bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: potopí NHL kanadská kachna?

26. května 2016, 23:06

Petr Adler

Kanadský dolar se ve vztahu ke svému americkému bratranci trochu zbláznil, takže předpovídat, zda se zvedne mzdový strop NHL pro příští sezónu je úsměvnější než dohadovat se na základě studia kávové ssedliny.

Při současném mzdového stropu, který platí do konce června ve výši 71,4 miliónů dolarů ročně na mužstvo, může NHL utratit na hráčské platy něco nad dvě miliardy dolarů. To se samozřejmě nestane, protože řada mužstev se nepříjemně ošívá, když má na hráčských mzdách utratit nejnižší povolenou částku, 52,8 miliónů dolarů.

Důvodů, proč je dnes kanadský dolar pokleslým bratrancem, je mnoho. Nemusí to ani dost málo znamenat, že by snad kanadské národní hospodářství vedle amerického skomíralo. Pohyby kursů měn se někdy řídí pravidly, ale mnohem častěji jsou výsledkem nejrůznějších spekulací.

Pro NHL je podstatné, že pakliže kanadský dolar zůstane na své současné úrovni, hrozí lize nebezpečí, že jí bude současný stav stát zhruba 200 miliónů dolarů.

Důvod je prostý: divácky nejsilnější mužstva jsou v Kanadě. NHL má také v Kanadě sjednanou pro sebe nejvýhodnější smlouvu o vysílacích právech se skupinou Rogers, která vlastní televizní a rozhlasovou síť Sportsnet, ale také řadu tzv. nových sdělovacích prostředků (internetu a jeho nejrůznějších aplikací).

Potíž spočívá v tom, že většina příjmů kanadských mužstev se počítá v kanadské měně, zatímco největší výdaj, tedy ten, kterému se říká mzdový fond pro hráče, se počítá a vyplácí v americké měně. Výsledek: kanadská mužstva prodělávají. Jak kalhoty, tak košile.

A otázka je, jak dlouho to potrvá, než se to kanadským vlastníkům přestane líbit.

Katastrofa na přelomu roku

V lednu tohoto roku to vypadalo úděsně: za jeden kanadský dolar jste získali 68 amerických centů. Takhle špatné to nebylo celých třináct let. V tuto chvíli se za jednu kachnu vyplácí pouhých 76 centů zelených zad. (Na vysvětlenou: přezdívka kanadského dolaru, na jehož jednodolarové mincí plave kachna, čili loon, zní výstižně loonie, zatímco americká jednodolarovka má zelenou zadní stranu, proto greenback. Viz obrázek nahoře.)

Komisař NHL Gary Bettman se tváří stoicky: “To je život, musíme se s tím vyrovnat.”

Když si ale vzpomněl, že to není zase tak dávno, kdy si obě měny stály jedna ku jedné, povzdechl si: “Kdyby kanadský dolar byl shodný s americkým, byly by naše příjmy vyšší. Řekl bych, že o 100 až 200 miliónů dolarů.”

A na závěr, aby ukázal, že se neděje nic moc zvláštního, řekl: “Ale stejně si myslím, že příjmy roku 2015 budou vyšší než příjmy předchozích let.”

V minulé sezóně převýšily ligové příjmy čtyři miliardy dolarů. Bettman se domnívá, že zvyšující se návštěvnost, z níž plynou zvýšené příjmy od sdělovacích prostředků, způsobí, že letošní příjmy budou ještě vyšší. Úředně to liga zjistí 30. června, kdy končí její účetní rok.

Otázka ale je, co bude NHL dělat, když se přijde na to, že Bettmanův optimismus byl přehnaný. Jistě, byl to optimusmus pro veřejnost, tedy nikoliv nezbytné skutečný. Jistě, úkolem takového optimismu je, že má sloužit k uklidnění nejrůznějších investorů a sponsorů, kteří moc dobře vidí, že kanadský dolar je v tuto chvíli pro NHL mlýnským kamenem.

Záplata není všechno

Rozšíření ligy, čili z nebe spadlých nejméně 500 miliónů dolarů, by bylo řešením jenom částečným. Hlavně proto, že by to bylo řešení krátkodobé, neboť příliv nejméně půlky miliardy (nejvýš pak jedné miliardy) bude jednorázový, ať už k němu dojde kdykoliv. Navíc ta částka, jakkoliv může být v očích NHL ohromující, neznamená skoro nic v poměrech tvorby kursů mezi měnami.

Nemluvě už ani o tom, že liga si je velice dobře vědoma, že má-li rozšíření uspět, bude se muset lišit od podobných podniků z let minulých. Dnes už nebude stačit, aby nová mužstva chtěla obrnit své nové fanoušky trpělivostí: nebojte se, však jednou přijde den, kdy budeme dobří. Vedení ligy několikrát zdůraznilo, že pakliže dojde k rozšíření, bude muset být nové mužstvo (nebo budou muset být nová mužstva) schopno (schopna) soutěže hned v první sezóně.

To pro dnes soutěžící mužstva znamená, že mohou přijít v rozšiřovacím výběru (expansion draft) o hráče, o které přijít nechtěly.

Bettman, ani jeho zástupce Bill Daly, neslyší otázky o rozšíření rádi. Už proto ne, že někteří znalci předpokládali, že má-li dojít k rozšíření už v sezóně let 2017-2018, padne rozhodnutí Rady guvernérů nejpozději v půli května.

To se nestalo.

Bettman na přímou otázku o rozšíření poměrně otráveně řekl, že liga rozhodně nepovažuje datum 2017-2018 za vytesané v kamení. Výkonný výbor desíti ze třiceti členů Rady guvernérů na věci pracuje, a až bude vědět, že může předložit odpovědné doporučení, udělá tak. Jestli doporučí rozšíření nebo ne, o tom Bettman odmítl spekulovat.

Takže znalci místních poměrů přišli s tím, že by jistě bylo z hlediska reklamy nádherné, kdyby NHL ohlásila, že přiděluje nové mužstvo do Las Vegas ve středu 22. června. Toho dne se všichni její papaláši sejdou právě v městě hříchu, aby rozdali každoroční ceny nejlepším a nejskvělejším.

Sázkové kanceláře v Las Vegas zatím tuto událost nezaznamenaly.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.