkářské NBA.

Nesportovní průšvih

Bude ovšem zajímavé sledovat budoucnost Davida Bondermana, který se nedávno cítil nucen odstoupit z místa člena správní rady firmy Uber. Údajně se měl vyjádřit neslušně o ženských jako plemenu. Na nedávné schůzi správní rady jedna členka, velice levicová dáma Arianne Huffingtonová, řekla, že čím více žen v podobných postaveních, tím lépe. Bonderman prý zabručel, že ano, že se na schůzích bude řečnit více než se řečnilo dosud.

Uber, kromě svých netradičních konkurenčních praktik, čelí v poslední době řadě obvinění svých vedoucích pracovníků z nejrůznějších přečinů tzv. sexuální povahy. Takže Bonderman raději vzápětí vydal sdělení, že to tak nemyslel, a vzdal se křesla ve správní radě.

Nesmějte se, tohle se stalo v Kalifornii.

Co na to všechno řekne radnice Seattle, která si jinak s paní Huffingtonovou notuje, není zatím známo. Cynici tvrdí, že bude zticha, neboť Oak View Group je výhodný partner.

Jinak ale je pravda, že Bill Foley, majitel Las Vegas Golden Knights, neutratil za právo mít mužstvo tři čtvrtiny miliardy dolarů, stálo ho to o čtvrtinu miliardy méně. A když už tak učinil, měl už postavenu alespoň kostru vedení nového mužstva, takže se jeho hokejoví odborníci mohli pustit do práce skoro okamžitě.

Jistě, v případě Las Vegas bylo okénko možnosti přivřenější než je v Seattle, ať už se to mužstvo bude jmenovat jakkoliv.

Na druhé straně se ale NHL může stát, že místo slavnostních fanfár u příležitosti otevření obnovené KeyArena (viz náčrtek architektův shora, jak by asi měla vypadat) budou příznivci soutěže s napětím sledovat nejnovější zprávy z bojiště mezi ligou a jejími odbory NHLPA.

Pakliže kterákoliv z tzv. vysokých jednajících stran v září 2019 (a to datum už je za rohem) požádá o tzv. přejednání kolektivní smlouvy, začne se jednat pořádně až v roce 2020. Tím pádem budou mít obě strany děsné potíže s uspořádáním dalšího ročníku Světového poháru. Jeho přesunutí třeba jen o rok bude známkou neserióznosti jehoi pořadatelů. Těmi jsou NHL rukou společnou a nerozdílnou s NHLPA.

Horší bude, že otázka nového mužstva, jak je NHL v tuto chvíli děsně milá, sejde z očí, a tím pádem i z myslí, právě kvůli sporu mezi NHL a NHLPA o to, kdo z nich je vrahem neviňátek.

Kdyby na nové mužstvo zapomněli chlapci z NHL a NHLPA, to by ještě šlo. Ale co zájem fanoušků?

A to by bylo to nejhorší, co by mohlo potkat zbrusu nové mužstvo. I kdyby se jmenovalo jakkoliv.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.