bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: s tasenými Šavlemi a úprkem za Kojoty do nové sezóny

1. října 2018, 23:30

Petr Adler

Řečeno otevřeně, třiatřicet hráčů, to je zhruba jedna dvacetina hokejistů, kteří hrají v NHL. Takže výzkum jejich mínění, ač bezejmenný a neformální, může jenom těžko představovat názory všech zhruba sedmi stovek hráčů soutěže. A přesto je jejich přesvědčení, že Arizona Coyotes a Buffalo Sabres na konci této sezóny postoupí do soutěže o Stanleyův pohár, poněkud překvapující. Tak překvapující, že Frank Seravalli z kanadské TSN o tom sepsal rozsáhlý článek.

Potvrdil tím pár pravd. První: průzkumy veřejného mínění, ať omezené na velice určitou (velmi přesně vyhrazenou) část obyvatelstva, nebo naprosto všeobecné, nemívají většinou cenu papíru, na němž byly obtištěny (a tiskařské černé, jíž byly obtištěny). Přinejmenším proto, že jde o cvičení ze statistiky. A to je ta druhá pravda, kterou vyjadřuje věta: přesný součet krajně nepřesných, obvykle až podezřelých čísel. Případně názor Sira Winstona Churchilla, podle něhož známe lži, pak známe zatracené lži, a potom přijdou na řadu statistiky.

Jistě, možné je úplně všechno. Jen si vzpomeňme, jak se v uplynulé sezóně obrátily osudy New Jersey Devils a Colořado Avalanche. Tato dvě mužstva se zapsala do dějepisu. Nikdy před tím se nestalo, aby mužstva, která skončila v kanalizacích dvou konferencí, se o rok později dostala mezi vyvolené. Sice tam moc nezazářila  (Devils podlehli hned v prvním kole Tampa Bay Lightning, zatímco Avalanche vyprovodili v tom samém prvním kole Nashville Predators), ale i tak, úspěch to byl, a ne, že ne.

Ale že by se v červnu 2019 ještě hrálo na ledě New York Islanders? Columbus Blue Jackets? Anaheim Ducks? Nebo Florida Panthers?

Hráči věc posuzují podle protihráčů z předchozích sezón. Drobnosti, jako že třeba Arizona Coyotes by museli nastřádat o nejméně 25 bodů více než se jim povedlo v minulé  sezóně, nebo že Panthers sice získali 96 bodů, a přesto zůstali za branami, jim patrně neříkají nic moc podstatného.

Takže při zahájení sezóny o těch předpovědích můžeme říci jen to, že nezapomenutelný Ivan Hlinka se možná nemýlil, když tvrdíval, že to celé začíná 0-0, že zápas trvá třikrát dvacet minut, a puk je kulatej.

A po prvním z 82 kol bude zřejmé jen to, že půlka mužstev bude vítězná, a půlka ne.

To je všechno.

Co se bude dít?

Odborníků jsou spousty. Takže to zkusme mužstvo po mužstvu, bez zvláštního předpovídání. Čistě podle divizí, a v nich podle abecedy.

METROPOLITNÍ DIVIZE

Carolina Hurricanes
Scott Darling bude muset v brance zářit tak, jako záříval co dvojka u Chicago Blackhawks. Mladíci, mezi nimi hlavně Valentin Zykov Andrej Svečnikov, ale také finské levé křídlo Sebastian Antero Aho, od kterých se očekává opravdu hodně, budou muset nahřadit ztrátu Jeffa Skinnera.

Průšvih bude, když se Darling nerozjede tak, jak se očekávalo po jeho příchodu do Caroliny, a jeho dvojka Petr Mrázek nenajde ztracenou formu.

Columbus Blue Jackets
Začneme u dvou Rusů: dokáží se Sergej Bobrovskij a Artěmij Panarin domluvit s mužstvem o dlouhodobých smlouvách? V nejhorším případě: dokáže vedení mužstva oba nebo alespoň jednoho z nich vyměnit tak, aby za ne přišla (nebo přišly) posila (nebo posily)? Alexander Wennberg a Cam Atkinson minulou sezónu protrpěli. Bude ta nová lepší? Uzdraví se Seth Jones tak, aby byl zase pilířem obrany?

