bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Oak View udělala první krok k návratu hokeje do Seattle

15. února 2018, 6:02

Petr Adler

Jak se dalo čekat, právníci Oak View Group odeslali do New Yorku balík, nejspíše převázaný spoustou špagátů a opatřený množstvím pečetí. Uvnitř toho balíku byla mnohostránková úřední přihláška o členství v NHL, a k ní připíchnuté potvrzení, že majitelé skupiny zaplatili nejvyšší hokejové soutěži zálohu 10 miliónů dolarů. Ti hoši si musí být svou věcí náramně jisti: kdyby jim NHL řekla, že to sice měli krásné obtištěné a na pěkném papíru, ale že, přírodě žel, v tuto chvíli to nepůjde, přijde Oak View o dva milióny (zpátky by jich dostali osm). A dva milióny dolarů se většinou neválí někde v příkopě, to vám potvrdí každý bohatší člověk.

Obrázek shora ukazuje, jak si najatý malíř představuje vnitřek přestavěné haly jménem KeyArena během zápasu někoho proti někomu, ovšem, v NHL.

Že to není žádná fáma, potvrdil samotný zástupce komisaře NHL Bill Daly. Dál ovšem nešel. Vlastně ani nemohl. Dokud úředníci NHL neprozkoumají tuny spisů a nepřipraví nějaké doporučení pro výkonný výbor Rady guvernérů, který pak předloží své doporučení celé Radě, zůstává všechno skryto za jedním velikým otazníkem.

Takže kancelář ligy teď čeká spousta pečlivého čtení a prozkoumávání všech možných dokladů, od bankovních výpisů miliardáře Davida Bondermana a filmového producenta Jerryho Bruckheimera, přes veškeré doklady o majetnictví haly KeyArena v Seattle, o stavebních povoleních k její přestavbě, také o všech možných smlouvách a objednávkách se stavebními podniky, které se mají podílet na práci na hale, ke smlouvám s radnicí Seattle, až k podrobným plánům ohledně přípravy mužstva, které je zatím někde v mlhách, počínaje presidentem hokejových operaci až k poslední uklízečce v kabině.

Zkušený kormidelník

Jelikož výkonným šéfem podniku je Tím Leiweke, muž se zkušenostmi v zábavním průmyslu (pracovával pro Anschutz Entertainment Group) i v hokeji jako takovém (pracovával ve vedení Maple Leafs Sports and Entertainment), lze očekávat, že bude vědět, jak a co připravit, aby ligoví vyšetřovatelé nemuseli telefonovat uprostřed noci, že jim chybí tenhle nebo tamten papírek.

Billa Foleyho, majitele nejnovějšího přírůstku NHL, stala vstupenka 500 miliónů dolarů. Oak View zaplatí 650 miliónů, rozhodla Rada guvernérů. Neměla za nutné sdělit, zda to způsobila inflace, nebo zda to, že Foley platil sám, a v Seattle se o částku budou dělit dva. Prostě sepsala předběžný účet. Majitelé Oak View na něj kývli.

Liga též oznámila předem, že podmínky rozšiřovacího výběru (expansion draft) budou v případě nováčků ze Seattle stejné, jako měl Vegas. Jestli se nováčci z tichomořského severozápadu dokáží vybavit podobně chytrými znalci hokeje jako byli a jsou ti, kteří pracují pro mužstvo Města hříchu, může se hokejový příznivec těšit na další ročník překvapujících výsledků. Teoreticky by to měl být ročník 2020-2021. Až na to, že je úplně možné, že tou dobou nebudou, jak psávali kdysi matadoři českého hokejového novinářství, dunět mantinely.

Je totiž úplně možné, že tou dobou budou hokejovému zpravodajství z NHL vládnout sdělení plná právnických obratů, jak bude liga zápasit se svými odbory NHLPA o novou kolektivní smlouvu. Rozpory mezi oběma stranami v tuto chvíli vypadají nesmiřitelně. Ze současných výroků obou stran se zdá, že NHL bude ráda, když přijde výlukou o jenom jednu sezónu.

Co by tohle udělalo s pověstí NHL jako reelního obchodu, těžko říci. V každém případě vypadá obdivuhodně, že pánové Bonderman a Bruckheimer vůbec požádali o klíče od jámy lvové právě teď. Buď ti dva vědí něco, co neví nikdo jiný, nebo mají v úmyslu ligu tlačit, aby se s hráči dohodla za jakoukoliv cenu.

Ta první možnost zní nepravděpodobně, ta druhá je ale ještě nepravděpodobněji: těžko očekávat, že Rada guvernérů kývne na nějaké naivní návrhy nějakých nováčků.

