bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHLPA se zapletla do sporu mezi Golden Knights a Vadimem Šipačovem

3. listopadu 2017, 5:37

Petr Adler

Vadim Šipačov, na snímku mezi soupeři ze San Jose Sharks Chrisem Tierneym a Dylanem DeMeloem, sice řekl, že úplně klidně vrátí Las Vegas Golden Knights ty dva milióny dolarů, které obdržel za to, že podepsal smlouvu na dva roky za celkou částku devíti miliónů dolarů, jenže hráčské odbory NHLPA oznámily, že něco takového neschválí.

Háček spočívá v drobnosti: Šipačov řekl, že tu částku (minus 86 tisíc za dobu, kterou už podle jeho názoru odsloužil) Vegasu vrátí, i kdyby měl zůstat v NHL, jenže u jiného mužstva. Možnost, že by mohlo dojít k něčemu podobnému, spočívá v několika řádcích v kolektivní smlouvě. Když chce mužstvo, ať už to je z jakéhokoliv důvodu, hráče vykoupit ze smlouvy, případně mu dát výpověď, musí ho nejdříve zapsat na tzv. bezpodmínečný seznam volných hráčů (unconditional waivers). Tam musí jeho jméno setrvat přesně 24 hodiny od chvíle, kdy je tam mužstvo ohlásilo. A během těch 24 hodin může třicet mužstev ohlásit, my ho bereme, a rozhodne jedině, kdo to řekne první.

Podle kolektivní smlouvy by v takovém případě bylo jasné, že by Vegas musel vyplatit zbytek těch dvou miliónů, takže nové mužstvo by ušetřilo: vyplácelo by pouze gáži.

Jistě, Vadím Šipačov porušil základní ustanovení tzv. standartní hráčské smlouvy (Standard Player Contract, alias SPC): dostavil se na pracoviště mimo přijatelnou tělesnou formu, a když ho vedení poslalo do nižší soutěže, aby se do té formy dostal u Chicago Wolves v Americké hokejové lize (AHL), usoudil, že tohle je zcela nedůstojné zacházení s ruskou hvězdou, a odebral se domů.

Cesty ze zašmodrchané situace jsou dvě: buď Vegas zruší Šipačovovu smlouvu (ať vykoupením nebo prostou výpovědí), a hráč může jít kamkoliv, nebo Šipačov ohlásí odchod do důchodu (avšak pouze z NHL), a pak může jít hrát kamkoliv, kromě NHL. V tomto případě, kdyby se snad chtěl kdy vrátit do Severní Ameriky, patřila by jeho hráčská práva Vegasu. Hráč by se buď vrátil do Města hříchu (Sin City), nebo by přesvědčil vedení Knights, aby ho vyměnili. Tím pádem by Vegas alespoň získal za Šipačova nějakou náhradu.

Samozřejmě, s každým dnem, během něhož Šipačov trucuje, se jeho hodnota na trhu výměn snižuje. Nesnižuje se ale na seznamu volných hráčů: ti jsou k maní zadarmo.

Odbory varují

NHLPA ovšem zdůrazňuje, že nepadá v úvahu, aby hráč zůstal v soutěži, na níž se vztahuje kolektivní smlouva mezi ní a NHL, a musel potažmo vracet podpisovou prémii. Odbory jsou přímo alergické, protože v roce 2003 zažily precedent. Útočník Mike Comrie se nemohl dohodnout na smlouvě s Edmonton Oilers, mužstvo se tedy snažilo ho vyměnit k Anaheim Ducks za Correyho Perryho. Jenže, řeklo, chlapče, dlužíš nám dva a půl miliónů dolarů. Comrie se rozčílil: a za co, panáčci? Za to, žes ten bonus neodehrál.

Byl z toho veřejný skandál, Perry nakonec zůstal v Anaheimu, a Comrie putoval do Phliadelphie, k tamním Flyers. Minus dva a půl miliónů.