Jestli ale v pondělí 25. února 2019 po třetí hodině odpolední času východního pobřeží Severní Ameriky (v devět večer v Praze) budou Bobrovskij s Panarinem pořád ještě členy mužstva, aniž by měli nové smlouvy, začne přituhovat: všichni budou vědět, že o ně Blue Jackets nejspíše přijdou, aniž by získali jakoukoliv náhřadu. Ne, že by hokejisté NHL nebyli profesionály, ale tohle by rozhodně nepřidalo náladě v kabině.

New Jersey Devils
Mnohé, pakliže ne všechno záleží na tom, zda Taylor Hall udrží formu, a zda jeho forma pomůže Nicovi Hischierovi. Brankář Cory Schneider má za sebou složitou operaci kyčle: vrátí se mezi deset nejlepších brankářů soutěže?

Co se stane, když odpověď na předchozí otázku bude: ne? Bude následovat další otázka: udrží jeho dvojka Keith Kinkaid loňskou formu?

New York Islanders
Po odchodu Johna Tavarese otázka zní: zacelí Mathew Barzal tuhle ohromnou díru? Udrží formu Josh Bailey? Dosáhnou Kieffer Bellows, Josh Ho-Sang a švédský obránce Sebastian Johannes Aho na úroveň, která je přivede konečně do NHL? Udrží si brankář Robin Lehner úroveň, která odpovídá titulu jedničky?

Slabinou je hra v obraně, a severoameričtí odborníci nezakrytě tvrdí, že to nezachrání ani noví příchozí (Leo Komarov, Matt Martin a Valtteri Filppula). Jsou prý přežitky minulých let. Nebudou prý stačit dnešním rychlíkům.

New York Rangers
V Madison Square Garden se modlí, aby se na brankáři Henriku Lundqvistovi nezačalo podepisovat jeho 36 let, a aby Kevin Shattenkirk netrpěl následky operace kolene. Nové koště nového kouče Dana Quinna by mohlo pomoci Pavlu Bušněvičovi, a zelenáči uprostřed (Lias Andersson, který zatím putoval na farmu, Filip Chytil, který je v tuto chvíli pořád ještě nahoře) by nakonec skutečně mohli hrát u prvního mužstva a být přínosem.

Nezapomeňme, že obrana Rangers nestála loni za nic. Máloco nasvědčuje, že by to mohlo letos být o moc lepší. Navíc: mužstvo chce vyměnit Matse Zuccarella a Kevina Hayese, nastávající zcela volné hráče, za naděje do budoucna (tzv. futures). To ovšem může znamenat, že současnost bude mizerná, čili, že bývalý kouč Alain Vigneault nebyl zase až tak špatný.

Philadelphia Flyers
Surovci ze Široké ulice (Broadstreet Bullies) mohou očekávat určitou dávku úspěchu jedině tehdy, jestli jim zaberou alespoň první dvě útočné řady, nejen ta první jako v uplynulé sezóně. Mohl by jim také pomoci příchod Jamese van Riemsdyka. Hodně se očekává také od obránce Ivana Provorova, a bude také zajímavé, zda Flyers zůstanou pohřebištěm brankářů, nebo zda se alespoň trochu otřepou.

Jestli útočné řady nezaberou, a jestli nezazáří brankáři Brian Elliott a Michal Neuvirth, zažijí Flyers hodně nepříjemnou sezónu. Jak se říká v severoamerické angličtině: zažijí dlouhou zimu (their winter is going to be long).

Pittsburgh Penguins
Kapitána Sidneyho Crosbyho určitě nepotěšil pohled na Alexandra Ovečkina, tančícího kluzištěm v Las Vegas se Stanleyovým pohárem nad hlavou. Ne, že by potřeboval nějakou zvláštní motivaci, ale pohled na soupeře, kterému Penguins tolikrát zatopili, a který se teď raduje na jejich účet, Crosbyho asi bude pohánět až do konce sezóny. K úspěchu také může pomoci, že brankář Matt Murray vylepšil hru lapačkou.

