bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Nostradamus se jmenuje Jevgenij Malkin

25. května 2016, 6:26

Petr Adler

“A co měl říkat?” zeptal se kouč Tampa Bay Lightning Jon Cooper, když reportéři chtěli vědět, co si myslí o tom, že útočník Pittsburgh Penguins Jevgenij Malkin (na snímku) vyjádřil důvěru ve schopnosti svého mužstva i své vlastní, a dodal, že pevně věří, že jeho mužstvo se po vítězství v šestém zápase na ledě soupeře na Floridě jistě vrátí k sedmému zápasu na domácí led.

Malkin neřekl nic jiného než to, že věří. Žádná divoká předpověď druhu Marka Messiera, který řekl před šestým zápasem svých tehdejších New York Rangers proti New Jersey Devils, že tímto zaručuje, že jeho mužstvo vyhraje a dojde k sedmému zápasu.

Stalo se, protože Messier mužstvo strhl k neslýchanému výkonu. Rangers se dostali do finále, kde po čtyřiapadesátileté pohárové odmlce přehráli Vancouver Canucks, a získali tak Stanleyův pohár roku 1994.

Messier se dostal se svým výrokem na přední stránky severoamerických novin a do čelných míst severoamerických rozhlasových a televizních zpráv. Od roku 1969, kdy Joe Namath přednesl předem záruku, že jeho fotbaloví New York Jets porazí ve finále pohárové soutěže NFL Super Bowl Baltimore Colts, se v severoamerických profesionálních sportovních soutěžích nestalo nic podobného.

Takže když Malkin v hangáru letiště v Pittsburghu, kde spolu se spoluhráči nastupoval do letadla směrem Tampa Bay řekl, že si je jist, že se s mužstvem ještě vrátí na domácí led, byla z toho ohromná sláva.

Mimochodem, někteří novináři, kteří u toho nebyli, pak psali, že to Malkin řekl jen tak. Nikoliv: Malkin odpovídal na otázku, jak se cítí před nastávajícím utkáním.

Messier po vítězství v posledním zápase Stanleyova poháru připustil, že svého prohlášení litoval pár vteřin poté, kdy je učinil: “Býval bych v tu chvíli raději zalezl do postele, přikryl se tlustou dekou až po hlavu a tvářil se, že nejsem.”

Tohle Malkin dělat nemusel. Už proto ne, že jeho prohlášení nebylo ani zdaleka tak silácké.

“Myslím, že to je pro nás ohromně důležitý zápas,” řekl Malkin svojí lámanou ruskou angličtinou. To měl naprostou pravdu: kdyby Penguins prohráli, vraceli by se domů, aby druhý den vyklidili kabinu.

“Ale ano, je to těžké,” dodal Malkin, “ale když se podíváte na dějiny, dobrá, je to 3-2, takže tohle určitě nemusí být konec. Není to jednoduché, ale jde o pouhý jeden zapas.”

Z arogance Marka Messiera není v Malkinově odpovědi na novinářskou otázku slyšet vůbec nic.

I v tom je rozdíl: Malkin odpovídal na otázku, zatímco Messier činil prohlášení.

Ostatně, kouč Lightning Jon Cooper to vzal přesně tak: “To snad měl říkat, že letí do Tampy prohrát? Že jde jenom o formalitu? Jsem přesvědčen, že každý z našich hráčů by v podobné situaci řekl totéž. Penguins jsou vynikající mužstvo, složené ze skvělých hráčů. To přece nemohl nikdo očekávat, že na takovou (neřekl hloupou) otázku odpoví Malkin nějak jinak.”

Ostatně, ony se ty předpovědi někdy nevyplácí: v roce 2006 byla ve finále mužstva Edmonton Oilers a Carolina Hurricanes. Oilers zvítězili v šestém zápase na domácím ledě hladce 4-0. Jeden z jejich obránců, který si dodnes nepřeje být jmenován, cestou ze stadionu k autobusu, který měl mužstvo odvézt na letiště k letu do Raleigh, prohodil, že “tohle už máme v suchu, to je vyhraný.”

O dva dny později zvítězili Hurricanes doma 3-1 (vítěznou branku dal tehdy František Kaberle).

V Messierově případu rozhodly jeho tři branky ve třetí třetině.

V Malkinově případu k výhře pomohla jeho nahrávka na první branku zápasu.

Malkin nerad poskytuje rozhovory: má rád všechno dokonalé, a je si moc dobře vědom, že jeho angličtina by zasloužila trochu vybrousit, abychom to řekli co nejjemněji. Ale když už se nechá přesvědčit, aby promluvil, je upřímný (a rozhodně své odpovědi nezahaluje do záhadných klišé, jako to dělá s oblibou jeho vlastní kapitán, Sidney Crosby).

Malkin před vstupem na palubu letadla dodal, že v pohárovém finále roku 2009 vedli Detroit Red Wings nad jeho mužstvem 3-2 na zápasy, a přesto nakonec byli druzí.

“Je to tvrdý sport,” řekl Malkin. “Tampa má dobré mužstvo, velice dobré mužstvo, ale jestli budeme hrát tak, jak máme, celých 60 minut, vyhrajeme.”

Když kouč Cooper v pondělí komentoval Malkinova slova, řekl: “Vyhraje ten, kdo vyhraje čtyři zápasy. My k tomu máme o jedno utkání blíž, ale to moc neznamená.”

Po úterním šestém zápase mají k finále obě mužstva stejně daleko. Jevgenij Malkin měl naprostou pravdu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.