Je také úplně možné, že úředníci NHL, kteří budou zkoumat přihlášku a připravovat podklady pro vedení ligy a její majitele, budou muset vzít v potaz i současné ovzduší honu na čarodějnice v Severní Americe.

Třeba: stalo se někdy, že nějaká osoba dámského pohlaví setrvala nějakou chvíli v soukromých budoárech producenta Bruckheimera, a po přiměřené době se objevila v hlavní úloze nějakého jim vyrobeného díla? Ano? Ne? Jak to bylo doopravdy?

Nebo: co s napětím kolem odchodu pana Bondermana ze správní rady podniku Uber? Kromě toho, že Uber je své nabídce nejrůznějších služeb hodně svérázný, a tím vzbuzuje nespokojenost zavedených podniků (třeba taxislužeb), které nemají rady, když jim někdo bourá jejich monopolní postavení, jsou tu ještě okolnosti onoho odchodu. Stalo se totiž, že se členkou správní rady stala také salónní komunistka Arianna Huffingtonová. Ta se dala v proslovu ve schůzi správní rady slyšet nadšeným výrokem, jak je skvělé, že se do podobných postavení v současné době dostávají i ženy. Pan Bonderman měl (údajně) zabručet, že ano, a o to že budou ty schůze delší, aby se dámy členky mohly vykecat.

Je to skandál? Není to skandál? Pan Bonderman se omluvil a odstoupil. Bude to stačit? Je přece dobře známo, že vnímání události je někdy důležitější než událost sama. Zvláště v politicky korektní Severní Americe.

Důležitá návštěva

Právě proto je velice důležité, co se odehrálo před pár týdny. Starostka Seattle Jenny Durkanová vážila cestu z hlavního města USA Washingtonu do New Yorku, kde navštívila komisaře NHL Garyho Bettmana.

Je pravda, že vzdálenost mezi těmi dvěma městy je autem 363 kilometrů. Na severoamerické poměry doslova za rohem. Paní starostka přilétla do District of Columbia ze severozápadního pobřeží na schůzi starostů amerických měst, a když už tedy byla za rohem, proč by se neměla seznámit právě s Bettmanem, aby mu řekla, jak moc se její město těší na přítomnost jeho soutěže?

Nikdo ovšem nevěří, že by se rozhovor omezil pouze na zdvořilostní fráze. Na to je Bettman příliš věcný. Takže mnozí věří, že se rozhovor týkal i ošemetné otázky ohledně pana Bondermana. Radnice v Seattle je totiž v některých otázkách zaměřena levým směrem, a lidé podobného druhu smýšlení se často vyznačují nepříjemným nedostatkem humoru. Vyváží přítomnost nejvyšší hokejové soutěže pocit, že pan Bonderman urazil nejen všechny ženské světa, ale vůbec všechny lidi, kteří smýšlí jako paní Huffingtonová?

Prohlášení, kterým paní Durkanová uzavřela svoji schůzku s Bettmanem, bylo zajímavou ukázkou tance mezi vejci. Na jednu strana, sdělila paní starostka, bude přítomnost NHL skvělým přínosem k už tak mnohobarevné paletě zajímavostí města. Jako kdyby jí nestačil Boeing, Starbucks nebo Microsoft. Na druhé straně ale paní starostka uzavřela, že radnice pod jejím vedením bude chránit zájmy daňových poplatníků, a současně chytí za pačesy každou možnost, která obohatí město.

Ta poslední věta Bettmana asi moc nerozveselila: komisař je toho názoru, že každé město, které se nemůže pyšnit přítomností mužstva NHL je o to chudší, a že by každé město mělo vyjádřit vděčnost za přítomnost mužstva tím, že se bude většinově podílet na nákladech nutných pro výstavbu nové haly.

V Seattle sice jde o pouhou přestavbu (перестрoйка, да), ale i tak, pan komisař vidí nerad, když se mu otírá bezostyšně o hubu, že v tomto případě nebude po jeho. Bude to totiž tak, že Oak View zaplatí z vlastní kapsy (kromě vstupenky) ještě zhruba 660 miliónů dolarů za to, aby nová KeyArena mohla sloužit nejen NHL, ale případně také mužstvu košíkářské NBA. Jedno takové už tam jednou bylo. Jmenovalo se SuperSonics. Dnes sídlí v Oklahoma City a jmenuje se Thunder.

Na druhou stranu, Gary Bettman přinese svým zaměstnavatelům 650 miliónů dolarů poměrně bezpracného zisku. To se počítá.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.