Škarohlídi ale tvrdí, že Penguins neměli sedět na vavřínech, pokud jde o brankáře Murraye, podle řady komentátorů prý právě Murray není ta nejlepší odpověď. Ptají se též, zda třeba takový Phil Kessel dokáže opakovat střelecké hody z předchozích sezón. Neříkají, že to není možné, ptají se ale, zda to může být možné.

Washington Capitals
Brankář Braden Holtby se bude muset vrátit do formy, kterou měl před tím, než přišel o místo jedničky těsně před začátkem pohárové soutěže. Alexander Ovečkin získává většinu branek střelami, které pálí povětšině pořád z toho samého místa. Vědí to všichni, a přesto ho ubrání jen málokdo. Další Rus, Jevgenij Kuzněcov, zůstane přínosem. Capitals jsou také nadšeni výkonem obránce Michala Kempneho, zatímco Jakub Vrána by se měl dostat mezi šest nejlepších útočníků mužstva.

Jenže: bude zajímavé sledovat, jak se Capitals vypořádají s kocovinou po pohárovém vítězství. Ty oslavy mohou totiž být vyčerpávající. Navíc, Capitals zatím nemají za Holtbym žádnou osvědčenou dvojku. A odchod kouče Barryho Trotze může mužstvo zasáhnout mnohem více, než by se očekávalo.

ATLANTICKÁ DIVIZE

Boston Bruins
Jejich první útočná řada musí zůstat přinejmenším na té úrovni, na níž byla v uplynulé sezóně. A kapitán Zdeno Chára bude muset přesvědčit, že 41 je pouze číslice, ne věk, v němž každý slušný hokejista pochopí, že takhle to dál nepůjde, a odejde do důchodu.

Až dosud si Bruins poradili se svými nejtěžšími soupeři (Tampa Bay Lightning, Toronto Maple Leafs) znamenitou obrannou hrou. To se týkalo nejen obránců. Třeba takový Patrice Bergeron byl klíčem. Jenže má potíže se zády. Vyřadí ho ze hry? Ovlivní bolest jeho úroveň? Nebo: bude Jaké DeBrusk i letos patřit mezi ostrostřelce?

Buffalo Sabres
Jack Eichel, dvojka ve výběru roku 2015, hned za Connorem McDavidem (Edmonton Oilers), se tenkrát nechával slyšet, že měl být jedničkou on. McDavid dokázal přivést své mužstvo do druhého kola pohárové soutěže, a to se Eichelovi zatím nepovedlo. Jenže teď bude mít po ruce Jeffa Skinnera, leccos se očekává také od Sama Reinharta. Navíc: připočteme-li k tomu letošní jedničku výběru (draft) Rasmuse Dahlina, Švéda, o kterém odborníci tvrdí, že může hrát v NHL hned teď, karta by se měla konečně obrátit.

Jako vždy, je tu ale: brankář Carter Hutton sice v minulé sezóně zazářil v St. Louis Blues, ale nikoliv co jednička. Škarohlídi za jeho jméno píší tučný otazník: sehraje více než 27 utkání? Nahradí ho Linus Ullmark, který většinu své severoamerické herní dráhy strávil na farmě (Rochester Americans)? A je ten Dahlin opravdu takový zázrak? A dokáží Sabres přesvědčit Skinnera, že se jim má upsat ještě před 1. červencem 2019?

Detroit Red Wings
Obdivuhodné mužstvo, které bude chtít dokázat, že loňská sezóna bez pohárové soutěže byla výjimkou, nikoliv krokem do nové současnosti. V sestavě je spousta mladíků. Dokáží  Andreas Athanasiou, Dylan Larkin nebo Anthony Mantha překonat samy sebe? Nebo: prosadí se Filip Zadina? Dvojice brankářů (Jimmy Howard a Jonathan Bernier) vypadá docela dobře. Generální manažer Ken Holland tvrdí, že mužstvo není v přestavbě. Tvář hráče pokeru nebo pravda?

Až na to, že obranné řady nevypadají (na papíře) nijak dokonale. Mike Green je pro začátek sezóny mimo hru, a za ním to je jedna neznámá za druhou.

