bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHLPA odložila rozhodnutí o kolektivní smlouvě o den

15. září 2019, 2:29

Petr Adler

Jelikož 15. září 2019, den, do kdy měly hráčské odbory NHLPA ohlásit, zda si přejí zrušit platnost současné kolektivní smlouvy, připadlo na neděli, ohlásilo odborové vedení v sobotu večer místního času, že své rozhodnutí oznámí až v pondělí 16. září, nejpozději do půlnoci.

Na to má podle současné kolektivní smlouvy právo.

NHL ohlásila své rozhodnutí, že nepoužije práva požádat o zrušení platnosti současné kolektivní smlouvy už v pátek 30. srpna, dva dny před tím, než tak měla učinit.

Všech jedenatřicet členů výkonného výboru NHLPA se, spolu s několika desítkami dalších předních hráčů, sešlo ve středu 4. září k poradám v Chicagu, aby vyslechlo nejnovější informace o průběhu dosavadních jednání mezi odbory a ligou.

Dostalo se jim také vysvětlení o výhodách a nevýhodách všech možných rozhodnutí stran platnosti současné kolektivní smlouvy.

Výkonný ředitel NHLPA Donald Fehr po skončení porad v Chicagu jenom řekl, že očekává, že členové NHLPA se rozhodnou do 15. září.

Nestalo se tak.

NHLPA neměla za nezbytné zmiňovat důvody odkladu. Několik zasvěcených z řad hráčů ale je skálopevně přesvědčeno, že jde o náznak rozkolu uvnitř odborů. NHLPA mlčí i o tomto nařčení.

Zástupci NHLPA se o několik dnů po hráčské poradě sešli se zástupci NHL k dalším neúředním jednáním. I o jejich průběhu a výsledcích vládne ticho po pěšině.

Fehr sice už delší dobu tvrdí, že je poměrně jedno, zda odbory požádají o zrušení platnosti současné kolektivní smlouvy už teď nebo zda se bude pokračovat v jednání, ale to trochu přehnal.

Totiž: v případě nynější žádosti o zrušení platnosti to znamená, že buď se NHL s NHLPA domluví v jednáních vlastně neúředních před úterkem 15. září 2020, nebo ligu čeká další období, jemuž se říká zatemněné haly (dark arenas). Přesněji: výluka. NHL totiž dává najevo, že bez platné smlouvy se nehraje. Tečka.

V dějinách se tomu říká Damoklův meč.

Logický přístup

To není žádná zvláštní tvrdohlavost. NHL k tomu rozhodnutí vedou oprávněné právnické ohledy. Nepovažuje za možné, že by se zahájila sezóna let 2020-2021 pod rouškou jakoby nastavované současné kolektivní smlouvy. Co kdyby došlo k dohodě o nové během sezóny? Měnit pravidla v rozehrané soutěži, jak říká správná britská angličtina, isn’t cricket. Případně: not sporting enough. O takových podřadnostech jako jsou nejrůznější otázky pojištění snad ani nemluvě.

Je ovšem pravda, že zástupci NHL a NHLPA se schází pravidelně kvůli nové kolektivní smlouvě už od února 2019. Obě strany považují tato jednání za více či méně neúřední. Jistě, obě si pořizují podrobné zápisy, ale to znamená jen tolik, že si mohou někdy v budoucnosti říci, koukejte, o tom nebo onom bodu jsme tehdy či ondy mluvili takto. Nicméně, obě strany nepopírají, že v řadě otázek už našly společnou řeč, a v řadě dalších si jejich názory nejsou vzdálené nepřekonatelně.

Ovšem, ani v jednom z těch případů dosud onen soulad duší neoblékly do neromantického šatu právnicky závazných vět. Jak to kdysi vysvětlil slovy nehledanými český psychiatr MUDr. Miroslav Plzák, je podstatný rozdíl mezi láskou mileneckou a manželskou. V prvním případě si nedovedou být členové páru vzdáleni víc než pár vteřin, zatímco ve druhém musí spolu žít od rána do večera.

Ředitel Fehr má pravdu v jednom ohledu: rozhodnutí NHLPA nemohlo změnit, že NHL nemá v úmyslu v nastávajících dvou letech zvýšit mzdový strop třeba jen o jediný cent.

Nejde pouze o to, zda nebo jak se zvyšují hokejové příjmy (hockey-related revenue). Mzdový strop, jak známo, má činit jejich přesnou polovinu.

