bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL zpřesnila pravidla k rozšiřovacímu výběru

28. listopadu 2016, 7:40

Petr Adler

Středa 1. března 2017 bude významným mezníkem v dějinách NHL a, to hlavně, v dějinách Las Vegas Golden Knights (viz jejich halu na snímku). Toho dne totiž dorazí poslední splátka na vstupenku do ligy (celkem 500 miliónů amerických dolarů) do pokladny NHL. Od té chvíle budou mít Zlatí rytíři místo u stolu při jednání generálních manažerů. Budou také smět začít získávat hráče od ostatních mužstev výměnami.

 

Výměnami? Koho za koho, když tou dobou ještě nebudou mít úředně v sestavách žádné hráče?

Ano: výměnami. Třeba: Pittsburgh Penguins by v rozšiřovacím výběru (expansion draft) neradi ztratili kteréhokoliv ze svých lepších brankářů: Marca-Andrého Fleuryho nebo Matta Murraye. Mohou úplně klidně nabídnout Vegasu někoho jiného za slib, že ti dva zůstanou nedotčeni.

Liga sdělila generálním manažerům, že mohou začít neoficiálně vyjednávat s vegaským protějškem Georgem McPheem třeba hned teď, ale že se nesmí domluvit na hráčských výměnách až do chvíle, kdy pokladní v kanceláří ligy přepočítají poslední cent poslední splátky.

Napínavé bude, že uzávěrka výměn pro tuto sezónu spadá také na 1. března. Onu středu nastane pořádný ruch, blížící se rámusem tradičnímu středomořskému bazaru.

Liga sice upozornila generální manažery, že se bude dívat na dohody typu “já na bráchu, brácha na mně” s určitou dávkou podezření, ale, shrnul věc Ray Shero (New Jersey Devils), v případě Pittsburghu nemůže Penguins nikdo zakázat, aby “požádali Vegas, aby si nevybrali toho nebo tamtoho, a my vám za něj dáme hráče jménem X.”

Ať už se to stane jakkoliv, řekl hlas z ligy, výměny budou muset projít obvyklou ceremonií, včetně trojstranného telefonátu mezi oběma mužstvy a NHL a kontrolou všech patřičných smluv právníky ligy. V minulosti se několikrát stalo, že se existující mužstva domluvila s novým klubem ve veškeré tichosti, a liga se nestačila divit. Tak to už nepůjde.

Zlatí rytíři také dostanou seznam nechráněných hráčů dva dny před rozšiřovacím výběrem. Nikdo netvrdí, že hráčskému trhu panuje ovzduší drsného podvádění, ale: co když se Vegas domluví předem s některým z nechráněných hráčů, že s ním podepíše novou smlouvu ve chvíli, kdy na něj nebude mít jeho původní mužstvo nárok (v sobotu 1. července 2017), a pak si vybere z jeho mužstva někoho jiného, takže najednou bude mít z téhož mužstva dva hráče?

Odpověď z ligy: na to si dáme pozor. Je to zakázané. Budeme čenichat, a jestli něco bude smrdět, třeba jen trochu, zasáhneme. V řeči hrdého Albionu se tomu říká “smell test.”

A když někdo poruší zákaz a liga na to přijde, čeká mužstvo tak veliká pokuta, že se vinný generální manažer bude moci vzápětí začít stěhovat. Není v lize majitele, který by rád utrácel těžce vydělaný peníz na pokutách, aby z toho nic neměl.

NHL se také konečně dohodla s odbory NHLPA na seznamu hráčů, které chrání smluvní doložka o tom, že je jejich mužstvo nesmí stěhovat bez jejich souhlasu (no-move clause, zkráceně NMC).

Nebylo to jednoduché, protože každý z nich má tu doložku sepsánu trochu jinak. Jak to udělat, aby současná mužstva netrpěla, a nováček ligy se současně nestal od samého začátku rohožkou, o kterou si všechna ostatní mužstva budou otírat zablácené škrpály? Nové mužstvo nemusí být hned od své první sezóny mezi favority na vítězství ve Stanleyho poháru. Ale nesmí také být nikomu pro smích. Bude sídlit v Las Vegas, a tam se takové věci nepromíjí. K smíchu ano, pro smích ne.

Třeba: Minnesota Wild má ve své soupisce čtyři takové hráče. Tohle bude mít vliv na to, koho budou muset riskovat. Mají pár možností. Mohou se domluvit s Vegasem na nějaké výměně, nebo mohou zavřít oči a skočit do bazénu z desetimetrové věže v naději, že tam je ještě dost vody, aby se nepřerazili.

“Myslím, že si dovedeme všichni dost dobře představit, co riskujeme,” řekl generální manažer Wild Chuck Fletcher. “Mám pocit, že přijdeme o dobrého hráče. Tak to stojí na cenovce.”

A to ano: NHL získá z Las Vegas 500 miliónů dolarů, to je 16,6 miliónů dolarů na mužstvo. Navíc to jsou peníze, o které se liga nemusí dělit s hráči. Každá sranda něco stojí.

Kdo se nemusí bát

Anaheim (4)
Kevin Bieksa
Ryan Getzlaf
Ryan Kesler
Corey Perry

Arizona (1)
Alex Goligoski

Boston (4)
David Backes
Patrice Bergeron
Zdeno Chára
David Krejčí

Buffalo (1)
Kyle Okposo

Carolina (1)
Jordan Staal

Columbus (5)
Sergej Bobrovskij
David Clarkson
Brandon Dubinsky
Nick Foligno
Scott Hartnell

Chicago (8)
Artem Anisimov
Corey Crawford
Niklas Hjalmarsson
Marián Hossa
Patrick Kane
Duncan Keith
Brent Seabrook
Jonathan Toews

Colorado (2)
Francois Beauchemin
Erik Johnson

Dallas (2)
Jamie Benn
Jason Spezza

Detroit (1)
Frans Nielsen

Edmonton (3)
Milan Lucic
Andrej Sekera
Cam Talbot
Florida (1)
Keith Yandle

Los Angeles (1)
Anže Kopitar

Minnesota (4)
Mikko Koivu
Zach Parise
Jason Pominville
Ryan Suter

Montreal (2)
Jeff Petry
Carey Price

Nashville (1)
Pekka Rinne

New Jersey (1)
Ryane Clowe

N.Y. Islanders (3)
Johnny Boychuk
Andrew Ladd
John Tavares

N.Y. Rangers (4)
Dan Girardi
Henrik Lundqvist
Rick Nash
Marc Staal

Ottawa (1)
Dion Phaneuf

Philadelphia (1)
Claude Giroux

Pittsburgh (5)
Sidney Crosby
Marc-André Fleury
Phil Kessel
Kris Letang
Jevgenij Malkin

Tampa Bay (4)
Ryan Callahan
Valtteri Filppula
Victor Hedman
Steven Stamkos

Toronto (1)
Nathan Horton

Vancouver (3)
Loui Eriksson
Daniel Sedin
Henrik Sedin

Winnipeg (2)
Dustin Byfuglien
Toby Enstrom

Následující mužstva nemohou chránit nikoho: Calgary, San Jose, St. Louis, Washington.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.