Florida Panthers
Příchod Mikea Hoffmana z Ottawa Senators nadchl autory sensačních titulků kvůli podivnému sporu mezi jeho slečnou a manželkou bývalého kapitána ottawských Erika Karlssona (dnes San Jose Sharks). Tohle ale hokejisty zajímá ze všeho nejméně. Jim se líbí, že Mike Hoffman je obávaný střelec. S jeho příchodem do Miami mají floridští postaráno o údernou sílu prvních dvou řad, přidejme k ním ještě schopnou třetí útočnou řadu a naději, že brankář Roberto Luongo udrží formu, a Panthers mohou pozlobit řadu tzv. špičkových mužstev.

Avšak: co když se sezóna nevydaří ani Luongovi, ani jeho dvojce Jamesi Reimerovi? Je sice jasné, že floridský útok mohou mužstvu závidět mnozí, ale je otázka, zda nastřílí více branek než jich dostanou v případě, že jim vyhoří muži v maskách. Oba totiž mají za sebou spousty zranění. Mužstvo doufá, že zůstanou zdraví.

Montreal Canadiens
Bejvávalo, že se o Careyovi Priceovi mluvilo všeobecně jako o nejlepším brankáři nejen NHL, ale na světě vůbec. Ta světovost byl patrně typickým znakem přehánění, ale nešť. Loni to byla truchlohra. Letos? Price tvrdí, že je zdráv. To může být. Je ve formě? Zdraví a forma jsou jen částečně spojené nádoby. Jesperi Kotkaniemi před sezónou dokázal, že by měl zůstat nahoře, takže Max Domi může zůstat na křídle, kam patří. Mužstvo má dva osvědčené střelce (Brendan Gallagher a Tomáš Tatar), a žije v naději, že se mu konečně vyplatí příchod Jonathana Drouina.

Až na to, že ten, kdo věří, že Les Habs dosáhnou na pohár už v této sezóně, nesporně také věří v pověru, že je země kulatá. Výměna Alexe Galčenjuka za Domiho znamenala výměnu dvou sice nadaných, ale jinak velice podobných hráčů. Otázkou, kromě Priceovy formy, zůstává také zdraví a forma obránce Shea Webera. Nepřítomnost Maxe Paciorettyho bude Canadiens mrzet hodně dlouho. Může nakonec dokonce stát místo generálního manažera Marca Bergevina.

Ottawa Senators
Říkává se, že něco je tak špatné, že už to nemůže být horší, takže cesta dál povede nahoru, protože už nemůže vést jinam. Zastánci majitele Eugena Melnyka a generálního manažera Pierra Doriona tvrdí, že hráči budou žít v ovzduší Vegas Golden Knights. O těch na začátku minulé sezóny také všichni říkali, že to je snůška neumětelů, a hleďte, kam to dotáhli. Kromě toho, Mattu Duchenemu a Marku Stoneovi půjde o nové smlouvy, a budou hrát podle toho. Že ani jeden z nich zatím neřekl, že nechce nic než zůstat v Ottawě, zůstává vedlejší. I přes podivně načasovaný skandál s umístěním Zaca Smithe na seznam volných hráčů (waiver list). Dorion tvrdil, že to mínil co varování všem, že buď budou hrát skvěle nebo půjdou přes palubu, ale právě Duchene a Stone si kvůli tomu otevřeli hubu velice veřejně.

Otazníkem zůstává, zda nebo jak se prosadí mladý Brady Tkachuk, a jak to půjde brankáři Craigu Andersonovi. Problémy mužstva, včetně nepříliš nadšeného vztahu diváků, který končívá poloprázdnými sály, zůstaly nevyřešený. Podle lidového tvrzení smrdí ryba od hlavy. Ottawští jsou téhož názoru. Velké nápisy, že Melnyk by měl vypadnout, visí v kanadském hlavním městě dodnes.

