bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: nový majitel Coyotes bude mít zásadní vliv na budoucnost hvězdy mužstva

16. června 2017, 4:30

Petr Adler

Další osudy kapitána Arizona Coyotes Shanea Doana (na snímku) asi nebudou mít nic společného s hokejem. Mužstvo totiž má nyní jediného vlastníka. Stal se jim původní většinový podílník Andrew Barroway, který vykoupil podíly všech svých ostatních spoluvlastníků. Byl mezi nimi také zastupující člen Rady guvernérů za mužstvo George Gosbee. A ten je Doanovým kamarádem.

Ještě ani ne padesátiletý Gosbee je úspěšný kanadský podnikatel. Mezi jeho zájmy patří albertské podniky, které se zabývají výzkumy a výrobou ve zdravotním průmyslu, ale také nejrůznější finanční a podobné instituce. Jakkoliv se narodil v ontarijském Kingstonu, jeho tatík byl calgarskym lékařem, takže Gosbee je vlastně chlapec z prérií. Se Shanem Doanem, dalším chlapcem z prérií, si rozumí docela dobře. Doan totiž pochází z Halkirku, vesnice uprostřed Alberty.

Peněžní kouzelník

Barroway je nejen o pár let starší než Gosbee, ale hlavně: je to chlapík z Philadelphie, muž, který se proslavil jako manažer investičních fondů, nad nimiž mnohý ekonom krčí rameny. Jsou totiž známy povahou více či méně spekulativní. Člověk na nich může často vydělat na drahé obleky od nejlepších krejčích, nebo prodělat kalhoty koupené ve výprodeji krachujícího podniku, který prodával vždycky všechno pod cenou.

Barroway buď má nos, nebo nehoráznou kliku, nebo obojí, ale jeho fondy mu zatím vynáší.

Otázka je, zda bude mít nos i nehoráznou kliku při řízení hokejového klubu nejvyšší soutěže.

Skutečnost zní jednoduše: Barroway vyplatil presidenta a nejvyššího výkonného úředníka mužstva Anthonyho LeBlanca, který až dosud vystupoval jako úřední tvář klubu, presidenta hokejových operací Garyho Drummonda, a zmíněného Gosbeeho, který byl jedním ze zástupců mužstva v Radě guvernérů NHL.

Podle reportéra Craiga Morgana z Arizona Sports dostal Barroway pár nabídek, že by se k němu připojila ta nebo ona skupina investorů. Podle téhož reportéra to nevypadá, že by měl Barroway zájem.

Plný pytel problémů

První potíž, s níž se Barroway bude muset poprat, pokud možno úspěšně, se nebude týkat hokejistů, alespoň ne bezprostředně. Podnik, který vlastní Coyotes se jmenuje IceArizona, a ten zakouší neskutečné potíže, pokud jde o stadión, v němž by mužstvo našlo stálejší domov.

Jak řekl zástupce komisaře NHL Bill Daly, nový vlastník míní zůstat v Arizoně, nejspíše přímo ve Phoenixu nebo v jeho nejbližším okolí. Jenže dosavadní vlastníci jsou ve velice nepřátelském vztahu s předměstím Phoenixu jménem Glendale, kde se nachází Gila River Arena. Spor vedení mužstva s tamní radnicí ohledně takových hloupých drobností, jako třeba kdo komu co zaplatí, nebo kdo je komu co dlužen, za co, a do kdy, by byl úsměvný, kdyby nešlo o peníze daňových poplatníků.

Radní v Glendale, vědomi si nálady obyvatelstva, nejsou ochotni dát mužstvu cokoliv zadarmo, zatímco zmíněný Anthony LeBlanc je toho mínění, že místní by měli tančit nadšením, že u nich chtějí hrát Coyotes, a měli by jim za tu zábavu zaplatit.

Jenže: radnice neví, kde má sehnat peníze na novou veřejnou knihovnu nebo na obnovu vybavení pro místní hasiče. To jsou, dle jejího názoru, věci veřejně prospěšnější než nějaké profesionální hokejové mužstvo.

Situace došla k veřejným, vzájemným a neslušným nadávkám, hrozbám soudy, ba i k soudním sporům. Vznikla studeň tak zaneřáděná jedovatými splašky, že už nemá cenu zkoušet ji nějak vyčistit. Barroway z toho viní své bývalé spolumajitele.

A ti zase viní jeho, že i v době, kdy se stal většinovým podílníkem, neprojevoval o záležitosti mužstva žádný zvláštní zájem, nejednal s radnicí, do města zavítal jen málokdy, a měl by být zticha a nekritizovat je: oni dělali, co mohli, a Barroway jim nikdy v ničem nepomohl.

