bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: prapodivná výměna stála Johna Scotta místo v Zápasu hvězd

16. ledna 2016, 21:28

Petr Adler

Utkání hvězd NHL patrně přijde o svou největší atrakci. Diváci zvolili za kapitána mužstva zastupujícího Pacifickou divizi Johna Scotta (na snímku). Jenže to bylo v době, kdy byl zaměstnán u Arizona Coyotes.

V pátek došlo k výměně mezi třemi mužstvy. Arizona Coyotes nejdříve získali obránce Victora Bartleyho od Nashville Predators za obránce Stefana Elliotta. Vzápětí získali z Montrealu výměnou za již zmíněného Bartleyho a Johna Scotta obránce Jarreda Tinordiho a útočníka Stefana Fourniera.

Podle neúředního vyjádření z Phoenixu šlo Coyotes hlavně o Tinordiho. A podle podobně neúředního vyjádření z Montrealu, Coyotes trvali na tom, že Canadiens buď vezmou i Scotta, nebo z výměny sejde.

V hokejových kruzích se vzápětí rozšířily řeči o spiknutí. Liga, podle těchto řečí, si nepřála Scottovu přítomnost 31. ledna v Nashville. Sice je mnohostranně tu v obraně, tu v útoku, ale je to postarší pan (33 let ve špičkovém hokeji je věk blížící se důchodovému, kromě výjimek typu Gordie Howea nebo Jaromíra Jágra či Chrise Cheliose). John Scott v NHL letos odehrál jenom 11 zápasů.

A, podle NHL, rozhodně není hvězdou.

Jenže liga, ve snaze nějak ozvláštnit jinak už dokonale nudný a otravný Zápas hvězd, nejen změnila způsob hry (bude se hrát tři na tři), ale nechala fanoušky hlasovat o kapitánech svých čtyř divizí. Úvaha o tom, proč vlastně fanoušci učinili tak, jak učinili, může být zajistě zajímavá, hlavní ale je, že Scott za Pacifik vyhrál s poměrně děsivým náskokem.

Mnozí říkají, že šlo o vyjádření, co si fanoušci myslí o Zápasu hvězd. Mnozí si ale také všimli, že ve chvíli, kdy začalo být jasné, že Scott vyhraje, přestala liga propagovat hlasování fanoušků.

Když byl výsledek jasný, odpověděl zástupce komisaře ligy Bill Daly na otázku, co dál, krásnou frází o tom, že výsledek je dán, že se nezjistilo žádné manipulování nebo jakákoliv jiná nepravá činnost, čili hlas lidu, hlas Boži (neznáte? To je z latinského vox populi vox Dei). Z Dalyho výrazu, když to říkal, sice bylo zřejmé, že se těší na 1. února, kdy podobné otázky budou bezpředmětné, ale říkal to.

Mezitím se ale zjistilo, že když byl výsledek hlasování znám, ptala se kancelář ligy (a potažmo také kancelář Coyotes) ve vší tichosti Scotta, zda by nemohl být tak laskav, že by příznivcům poděkoval, aby pak oznámil, že pro nedostatek času nebo čehokoliv jiného se bohužel nemůže dostavit.

Ne, tuhle zprávu nerozšiřoval Scott, ani nikdo z jeho okolí.

Scott se mezitím radil jak se svojí rodinou, tak s mnohými hráči NHL, včetně jejích hvězd, jak nynějších tak bývalých, a dozvěděl se, že by naopak do Nashville jet měl. Vždyť dokonce jeho bývalý spoluhráč, hvězda Chicago Blackhawks Patrick Kane, řekl veřejně, že doufá, že Scott přijede.

Proto ta nečekaná výměna vypadá velice nedůvěryhodně. A rozhodně nehokejově. Spíše politikářsky.

Canadiens poslali Scotta rovnou na svoji farmu do St. John’s, a netváří se, že by ho chtěli někdy v nejbližších dnech povolat zpět do NHL. Už to samo o sobě Scottovu cestu do Nashville vylučuje: je zaměstnán v Americké hokejové lize (AHL), nikoliv v NHL. Takže Scottova odpověď na přímou otázku, jak to bude, byla stejně přímá: “Já nic nevím.”

Generální manažer Coyotes Don Maloney řekl (úředně), že očekává, že NHL pozve do Zápasu hvězd z jeho mužstva někoho jiného, neboť (jakkoliv nepříliš přesně psané) pravidlo naznačuje, že v tom utkání má mít každé mužstvo alespoň po jednom zástupci.

Z přímé otázky, co má tahle výměna společného se Scottovou cestou na Zápas hvězd, se Maloney vykroutil velice elegantně: nic, řekl, a dodal: “Já se musím starat o Coyotes.”

Jistě, arizonští mají pár hráčů, kteří by mohli vyhovovat měřítkům na hvězdy. Od kapitána Shanea Doana, přes obránce Olivera Ekmana-Larssona, až k útočníkům jako jsou třeba Max Domi, Anthony Duclair nebo Mikkel Boedker.

V každém případě, pacifičtí budou potřebovat nového kapitána. NHL jistě ví, kdo se v hlasování umístil na druhém místě, i když to zatím nezveřejnila. Liga se prostě zahalila v nepromokavý pláštík mlčení.

Čeho tím dosáhne, to se neví.

Ví se jen tolik, že tahle celá tragifraška rozhodně nepomůže budoucnosti Zápasů hvězd NHL. Nepomůže ani pověsti NHL vůbec.

O tom, že je konec s neomezeným veřejným hlasováním ovšem netřeba mít pochyb.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.