Tampa Bay Lightning
Steve Yzerman odevzdal vynikající práci, jeho nástupce Julien BriseBois má na čem stavět. Budou potřebovat, aby jim Ryan McDonagh odehrál celou sezónu, a pomohl snížit počet střel na jejich branku, a aby se prosadil širší veřejnosti neznámý hráč, kterého si nikdo nikdy nikde nevybral: Danick Martel je prý diamant, který nepotřebuje nic než naleštit.

K nadějím patří ale také, že brankář Andrej Vasilevskij udrží formu. Byl mezi finalisty soutěže o Vezinovu cenu pro nejlepšího brankáře. Tohle bude muset zopakovat. Nemusí být nutně zase mezi finalisty, stačí, když bude chytat tak, jako v minulé sezóně.

Toronto Maple Leafs
Neslýchané naděje, zvláště poté, kdy John Tavares odešel od New York Islanders do města svých snů (a svého dětství). Nabitý útok, několik skvělých obránců (ale třeba Nikita Zajcev se bude muset vrátit ke svým začátkům).

To všechno shoří, jestli si brankář Frederik Anderson neudrží formu. Obrana také nepatří mezi silné stránky. A varování: jestli William Nylander nepodepíše do soboty 1. prosince 2018 novou smlouvu, je utrum, nebude smět v této sezóně nastoupit. Torontští by si měli dát velikánský pozor, aby nezačali plánovat, kudy povede průvod na oslavu pohárového vítězství. Přinejmenším proto, aby to nezakřikli.

STŘEDNÍ DIVIZE

Chicago Blackhawks
Cesta k úspěchu vede přes zdravého brankáře Coreyho Crawforda, ale také přes návrat střelecké úspěšnosti veterána obrany Duncana Keitha. Špičkoví útočníci jsou jasní, počínaje Jonathanem Toewsem přes Patricka Kanea, atd., ale formu musí udržet i méně známá jména, například druhý střední útočník Nick Schmaltz.

Brankářská dvojka Cam Ward nehrál o pohár od roku 2009 a je otázka, zda bude oporou, stane-li se nemilé, totiž, že Crawford bude mít neschopenku. A zmínění hvězdní útočníci Toews (31) a Kane (30) budou muset ukázat, že ještě nepatří do starého železa.

Colorado Avalanche
Dokáže nově přišlý brankář Philipp Grubauer přebrat místo jedničky dosavadní hvězdě Semjonu Varlamovovi? A je to vůbec zapotřebí? Útočník Nathan MacKinnon zažil naprosto parádní sezónu. To si bude muset udržet. Tyson Jost se prosadí uprostřed druhého útoku, zatímco Carl Soderberg se tím pádem bude moci vrátit do třetí řady, kam co vynikající bránící útočník patří právem.

Jestli se ale ukáže, že se MacKinnonovi minulá sezóna povedla náhodně, nebude v Denveru moc veselo. A jestli se navíc dostanou Senators do pohárové soutěže, přijdou Colorado Avalanche o místo v loterii pro výběr (draft). Nepravděpodobné, ale staly se už divnější věci,.

Dallas Stars
Z KHL se vrací Valerij Ničuškin. Radek Faksa má na to, aby usiloval o Selkeho cenu pro nejlépe bránícího útočníka, a dokáže to. Miro Heiskanenen předvede, proč generální manažer Jim Nill odmítl vůbec uvažovat o tom, že by ho nabídl Ottawě za Erika Karlssona. Zajímavá změna čeká za střídačkou. Nový kouč Jim Montgomery bude chtít najít rovnováhu mezi styly svých předchůdců. Lindy Ruff miloval styl z rybníka (útočí každý), a na brankáři je, aby pochytal všechny střely na něj vypálené. Ken Hitchcock žil podle hesla, že kdo nebrání, není kamarád.

Několik drobností hovoří v neprospěch Stars. Jejich útok trpí na chudokrevnost. V divizi, kde úřadují také Nashville Predators, Winnipeg Jets, St. Louis Blues a Minnesota Wild, nemůže obstát mužstvo, jehož střelci považují branku v sítí soupeře za národní svátek.