Od té doby NHLPA považuje jakékoliv zásahy do peněz slíbených za podpis za naprosto vyloučené. Nemíní se o nich s nikým a nijak bavit. Jenže tady musí: zastupuje hráče Vadima Šipačova, který má zákaz činnosti, neboť odmítl plnit pokyny svých nadřízených. Hráč tím pádem nedostává ani vindru. Nebude ji dostávat, dokud nedojde k nějakému vyřešení situace.

A k tomu nedojde, dokud mužstvo, k němuž je Šipačov smluvně vázán, na něco nepřistoupí.

Šipačov se nechal slyšet, že by byl rád, kdyby dostal výpověď. Nemluvil ani o tom, že by snad dál přednost vykoupení před výpovědí. Jen dal najevo, že ho nezajímají Las Vegas Golden Knights, a že jim klidně podpisovou prémii vrátí, jen aby je měl z krku.

To by Golden Knights vyhovovalo, kdyby měli záruku, že pakliže se Šipačov ještě někdy objeví na nějakém severoamerickém kluzišti, bude to v barvách ruské reprezentace, neboli rozhodně nikoliv co člen jiného mužstva NHL.

Zlomyslní konkurenti

Golden Knights nemohou ani teoreticky žádat, aby se všech ostatních třicet generálních manažerů (písemně nebo ústně, to je jedno) zavázalo, že nechají Šipačova odejít, aniž by zkusili ho nějak získat pro sebe. Šlo by totiž o tajnou a nezákonnou úmluvu známou cizím slovem collusion. Na to by NHLPA poslala vzápětí právníky, a jediné, co by potřebovala, by byl jeden jediný důkaz, že došlo k nějaké takové dohodě.

Goplden Knights mohou žádat Šipačova, aby jim slíbil, že se nedomluví s žádným jiným mužstvem NHL. Jistě, bylo by ohromně zajímavé vidět, co by se asi tak stalo, kdyby Šipačov slib nedodržel, a na základě čeho by Golden Knights mohli vyhrát kdekoliv v Severní Americe podobnou soudní při, ale i tohle je akademická otázka: Šipačov odmítl slíbit cokoliv.

Jistě, podle severoamerických pracovních zákonů by Šipačov musel vrátit ty dva milióny, kdyby dostal výpověď. Jenže právě tenhle krok je pro Golden Knights nebezpečný k nepřijatelnosti.

Stanovisko NHLPA je prostinké: pakliže si Šipačova vybere, ať z listiny volných hráčů, nebo jako zcela volného hráče po výpovědi jiné mužstvo, přebírá jeho smlouvu s tím, že Vegas musí vyplatit podpisovou prémii.

Jestli Šipačov opravdu odejde kamkoliv mimo Severní Ameriku, nemůže NHLPA hnout prstem: hráč vrátí prémii za podpis a bude se kochat nadějí, že ty peníze vydělá nějak někde jinde. Jak řekl jeden generální manažer: tam, kde mu budou tolerovat, když přijde z formy a bude se chovat podle svých pravidel a nálad, a nikoliv podle toho, co po něm chce vedení jeho mužstva.

Na přímou otázku, zda by on sám za sebe, kdyby to šlo, odpřísáhl, že se zcela volného Šipačova nedotkne ani deset stop dlouhou tyčí, se pouze rozesmál. Na doplňující otázku, zda by přece jen mohl odpovědět, řekl, že tu není od toho, aby tahal konkurenci trny z paty.

I přesto, že souhlasíte, že Golden Knights mají dost důvodů, aby se Šipačovem vyrazili dveře?

I přesto.

Co se bude dít?

To neví právníci NHL, ani právníci NHLPA. Vedení Golden Knights dalo najevo, že si meje ruce. Je na Šipačovovi. Jestli chce hrát a dále se živit hokejem, bude muset ustoupit.

A vy?

Zbláznil jste se? zněla přímočará odpověď.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.