bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL způsobila dívčí válku?

10. dubna 2018, 6:24

Petr Adler

Cassie Campbell-Pascallová (na snímku), jedna z největších hvězd ženského hokeje na světě, dvojnásobná olympijská vítězka a komentátorka prestižního pořadu Hockey Night in Canada, je krajně nespokojena s vedením ženských soutěží v Kanadě i Americe. Komisař NHL Gary Bettman nabídl oběma soutěžím, aby daly síly dohromady a že jim NHL pomůže s dalším vývojem, jenže komisařky obou soutěží zatím nehnuly prsty.

Potíž je prostinká. NHL je neziskové (ano, prosím pěkně, neziskové) sdružení podniků, kterým nejde o mnoho jiného než o zisk. NHL jako soutěž ale neuznává hranice, kromě plnění požadavků vlád Kanady a Ameriky. Hráči z jedné země zaměstnaní ve druhé zemí musí mít v té druhé zemí pracovní povolení, a hráči z dalších zemí potřebují pracovní povolení platné v obou zemích.

Ženský hokej ale vznikl jako dvě různé národní soutěže. Vedoucí představitelky obou soutěží se nedovedou domluvit na sjednoceném přístupu. Podle Cassie Campbell-Pascallové si ani jedna nedovede představit, že by hrála druhé housle. I přesto, že nejde o nic podobného.

Campbell-Pascallová se tedy rozhodla, že obě soutěže plácne po obličejích rukavicí, kterou jim pak hodí pod nohy (tak se vyzývávalo k soubojum ve šlechtických kruzích). Zařídila, aby vešlo v co nejširší známost, že odstupuje ze svého úřadu guvernérky kanadské ženské hokejové soutěže CWHL (Canadian Women’s Hocley League). Své rozhodnutí sdělila veřejnosti prostřednictvím The Hockey News (THN), a potvrdila je v rozhovoru s jednou sportovní rozhlasovou stanicí v Calgarech.

Nepovažovala (oprávněně) za profesionálně slušné, aby je oznamovala jako komentátorka Hockey Night in Canada během vysílání tohoto pořadu.

Její rozhodnutí ale zahučelo velice silně, protože je zveřejnila krátce před finálovým zápasem Poháru Adrienne Clarksonové (Clarkson Cup). O ten se hraje od roku 2009. Je pojmenován po bývalé kanadské generální guvernérce.

Letos vyhrála děvčata z Markham Thunder, která ve finále porazila Kunlin Red Star těsným rozdílem 2-1 v nastavení.

Komisařka CWHL Brenda Andressová sice potvrdila odchod bývalé hvězdy, ale odmítla podat jakékoliv jiné vyjádření.

Campbell-Pascallová, která měla hlavně na starosti shánění sponsorů, to vyjadřování udělala nakonec sama. Komisař NHL Gary Bettman se totiž zmínil, že kdyby CWHL a americká National Women’s Hockey League (NWHL) nebyly, jeho podnik by zřídil ženskou soutěž, která by byla nějakým způsobem připojena k mužstvům pánské soutěže. Neřekl sice, jak, ale řekl, že NHL považuje rozvoj ženského hokeje za nezbytnou podmínku rozvoje hokeje vůbec.

Campbell-Pascallová se zlobí, že komisařky (Andressová za CWHL a Dani Rylanová za NWHL) už dávno nesedí s Bettmanem u jednacího stolu. Obě komisařky přece musí vědět, že jde o budoucnost jejich sportu. Kdyby byla ona komisařkou, řekla Cassie Campbell-Pascallová, a slyšela Bettmanova slova, nečekala by a telefonovala by Bettmanovi ve chvíli, kdy začal mluvit o péči o ženský hokej.

Jestliže vedoucí osoby ženského hokeje nerozeznají takhle výslovné pozvání ke spolupráci, řekla Campbell-Pascallová, ráda by věděla, co rozeznají.

Bývalá hvězda odstoupila z úřadu ředitelky ženské soutěže před zhruba dvěmi roky. Guvernérkou se stala na výslovnou žádost ligy, ale celou tu dobu se starala o shánění podpory pro soutěž, místo aby měla možnost se podílet na práci na budoucnosti ženského hokeje jako sportu.

Neodešla teď z úřadu jen proto, aby mohla vyjádřit své názory, ostatně, vysvětlila, mluvila vždycky dost otevřeně, jen se vyhýbala tomu, aby hovořila o věcech, které se projednávaly jako důvěrné.

Je pravda, že Campbell-Pascallová už delší dobu mluví o tom, že pro ženský hokej v Severní Americe by bylo lepší, kdyby se obě soutěže spojily. Ostatně, bylo by to lepší pro ženský hokej vůbec: mnohé hráčky z jiných zemí (a světadílů) se dnes hlásí do severoamerických hokejových soutěží, například prostřednictvím vysokoškolských stipendií, která jim umožňují hrát hokej v severoamerických vysokoškolských soutěžích. Z těch totiž jsou mnohé lepší než soutěže, které pořádají jejich vlastní národní hokejové svazy.

Campbell-Pascallová dále řekla, že její názor sdílí spousta jiných hokejových osobností, jak ženských, tak mužských. Důležitým zlomem pro všechny ale bylo, že se do věci pustil takhle veřejně i samotný Bettman.

Jak řekla Campbell-Pascallová, špičkových hraček není nikdy dost, ale kdyby se obě severoamerické soutěže spojily, bylo by to pro ženský hokej velice užitečné.

Bettman řekl výslovně, že vytvářet ještě třetí ženskou soutěž je nesmysl, ale že vyzývá současné ženské ligy, aby se dohodly mezi sebou a pak se dohodly s NHL.

A právě proto je na čase, aby ženské soutěže využily nabídky NHL, řekla Campbell-Pascallová. Jako velice úspěšná komentátorka Hockey Night in Canada má velice blízko ke špičkovému hokeji nejlepší soutěže světa, ví, co NHL může nabídnout, a má za hřích, že obě komisařky zatím nehnuly prsty.

Cassie Campbell-Pascallová to sice neřekla na plná ústa, ale vypadá to tak, že Brenda Andressová a Dani Rylanová se upjaly k tomu, že mají klíče od úřadoven komisařek dvou nejlepších ženských soutěží na světě.

Ale byla tomu obvinění dost blízko, když řekla, že podle jejího názoru obě komisařky nedělají, co by měly dělat.

Řada je na ženských komisařkách, aby zvedly rukavici, jíž jim hodila pod nohy Cassie Campbell-Pascallová.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.