Minnesota Wild
Dá se očekávat, že se prosadí mladíci jako Joel Eriksson-Ek nebo Jordan Greenway. Pakliže si udrží formu loňští střelci Eric Staal, Mikael Granlund a Jason Zucker, a jestli najdou ztracenou mušku Nino Niederreiter, Zach Parise a Charlie Coyle, může se stát, že Divoši dojdou hodně daleko.

Horší je, že obránce Ryan Suter, který se vrátil do hry po doléčení zlomeniny kotníku, není tím starým dobrým Ryanem Suterem. A že Staal, Parise a Mikko Koivu také nijak moc nemládnou, a je to na nich vidět. Takže to nakonec může dopadnout úplně naopak. Mužstvo začne prohrávat, a nový generální manažer Paul Fenton vzápětí vyhlásí přestavbu. Čára mezi úspěchem a průšvihem je málem nepostřehnutelná, ale je tu.

Nashville Predators
Větší část úspěchu bude záležet přímo na brankářích. Pekka Rinne sice bude zářit, ale jeho dvojka Juuse Saros bude tak dobrý, že Rinne nebude muset hrát většinu utkání pravidelné sezóny a do pohárové soutěže nastoupí poměrně svěží. Pohár je cílem, ale tohle říká před začátkem sezóny 31 majitelů, 31 generálních manažerů, 31 koučů, 31 kapitánů, vlastně všech 713 hráčů na soupiskách mužstev.

Jedna věc se bude nutně muset změnit: počet střel na bránu Predators. Tohle je věc obranné činnosti, tedy ne jen obránců, ale všech hráčů v poli. Že obránci Predators střílí na branky soupeřů jako o pouti je sice skvělé, ale rozhodně nesmí dopustit, aby se jejich vlastní brankáři udřeli k smrti.

St. Louis Blues
Achillovou patou loňského vydání mužstva byla přesilovka: předposlední v lize. Chtějí-li Blues uspět, budou se muset jejich obránci zlepšit ve střelbě. A právě při přesilovkách byla jejich nemohoucnost nejviditelnější. Na druhé straně, do mužstva přišel Ryan O‘Reilly. Druhá útočná řada tím dostala oživovací injekci.

Hlavním nedostatkem jsou (zase!) brankáři. Jake Allen byl hodně nevyrovnaný, a jeho dvojka Chad Johnson není zdaleka tak dobrý, jako je Carter Hutton, a ten už je pryč, jako nová jednička Buffalo Sabres.

Winnipeg Jets
Loni to bylo o fous, letos mnozí předvídají, že jestli v této sezóně vyhraje Stanleyův pohár mužstvo z Kanady, budou to právě Jets. Ano, odešel jim Paul Stastny, ale tohle mužstvo jen pokrčilo rameny. Má tolik mladých dobrých mladíků, že s klidem a přehledem přežije, když pro zranění vypadnou na čas i ti nejjakostnější veteráni. Očekává se, že třeba Jack Roslovic zůstane u áčka, ba dokonce, že vytlačí Bryana Littleho do třetí řady, kde působil před příchodem Stastnyho. Jména jako Sami Niku, Brendan Lemieux nebo Mason Appleton jsou jmény skvělé budoucnosti Winnipeg Jets.

Na druhé straně, stát se může leccos. Třeba to, že brankář Connor Hellebuyck, s novou smlouvou v kapse, přestane být oporou. Nebo že to tam přestane padat Kyleovi Connorovi, nebo že ani Mark Scheifele nenajde mušku, a že ten odchod Stastnyho bude bolet mnohem víc než se čekalo.

TICHOMOŘSKÁ DIVIZE

Anaheim Ducks
Mladý Ondřej Kaše dokáže, že umí, a že se přinejmenším vyrovná Coreymu Perrymu v jeho nejlepších letech. Ducks jsou známí tvrdou hrou na tělo, ale chtějí-li zazářit, budou muset zrychlit. Cesta k úspěchu začne u brankáře Johna Gibsona, ale důležité bude také, aby zůstal zdráv Ryan Kesler.

Nejhorší by bylo, kdyby kouč Randy Carlyle nedokázal své mužstvo přivést ke změně stylu. Hra na tělo může být účinná, ale rychlý soupeř je rychlý soupeř. Ducks se buď zrychlí, nebo jim bude tvrdá hra na tělo k ničemu.