Mzdový strop se zvyšuje na základě předpokládaného vývoje, a ten se v posledních několika sezónách ve skutečnosti zvýšil o méně, než se očekávalo. Nakonec docházelo ke zvyšování pouze proto, že NHLPA využívala svého práva použít tzv. inflačního nástroje (inflator). Ten jí umožňuje zvýšit mzdový strop až o pět procent. NHLPA nakonec své navyšování rok od roku snižovala. Není jasné, co bude dělat v budoucích letech.

Netradiční příjmy

Je ovšem pravda, že se hodně očekává od uzavření smlouvy o celoplošném televizním vysílání v USA. Tam se bude jednat o miliardy dolarů. A bude to částka, o níž se bude NHL dělit s NHLPA.

Ale: i kdyby NBC a NHL smlouvu podepsaly už zítra, platit bude až za dva roky. Takže: příliv nastane až za dva roky. Kromě toho, ony miliardy za vysílací práva, to je částka jednorázová. Mnohem důležitější, jakkoliv patrně nižší, budou každoroční podíly z reklam.

Pak tu je ještě jeden příjem. Ze sázení. To je důsledek změn v americkém zákonodárství. Některým státům sázení nevadilo, jiným vadilo. Nejvyšší soud USA nakonec rozhodl: sázet se bude smět všude, jinak to je diskriminace.

Ne, NHL se nezmění v sázkovou kancelář. Uzavřela smlouvy s několika podniky v Městě hříchu (Sin City, též Las Vegas), že jim bude pro potřeby sázejících poskytovat nejrůznější informace, které jim umožní ještě nadšenější sázení.

Lidem, kteří se podivují dávnému sázení na koníčky na dostihovém závodišti ve Velké Chuchli to přijde už jako zhůvěřilá zhovadilost, ale dnešní sázení, to už je věda. To ocení pouze labužníci, hezky česky zvaní fajnšmekři.

Říká se tomu mikro sázení, a jde o nejnovější výkřik elektroniky. Představte si, že se díváte soustředěně na obrazovku přístroje, jemuž se říká telefon už jen omylem, soupeři se staví proti sobě na vhazování, a vy máte jistý počet vteřin, abyste uzavřeli sázku, který hráč vyhraje. A to nic není, dá se to zkomplikovat ještě tak, že sázíte nejen na vítězné vhazování, ale také třeba na to, zda vítěz vyhraje backhandem, forehandem, zda nahraje dozadu doleva, doprava, zda z toho bude šance, nebo dokonce branka, prostě, sázení je sice hřích, ale taky ohromná sranda.

Špehování hráčů

NHL při té příležitosti přišla s nápadem, že do dresů nechá všít čidla, která budou hlásit sebemenší pohyby hráčova těla. To všechno jen proto, aby to měli sázející davy snadnější (nebo vlastně složitější: budou se muset naučit rozeznat spousty údajů, z nichž nejméně devět desetin bude naprosto zbytečných).

Tady NHL trochu narazila: odbory to původně označily za zásadní změnu výstroje, a do toho mají co mluvit. Nakonec ovšem došlo k dohodě: informací z těchto čidel nebudou mužstva používat při hodnocení hráčů. To by tak hrálo, aby kouč měl najednou před sebou přesný záznam, který hráč se fláká, jak, a kdy.

Smlouvy se sázkovými kancelářemi také zatím čekají na upřesnění, jak se ti žraloci mezi sebou podělí o lup. Nikdo nemůže očekávat, že Wynn, Palazzo, Venetian, Bellagio, Aria nebo Mandalay Bay, případně samotný Bodog, se budou dělit o těžce vydělaný peníz jen tak.

Takže příjem ze sázení sice bude, a ví se, že začne zhruba za dva roky, ale neví se, o kolik vlastně půjde.

Tohle všechno ale budou mít na mysli vyjednávači NHL i NHLPA, když se budou dohadovat o povolených délkách platnosti hráčských smluv, o podpisových příplatcích (signing bonus), nebo o stavu dlouhodobě zraněných, či o zásobním účtu (escrow): budou poměřovat svoje zásady lákavými možnostmi příjmů.

Něco bude muset ustoupit. A tady má Donald Fehr naprostou pravdu: je jedno, zda teď, nebo později.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.