bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: rozhodnutí o rozšíření NHL brzdí nejasná situace v Seattle

27. listopadu 2015, 5:44

Petr Adler

Městští radní v Seattle mají v lednu hlasovat o zbrusu novém návrhu, podle něhož by tamní daňoví poplatníci vrazili kolem 285 miliónů dolarů do přestavby stadiónu jménem KeyArena. Tam totiž hrávali košíkáři Seattle SuperSonics z nejvyšší soutěže NBA až do chvíle, kdy se přestěhovali do Oklahoma City a přejmenovali se na Thunder.

K tomu stěhování došlo v roce 2008 po poměrně nechutných tahanicích, které vyvrcholily tím, že vláda státu Washington jednoznačně odmítla požadavek tehdejších majitelů SuperSonics, aby přispěla na obnovu haly. Radnice se tehdy vyjádřila, že jde o soukromý podnik, a že dává přednost investicím do podniků, které označila za veřejnosti prospěšnější.

Co se událo mezitím, těžko soudit. Třeba pánům a paním radním přišlo hloupé, že ta hala stojí jen tak a nic moc se v ní neděje. Radní tentokráte návrh nesmetli se stolu předem, budou o něm hlasovat. NHL se vyjádřila už dříve, že bude-li v městě hala, schopná sloužit potřebám profesionálního hokeje na nejvyšší úrovni, liga si ráda popovídá s případným novým majitelem.

NHL by byla ohromně ráda, kdyby se rozšířila do oblasti, které se říká tichomořský severozápad, přesněji právě do Seattle.

Tahle touha není výrazem nějaké rozmazlenosti. Dává totiž neuvěřitelný hospodářský smysl: Rogers Arena, hala, v níž hrají Vancouver Canucks, je mizerných zhruba 230 kilometrů severněji od KeyArena, takže by mohla vzniknout nenávist podobná do nejmenších podrobností nelásce mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, nebo, abychom zůstali v Kanadě, vzájemnému vztahu mezi Edmontonem a Calgarami nebo mezi Montrealem a Québec City.

NHL věří teoriím o přitažlivosti tzv. regionálních antagonismů (oblastních sporů, ale říkejme tomu raději sousedské laškování). Domnívá se, že právě takhle pěkně napjaté vztahy mohou způsobit, že se příznivci znesvářených mužstev budou prát o vstupenky.

Tohle ovšem platí pouze tehdy, kdy obě mužstva hrají dobře a kdy o něco jde. S dlouhodobým poklesem úrovně jak Edmonton Oilers, tak Calgary Flames se tzv. Bitva o Albertu (Battle of Aberta) vytratila neznámo kam.

Také je to všechno jenom bohapustá teorie a budiž to zde tudíž zmíněno pouze mimochodem.

Zkrátka a dobře, zatímco to dosud bylo tak, že byli podnikatelé, kteří by rádi vstoupili do NHL právě v Seattle, ale otázka haly je zastavovala ještě před rozběhem, teď se zdá, že všechno může být trochu jinak.

Ale co teď?

Nový hokejový stadión v Las Vegas (na snímku) je už skoro dostavěn. Neví se zatím, jak se bude vlastně jmenovat. A hlavně: dosud není známo, zda v něm bude bydlet mužstvo NHL. Také není jasné, zda by to bylo zbrusu nové mužstvo nebo nějaké, které až dosud hrávalo jinde, ale zjistilo, že tam, kde bývalo, si nevydělávalo na slanou vodu.

Rada guvernérů NHL se schází ke své tradiční schůzi 7. prosince v kalifornském Pebble Beach, ale podle zasvěcených sdělení, otázka hlasování o rozšíření ligy nebude na pořadu dne. Je více než zcela pravděpodobné, že se páni majitelé nechají informovat o podrobnostech šetření, jemuž liga podrobila zájemce z Québec City a Las Vegas, ale to bude asi také v této věci všechno.

Spíše je pravděpodobné, že páni majitelé sice potřesou pravicí Peteru Karmanosovi, aby mu ještě jednou poblahopřáli k uvedení do Hokejové dvorany slávy mezi zasloužilé budovatele, ale budou se současně ptát, jak si stojí s prodejem Carolina Hurricanes.

Komisař NHL Gary Bettman je velice ostře naladěn proti jakémukoliv stěhování kteréhokoliv selhavšího mužstva jinam, hlavně tam, kde by mělo naději na úspěch. Ke svému názoru má spoustu důvodů, z nichž mnohé dávají ekonomický smysl jedině s pohledem do více či méně vzdálené budoucnosti. Mnohé majitele ale zajímá víc, co vydělají teď hned.

Jestli tedy Rada guvernérů Bettmanovi řekne, že to je jediná cesta, sklapne podpatky jako každý slušný zaměstnanec. Řečeno česky: bude držet hubu a krok. (Mohl by také, čistě teoreticky, odejít do zaslouženého důchodu. Stěhování by pak zařídil jeho nástupce.)

Zaručené fámy

A tady vstupují na jeviště dohady: liga by prý ráda viděla dvě nová mužstva (Seattle a Las Vegas), zatímco Québec City by se mohl spokojit s přistěhovalcem. Ostatně, pro québecké znalce hokeje by to bylo zajímavější: dostali by již hotové mužstvo na úrovni NHL, nikoliv tedy nějakou kostru složenou z hráčů, jichž se ostatní mužstva rozhodla z jakéhokoliv důvodu zbavit.

Liga na podobné dohady odpovídá dost znuděně: hypotetická otázka. Ptejte se na něco aktuálního. Je si totiž moc dobře vědoma poučky, že fámám a dohadům je třeba věřit teprve tehdy, kdy byly úředně vyvráceny. NHL prostě ví, že není nad úplné ticho.

Bill Foley, který vede skupinu bohatých nadšenců usilujících o příchod NHL do Las Vegas, sice na prosincové schůzce Rady guvernérů nebude, ale na otázku listu Las Vegas Review-Journal odpověděl, že si je sice moc dobře vědom, co se děje v Seattle, ale z jednání s ligou že má pocit, že jeho situace nemá s tichomořským severozápadem vůbec nic společného.

“Nejsme závislí na třetích stranách,” řekl Foley redaktorům listu doslova (i když ovšem anglicky), “a věříme, že jsme ve formě. Počínáme si tak, jako že máme začít hrát v roce 2017.”

Foley, společně se svými menšinovými společníky, bratry Maloofovými, hlásí, že hala, která přijde bratru na 375 miliónů dolarů, je skoro hotová, a že je posiluje vědomí zájmu případných místních příznivců z Las Vegas, kteří si předplatili sezónní vstupenky.

Foley si nic nedělá z toho, že nedostal pozvánku do Pebble Beach. Nakonec, také proč: “Soustřeďujeme se na věci, které můžeme ovlivnit. Hledáme místo, kde bychom mohli postavit tréninkovou halu. Děláme vše, aby nová hala byla dokončena včas a v naprostém pořádku. Soustřeďujeme se na příznivce, kteří si předplatili. Víc dělat nemůžeme.”

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.