Arizona Coyotes
Jedno z mužstev, o kterých zcela neoprávněně malý vzorek hráčů řekl, že může vyhrát Stanleyův pohr. Úsměvné tady je, že může. Na začátku sezóny si zuby na pohár může dělat každý. Mužstvo, které má v brance Anttiho Raantu, má naději. Navíc mají ve svých řadách mladého Vinnieho Hinostrozu, o kterém se tvrdí, že jen počkejte, až ho uvidíte, ten vás donutí zapomenout na dnešní hvězdy. A pak je tady také Alex Galčenjuk, který bude chtít dokázat, jak moc se Canadiens spletli.

Ovšem, hráči, kteří tvrdili, že svůj názor na Kojoty zakládají na jejich úspěších v druhé půlce minulé sezóny, zapomínají na jednu maličkost: tou dobou už arizonští hráli většinou proti dvojkám v brankách soupeřů. A nevzali v potaz, že zatím nikdo nedokázal říci, kdy přesně bude Galčenjuk úplně zdráv, aby se mohl začít mstít Montrealu.

Calgary Flames
Generální manažer Brad Treliving tvrdí, že letošní vydání hochů ze Saddledome je lepší než to loňské. Na papíře to tak vypadá, alespoň zčásti: střelec James Neal předvedl, co umí v Las Vegas. Mužstvo má přinejmenším tři skvělé útočné řady, tvrdí Treliving, a že co by za to dala jiná mužstva, kdyby si mohla dovolit přepych Michala Frolíka ve třetí řadě. Zatím to vypadá, že obránci T.J. Brodie a Travis Hamonic nebudou hrát spolu, a znalci místních poměrů tvrdí, že to tak bude lepší pro oba jmenované, ale i pro jejich mužstvo.

Na druhé straně, Treliving popudil hodně příznivců (ale patrně i hráčů) výměnou obránce Dougieho Hamiltona do Carolina Hurricanes, spolu s útočníkem Michealem (to není překlep! to byl asi ožralý farář, který mu psal křestní list) Ferlandem a mladou nadějí Adamem Foxem za středního útočníka Eliase Lindholma a obránce Noaha Hanifina. Hlavně Hamiltonův odchod se podle znalců podepíše na výkonu Marka Giordana. Kapitán stárne, stejně, jako nemládne brankář Mike Smith. To, shoduje se řada odborníků, se Flames stane osudným.

Edmonton Oilers
Předchozí sezóna šla do kanálu shodou ošklivých náhod. Tak to vidí edmontonští, kteří trvají na svém, že jejich kapitán Connor McDavid letos získá nejméně 130 bodů, tím zase dokáže, že je nejlepším hráčem v NHL, a tudíž i na celém světě širém. Nové pravé křídlo Ty Rattie, spolu s Ryanem Nugentem-Hopkinsem na levé straně, bude soupeře deptat. Fin Jesse Puljujarvi doplní vhodně Leona Draisaitla, a brankář Cam Talbot předvede, kdo je tady nejlepší brankář světa.

Až na to, že pořád platí loňské tvrzení několika generálních manažerů: ano, zajisté, McDavid je děsně rychlý, ale zbytek mužstva není. Ba dokonce tvrdili, že Oilers jsou jako mužstvo děsně pomalí, a jeden hráč je z toho nevytrhne. Když k tomu připočteme přízrak zranění, které postihlo McDavida během jeho začátečnické sezóny (a vyřadilo ho z ní až do trpkého konce), bude opět platit, že hokej je kolektivní hra. Jeden hráč, jakkoliv skvělý, to nevyhraje. Ostatně, ani ten nejslavnější, Wayne Gretzky, nakonec po odchodu z Edmontonu už nedosáhl na pohár.

Los Angeles Kings
Jestli Jonathan Quick předvede formu z let, kdy svému mužstvu pomohl vyhrát Stanleyův pohár, jestli Ilja Kovalčuk předvede formu, která z něj udělala v NHL hvězdu, jestli si Anže Kopitar udrží dosavadní schopnosti, jestli bude Jeff Carter hrát celou sezónu v plném zdraví, jestli Tyler Toffoli předvede, že i on má na víc, než předváděl dosud, mohou ve Staples Center zase začít slavit.

