bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHLPA odhlasovala zvýšení mzdového stropu - DOPLNĚNO

17. června 2017, 21:42

Petr Adler

Je to krátkozrakost? Je to nenasytnost? Je to nepochopení současné hospodářské situace? Lhostejno, co to je, ale výkonný výbor odborů NHLPA schválil návrh, aby se mzdový strop NHL zvýšil pro příští sezónu ze současných 73 miliónů dolarů na 75 miliónů dolarů. Komentátor Bob McKenzie z kanadské TSN tedy neprohrál svůj nejdražší klobouk v sázce, že vyhrají zastánci zvýšení, zatímco realisté ostrouhají.

Podle kolektivní smlouvy (CBA) mají odbory právo na zvýšení mzdového stropu, pakliže liga rozhodla, že z její strany se nebude měnit. V takovém případě mohou odbory uplatnit celkové zvýšení až o pět procent v rámci inflace. Cizí řečí: inflation escalator.

Po sdělení o rozhodnutí výkonného výboru NHLPA oznámili v neděli z New Yorku zástupci NHL společně se zástupci odborů, že tedy mzdový strop bude těch 75 miliónů dolarů na mužstvo na sezónu, zatímco nejnižší mzdový fond nesmí být nižší než 55,4 miliónů dolarů.

Nováček ligy, Las Vegas Golden Knights, musí na hráčských mzdách utratit přinejmenším onu nejnižší částku, které se teď přezdívá mzdové dno (salary floor).

Jde o kompromis: zvýšení bude činit zhruba půlku povolené částky, čili kolem 2,5 procent.

Liga sice v březnu říkala, že je možné, že navrhne zvýšení stropu na 76 miliónů dolarů, ale pak dostala vyúčtování tzv. hokejových příjmů a připustila, že jejich zvýšení oproti minulému roku neospravedlňuje zvýšení mzdového stropu.

Co to znamená?

Zvýšení mzdového stropu neznamená pouze to, že mužstva budou mít o dva milióny dolarů víc na výplaty hráčům. Třeba pro Chicago Blackhawks a vítěze Presidentovy ceny za nejlepší umístění v pravidelné sezóně, Washington Capitals, toto navýšení znamená, že najednou nepřekračují nejvyšší povolenou částku.

Zvýšení mzdového stropu znamená také to, že hráči pocítí na své kůži dopad tzv. zásobního účtu (v angličtině: escrow).

Liga strhává hráčům určité procento z vyplácených mezd (v právě uplynulé sezóně to bylo 15,5 procenta). Tyto peníze ukládá na zvláštní účet, jehož může použít jedině v případech tzv. deštivého počasí, čili kdyby (jako celek) začala prodělávat. NHLPA vyjednala hráčům bezpříkladný podíl na rozhodování o tom, jak má liga podnikat, a majitelé soudí, že v takovém případě se budou muset hráči podílet také na riziku podnikání.

Navíc slouží tento účet k udržení podílu hráčů na hokejových příjmech: to byl jeden z hlavních důvodů, proč se jednání o kolektivní smlouvě protáhla tak, že NHL výlukou přišla o polovinu sezóny. Do té doby náleželo hráčům 60 procent z hokejových příjmů. Liga si nakonec prosadila, že se s hráči nebude podílet bratrsky, tedy, že by to zůstalo při starém, ale že se budou obě strany dělit spravedlivě, tedy půl-na-půl (anglicky: fifty-fifty).

Zvýšení mzdového stropu nutně zvyšuje odvody do zásobního účtu.

Jistě, po skončení sezóny se sejdou účetní NHL a NHLPA, vypočítají, jaké byly hokejové příjmy doopravdy (v řeči NHL to jsou Hockey-Related Revenues, zkráceně HRR), a hráči dostanou větší část stržených peněz zpátky. Tedy: ne do posledního halíře, ale skoro.

Hráči odmítají pochopit, proč by měli pomáhat majitelům, aby zůstali nad vodou, a na námitku, že přece sami odhlasovali, že přijmou kolektivní smlouvu tak, jak byla dojednána, shodně odpovídají, že tak učinili pod nátlakem. Kdyby totiž nesouhlasili, říkají někteří z hráčů, a myslí to vážně, nehrálo by se dodnes.

Ostatně, komisař NHL Gary Bettman na tuhle okolnost upozornil na své tiskové konferenci před zahájením finále letošního Stanleyova poháru.

“Je samozřejmé,” řekl Bettman při té příležitosti, “že čím vyšší bude strop, tím horší bude problém se zásobním účtem. Náš postoj vůči hráčské asociací je, že utužíme mzdový strop, udržíme ho na nižší úrovni, a tím se budeme snažit řešit otázku zásobního účtu, pakliže dáváte přednost tomuto přístupu.”

Podle toho, že hráčské odbory vůbec hlasovaly o povinném zvýšení mzdového stropu, je zřejmé, že ti, kteří tento krok navrhli, buď Bettmana neposlouchali, nebo ho neslyšeli.

Nudné (a nutné) číslice

Pro srovnání: mzdový strop pro právě ukončenou sezónu vzrostl oproti předchozímu mzdovému stropu o 2,2 procenta, z 71,4 miliónů dolarů na 73 milióny.

Letošní průměrná inflace v Severní Americe podle vládních statistických údajů (průměr od ledna do května 2017) činí 2,338 procenta. Kdybychom ale šli trochu dál a spočítali průměrnou inflaci od loňského října (kdy začíná hráčům běžet výplata) až do letošního května (velkoryse, protože jim výplaty končí s koncem pravidelné sezóny, v dubnu, a o Stanleyův pohár hrají za hubičky zvané prémie, které jim vyplácí liga podle toho, do kterého kola postoupili, a které i pro konečné vítěze neznamenají nic moc víc než kapesné), inflace spočítaná za celou sezónu činí v průměru 2,038 procenta.

Tedy: mnohem méně než pět procent.

Jistě, jak řečeno shora, zvýšení mzdového stropu by některým mužstvům pomohlo více než dost. Třeba, podle obvykle velice spolehlivých stránek CapFriendly.com, musí třeba takoví Chicago Blackhawks tančit nadšením. Dodnes byli jediným mužstvem NHL, jehož současný mzdový fond překračoval současný strop. Blackhawks mají v tuto chvíli na soupisce smluvně zavázané hráče, jejichž mzdy v součtu činí 77.520.628 dolarů. Jsou nad stropem pořád, ale dluh se snížil že čtyř a půl miliónů na dva a půl miliónů dolarů.

NHLPA se v poslední době zmítá v potížích, protože jí někteří vyčítají, že je vůči lize zbytečně vstřícná. Výkonný výbor svým rozhodnutím naznačil, že si takové a podobné kritiky nenechá líbit.

Že tím hráči poškodili sami sebe, protože budou odvádět lize víc peněz? O to budou bojovnější, až dojde k jednání o novou kolektivní smlouvu. A k tomu může dojít hned na konci příštích dvou let.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.