bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: poslední bitva vzplane? Kdepak, pro Golden Knights to bude začátek

21. června 2017, 6:04

Petr Adler

Tak tohle bude nevídaný bazar. Tržiště, jaké Město hříchu (tak říkají Lasu Vegasu znalci místních poměrů: Sin City) dosud nevidělo. George McPhee, generální manažer nováčka NHL Golden Knights (na snímku) má před sebou seznamy hráčů, které ostatních 30 mužstev nechtělo nebo nemohlo chránit před odchodem. A jelikož moc dobře ví, že mnozí z jeho kolegů by byli rádi, kdyby se obětoval a některé jejich miláčky jim ponechal, oznámil, že je ochoten vyjednávat.

Ne, že by byl George McPhee úplně velkorysý: v pondělí ráno oznámil, že nabídky a návrhy přijímá pouze do slunce západu, protože úterek stráví sestavováním mužstva ze jmen, která se vytřídí jak ze seznamu nechráněných hráčů, tak z případných výměn, tak z výsledků různých obchodních jednání.

Ostatně, výsledky musí ohlásit kanceláří ligy ve středu, hned za ranního kuropění. A ta, jak známo, je sdělí užaslému obecenstvu během středeční večerní estrády, při níž budou nejrůznější hráči dostávat nejrůznější ceny.

Ten ví to, a ten zas tohle (a všichni dohromady nikdo neví nic)

Ve chvíli, kdy McPhee pohovořil o své velkorysosti, roztrhl se pytel se zcela geniálními hokejovými generálními manažery: co komentátor, to znalec. Titulky se zahemžily otazníky: mají se Golden Knights zásobit brankáři? Maji vzít toho nebo onoho? Maji vyjednávat s tím nebo oním? A o čem? A jak?

Třeba takový Frank Seravalli, který píše pro kanadskou TSN, společně s Craigem Buttonem, který býval generálním manažerem Calgary Flames a dnes se pyšní titulem ředitel výzkumu TSN (ano, televizní síť má ve svých řadách muže, který si říká director of scouting, ba má to dokonce na vizitkách), se rozhodli, že rozeberou seznamy nechráněných hráčů a zkusí očistit pověstnou křišťálovou koulí. Chtějí zjistit, s kým asi bude McPhee jednat, jak, o kom, a hlavně: jak to celé nakonec může dopadnout.

Je ovšem pravda, že i ta křišťálová koule je lepší než sedět tiše v koutě a čekat, až NHL během přenosu z předávání cen svým hvězdám ve středu večer oznámí sestavu Golden Knights. Jakkoliv bude ta představa velice předběžná.

Režisér pořadu na otázky, ve které části přenosu začne někdo číst seznam nového členstva nového mužstva, krčí rameny. Odmítá dokonce říci, kdo to pronese: někdo z ligy? Majitel? Generální manažer? Je tak drzý, že odpovídá, že kdo tam s tím seznamem vleze, toho odvysílá.

A výsledky?

Pánové Seravalli s Buttonem sice představili dychtivým divákům sestavu Golden Knights, jak vyšla jim, jenže to mělo na první pohled pár chybiček. Třeba tu, že se jim objevilo ve zbrusu nové sestavě několik hráčů z téhož týmu. Pravidlo ovšem tvrdí, že si McPhee smí z každého mužstva vybrat po jediném hráči.

Chyba spočívala v podání. Kdyby Seravalli s Buttonem řekli, že takhle asi bude vypadat sestava nováčků ligy v den úvodního vhazování nastávající sezóny, byli by blíže k pravdě.

McPhee, poté, co se v úterý zmínil, že se mu líbí řada obránců, z nichž si může vybírat, že také vidí několik středních útočníků, kteří by mohli být ozdobou, a že má na vybranou mezi několika střelecky se prosazujícími křídly (a nezmínil se o brankářích) zalapal po dechu na otázku, kolik za těch pár posledních dnů (a hlavně v pondělí) vlastně uskutečnil výměn.

Je sice pravda, že zatím musí o těch obchodech být zticha, a je také pravda, že se kolem ligy honí opravdová smršť drbů, dohadů a fám, ale nikdo nezkusil spočítat, kolik těch drbů, dohadů a fám stojí na nohách skutečnosti.

McPhee to nezkusil také. Proto se trochu zarazil. Pak velice vážně řekl, že jich uskutečnil opravdu hodně. Na doplňující otázku, zda to bylo nad půlku tuctu, odpověděl s hodinářskou přesností: tak nějak.