Těch jestli tu bylo víc než dost. Kovalčukovi je 35, a strávil pět let mimo NHL. Mužstvo jako celek nepatří mezi nejrychlejší. Jestli platí tyhle výhrady, jak dlouho zůstane u kormidla současné vedení mužstva?

San Jose Sharks
Joe Thornton a jeho prošedivělý plnovou se Stanleyovým pohárem nad hlavou? Bezzubý obránce Brent Burns, s ještě lepším plnovousem, tančící s cenou Conna Smytheho pro nejužitečnějšího hráče v pohárové soutěži? Jednou se to snad stát musí! Sharks nevyšla snaha získat Johna Tavarese, hvězdný obránce Erik Karlsson jim ale neunikl. Když ke starcům přidáme mladíky jako jsou Timo Meier, Tomáš Hertl, Joonas Donskoi a Kevin Labanc, stojí San Jose Sharks na prahu nesmrtelnosti.

Jsou tu ale nezbytná ale. Třeba to, že Karlssonův příchod stál Žraloky odchod středního útočníka Chrise Tierneyho. Tady Senators trefili do černého, zatímco Sharks si kvůli jeho nepřítomnosti možná natáhnou černé smuteční pásky. Kromě toho není známo mnoho mužstev, kde co hráč, to hvězda, a skončilo to všeobecným jásotem. Sharks vypadají vepředu nadupaně, ale co když se (opět) nevyhnou zranění jinak skvělému Thorntonovi? Brankář Martin Jones také nevychytá úplně všechno.

Vancouver Canucks
Odešli bratři Henrik a Daniel Sedinovi. Byl odejděn Trevor Linden. Vedení od začátku léta krotí optimismus, ale naděje umírá poslední (viz: feldkurát Otto Katz, Příhody dobrého vojáka Švejka za světové války). Může se přece stát, že Brock Boeser se prosadí ještě více než loni. Nebo příchod Eliase Pettersona urychlí přerod mužstva, nebo Thatcher Demko dokáže zazářit na místě uprostřed prvního útoku.

Realisticky řečeno, nic z toho asi nebude stačit, aby se Canucks vůbec podívali do pohárové soutěže. Nejspíše to nebudou žádné střelecké hody. Budou muset bránit, bránit a do třetice zase bránit. Pro diváky to patrně bude strašidelná nuda. Pro mužstvo to budou porodní bolesti.

Vegas Golden Knights
Jistě, střelec James Neal odputoval. Jenže přišli Max Pacioretty a Paul Stastny, dva osvědčení matadoři, kteří udělají všechno pro to, aby si Město hříchu (Sin City) mohlo zopakovat kouzlo minulé sezóny. Když takový William Karlsson dokáže, že nejen dovede ničit soupeřovy brankáře, ale současně má dost schopností, aby získal Selkeho cenu pro nejlépe bránícího útočníka, a Shea Theodore dokáže své nesporné umění co jednička v obraně, může se úplně klidně stát, že tentokrát Zlatí rytíři nepustí Stanleyův pohár z ruky.

Zase: plno podmiňovacích slov. Co když se stane, že Marc-André Fleury nebude v brance tak hvězdný jako byl? Už to také není žádný zelenáč. Dokáže jeho dvojka Malcolm Subban podržet mužstvo tak, aby případná Fleuryho nepřítomnost nevedla přímo k tragédii? Nenechme se mýlit minulou sezónou, kdy se se zraněními v brance Vegasu doslova roztrhl pytel, a oni zůstali štikou soutěže. Udeří blesk dvakrát do téhož místa? Stěží, a když, tak sotva. A co když si ostatních třicet mužstev všimlo, co dělají Golden Knights správně, a naučí se, jak otrávit svěřencům kouče Gerarda Gallanta život?

Ze všeho shora zmíněného plyne jediné: Stanleyův pohár sezóny 2018-2019 má v tuto chvíli přesně jedenatřicet kandidátů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.