Kde je pravda, to vědí jen ti čtyři pánové, a jejich názor na to, co je pravda, se těžko může lišit více.

Kde se bude hrát?

Podle reportéra Morgana plánuje Barroway, že otázku sídliště vyřeší společně s majitelem košíkářských Phoenix Suns Robertem Sarverem. Mužstvo NBA dosud hraje v Talking Stick Resort Arena. Ta hala je už 25 let stará, a to je, podle názoru severoamerických majitelů profesionálních sportovních mužstev, moc.

Suns uvažují o přesunu do centra Phoenixu, a neověřené zprávy se zmiňují, že by se o novou halu mohli dělit právě s Coyotes.

Tady je důležité to slůvko neověřené. Jak Suns, tak Coyotes totiž neustále naznačují, že v cestě jim stojí neochota arizonských zákonodárců schválit zákon, který by úřadům dovoloval, aby přispívali na podobné stavby z peněz daňových poplatníků.

Coyotes na této myšlence pohořeli už několikrát, a ani Suns zatím nejsou ve svých požadavcích příliš úspěšní.

Daly se tváří, jako kdyby netušil, oč jde: “Reorganizace je výrazem úsilí o konsolidaci a posílení vlastnictví, a o vyřešení různých sporů mezi současnými majiteli.”

A pak naznačil, v čem NHL vidí jádro pudla: “Věříme, že to posílí postavení klubu ve snaze dosáhnout dlouhodobého řešení v Údolí (čti: v oblasti Phoenixu).”

Jen ro zajímavost: Barroway se před časem pokusil koupit New York Islanders, a když neuspěl, žaloval tehdejšího majitele Charlese Wanga, že prý vycouval z už domluvené smlouvy. Právníci tvrdí, že té smlouvě chyběla maličkost podstatné povahy: podpisy vysokých jednajících stran. Dnes už je jedno, jak tomu bylo doopravdy, protože Barroway žalobu stáhl a zaměřil svůj sportovně-obchodní zájem na Phoenix.

Převod vlastnictví ještě musí schválit Rada guvernérů, ale k tomu patrně dojde ještě tento měsíc.

Doan na rozcestí

Co má všechno tohle společného s Shanem Doanem?

Všechno.

Doan chce hrát v NHL přinejmenším ještě jednu sezónu. Jak řekl jeho zástupce Terry Bross, Doan se cítí být tělesně zdráv, hokej miluje, a má rád své spoluhráče.

Ostatně, když může hrát i ve svých pětačtyřiceti letech chlapec ze statku někde na Kladensku, proč by nemohl hrát ve svých čtyřiceti chlapec ze statku někde v Albertě? Když Jaromír Jágr odehrál v NHL 26 let, proč by nemohl Shane Doan odehrát 23?

(Jistě, Jágr má na účtu navíc ještě tři roky v Rusku, ale to není podstatné.)

Na rozdíl od Jágra nezměnil Doan nikdy barvy. Začal u Winnipeg Jets, a pak se s nimi přestěhoval do Phoenixu. Všichni žijí v přesvědčení, že pakliže bude Doanovi dopřáno, aby odehrál přinejmenším ještě ten jeden rok, bude to zase u Coyotes. I přesto, že byl letos v zimě hodně nespokojen, když zaslechl, že mužstvo vyměnilo kolegu Martina Hanzala do Minnesota Wild. U chlapce z kanadských prérií nikdo nečekal, že by se vyslovil takhle veřejně, avšak: stalo se.

Nicméně, o to tolik nejde.

Mnohem více jde o to, že nový jediný majitel Barroway nesdílí názory či pocity bývalého spolumajitele Gosbeeho. O Barrowayovi není známo, že by kdy hrál hokej. Gosbee, jako každý pořádný kanadský kluk, sníval, že to bude právě on, kdo v nastavení sedmého finálového utkání Stanleyova poháru vstřelí soupeři vítěznou branku. Sice toho nikdy nedosáhl, ale o to více rozumí Doanovi a jeho touze se o to ještě alespoň jednou pokusit.

Rozdíl spočívá v tom, že Barroway rozumí penězům a netuší, proč by měl být kvůli nějakému svému zaměstnanci nějak zbytečně moc sentimentální.

Že tento přístup může vyvolat údiv, ne-li rozhořčení, mezi skutečnými příznivci hokeje (potažmo Coyotes, i potažmo Doana), to je jedna věc. A že to může rozhodnout, zda Andrew Barroway bude úspěšným majitelem profesionálního hokejového mužstva, to je další věc.

Ale právě tohle je ten rozdíl, který může rozhodnout za Shanea Doana.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.