Ono je to totiž složitější.

Třeba: Ottawa Senators chtěli původně vystavit nebezpečí odchodu obránce Diona Phaneufa, jenže ten odmítl se vzdát doložky o tom, že se bude stěhovat pouze se svým souhlasem. Takže generální manažer Pierre Dorion, jakkoliv nechtěl, nezapsal mezi chráněné hráče obránce Marca Methota.

A teď se může stát několik věcí.

Třeba ta, že Senators nabídnou Golden Knights nějakou náhradu za to, že nechají Methota, aby hrál dále v Ottawě. Podle drbů, dohadů a fám ale je zřejmé (a logické), že v takovém případě budou Golden Knights požadovat od Senators tučnou náhradu. Tytéž drby, dohady a fámy naznačují, že Ottawa považuje požadavek Golden Knights za přemrštěný a tudíž nepřijatelný.

McPhee má několik možností. Vyfoukne Ottawě Methota, ale nenechá si ho: obratem ho vymění někam jinam, kde mu nabídnou něco lepšího než chtěla přijmout Ottawa.

Nebo: vyfoukne Ottawě Methota, nechá si ho, a bude se kochat pohledem na konkurenci, která teď neví, co udělat s hráčem, po němž chtěla službičku, a on ji odmítl. Nechat si Phaneufa? Dobře, ovšem, co tomu řeknou fanoušci? Ti totiž jsou rozpolcení. Na jednu stranu mají Phaneufa (oprávněně) za vynikajícího hráče. Na druhou stranu ale: dál přednost svým zájmům před zájmy mužstva.

Co na tom, že doložku o nestěhovatelnosti Ottawa zdědila od Toronto Maple Leafs? Logicky řečeno, věděla o ní, když poslala do Toronta Milana Michálka, který uškodil sám sobě, když souhlasil s uvolněním své doložky o neměnitelnosti. Stejně, jako věděla, že se bude liga rozšiřovat a že se bude muset vzdát služeb přinejmenším jednoho hráče.

Pak je tu ještě třetí možnost: McPhee se slituje.

Jestli se slituje, ukáže slabinu.

Ottawa Senators mohou být v této chvíli rádi, že mají štěstí, že jim zůstal alespoň ten Phaneuf. Tolik dobrých obránců kromě něj, Erika Karlssona a Codyho Ceciho zase nemají.

McPhee v neděli řekl, že se bude bavit o výměnách a jiných obchodech pouze do pondělního večera. Úterý že stráví v poradách se svými skauty. Budou přidávat a ubírat hráče až do chvíle, kdy začnou mít dojem, že za tohle mužstvo se nebudou muset stydět.

Té uzávěrce ovšem nevěřil a pořád ještě nevěří vůbec nikdo. To spíše všichni věří, že McPhee bude kšeftovat až do poslední chvíle a soupisku pošle lize až pár vteřin před posledním zvoněním.

Jednoduchá strategie, složitější taktika

Filosofie generálního manažera Golden Knights je prostinká. Všichni teď vědí, z jakých hokejistů si vybírá. Jsou mezi nimi hráči, po nichž prahla srdce jiných mužstev a kteří jim ale byli vzdáleni jako Mléčná dráha. Třeba jen proto, že mužstvo, kde působili až dosud, nechtělo pomoci mužstvu, které bylo žádostivo.

Tohle je, alespoň prozatím, McPheemu jedno. Takže si může úplně klidně vybrat hráče, po kterém touží někdo jiný, a pak ho směnit a dostat výměnou ještě mnohem lepší hodnotu, případně hodnotu, které si z nějakých svých důvodů cení více.

Těch nabídek, řekl McPhee, je čím dál tím více, a zlepšují se s každou vteřinou.

Ovšem, dodal, nejlepší je stavět mužstvo starým osvědčeným způsobem: vybírat si chytře mezi mladíky (draft). Když se mu povede v rozšiřovacím výběru (expansion draft) postavit základ mužstva tak, že najednou bude mít v ruce, díky výměnám, spousty dobrých míst ve výběrech (draft) příštích let, bude to znamenat přijatelnou současnost a naději na vynikající budoucnost.

Čili: vývoj se po oznámení základní sestavy nováčka NHL nezastaví. Naopak. Bude znamenat startovní čáru.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.