bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Patrik Berglund konečně promluvil o svém odchodu od Buffalo Sabres

19. ledna 2019, 7:21

Petr Adler

Nebývá zvykem, aby kdokoliv jen tak nechal ležet ladem 12 (slovy: dvanáct) miliónů dolarů. Švédsky hokejista, dnes už bývalý člen Buffalo Sabres, Patrik Berglund to udělal: najednou přestal chodit na tréninky, pak se ani nedostavil k odletu mužstva do Washingtonu k zápasu proti tamním Capitals. Sabres nejdříve řekli, že je Berglund nemocen. O pár dnů později ale mu napařili zákaz hry, a ještě o několik dnů později ho dali na tzv. bezpodmínečnou listinu volných hráčů (unconditional waivers). Z této listiny se mohl dostat třemi způsoby: někdo jiný by po něm sáhl, nebo by ho jeho mužstvo vyplatilo ze smlouvy, nebo by mu mužstvo dalo výpověď tím, že mu tu smlouvu zruší. V Berglundove případu se stalo to třetí.

A Berglund celou tu dobu mlčel.

Promluvil až teď. Z rozhovoru se stránkami hockeypuls.se vyplynulo, že je ve Švédsku.

Berglund hovořil velice otevřeně. Některé z výrazů, jichž použil, nepatří do smíšené společnosti nebo k jídelnímu stolu, avšak hockeypuls.se nerozpakoval a Berglundova slova zveřejnil bez jakýchkoliv pokryteckých vytáček: “Cítil jsem se na hovno. Netěšily mě ani peníze. Dnes se cítím mnohem lépe. Chtěl jsem se vrátit domů. Začínám zase nacházet sama sebe - stýkám se s přáteli, s rodinou. Dostalo se mi pomoci i odjinud (včetně NHL a jejích odborů NHLPA). Když jsem teď doma, cítím se bezpečněji. Mohu dýchat.”

A dodal další vysvětlení: “Hokej, to byl celý můj život. Hokej pro mne není pouze zaměstnání, je to něco, co jsem miloval. Když to ztratíte, cítíte se neuvěřitelně špatně. Opravdu nechápu, proč by to člověk měl dělat.”

Mužstvo neviní z ničeho: “Zastavili mi činnost z kázeňských důvodů. Nechodil jsem ani na tréninky, ani na zápasy. Měli naprostou pravdu, když to všechno ukončili.”

Ono také, co vlastně mohli Sabres dělat jiného.

“Chci říci, že se omlouvám, že jsem odešel a zradil Buffalo jako mužstvo. Jeho hráči byli naprosto skvělí, a já přeju každému z nich, i mužstvu jako celku, do budoucna všechno nejlepší. Rozhodně neudělali v mém případě nic špatně.”

Laik by řekl, aha, deprese, psychologičtí profesoři ale váhají. Nejen, že v jejich řemesle není slušné stanovovat diagnózy, aniž by poseděli možnému pacientovi tváří v tvář, nevyslechli jeho vyznání, nedívali se, jak se při své řeči choval, a nepoložili mu spousty doplňujících otázek. Jak řekl doslova jeden z nich, “Nebylo by moc zodpovědné (a asi ani věcně správné) se pouštět do diagnóz na základě těchto pár řádků (míněn je onen rozhovor v hockeypuls.se), a třeba i známých faktů.”

Oba zmínění odborníci zůstávají z čistě profesionálních důvodů bezejmenní.

Z Berglundovy výpovědi v hockeypuls.se je zřejmé jen jedno: “Pan Berglund, podle jeho vlastních slov, byl depresivní. Cítil se na hovno (v originále, samozřejmě, jako hovno), ztratil zájem o aktivitu, kterou před tím údajně miloval, něco mu scházelo, cítil se provinile.”

Kdyby Patrik Beglund předstoupil před odborníka, toho by zajímaly spousty dalších věci: “Jestli, například, měl potíže s pamětí a soustředěním, měl pozorovatelné psychomotorické zpomalení (nebo případně zrychlení), zvýšenou únavnost, měl změny ve spánkovém režimu, zájmu o sex a chuti k jídlu, zaobíral se myšlenkami o smrti či i myšlenkami sebevražednými. A,” zamyslel se onen vysoce odborný psycholog, “což, jestli ke smutku neměl velice přesvědčivé důvody - a dostali bychom se do dalšího zajímavého rozjímání (a co když truchlí po smrti někoho, na kom mu záleželo?).”

Co z toho plyne? “Tedy, pokud bych měl diagnostikovat, řekl bych, že ten člověk byl smutný, vždyť nám to sám povídá,” uzavřel slovutný kanadský psycholog.

Zatím není známo, zda NHL nechá nařídit profesionální psychologické vyšetření a rozhodne, zda výpověď ze smlouvy byla pro Buffalo Sabres jediným možným řešením, nebo zda bude nutné se nad ním zamyslet znovu. Stejně tak zatím není znám názor NHLPA.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.