bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL vysvětluje, proč neodvolala Crosbyho ze hry po nárazu hlavou do hrazení

9. května 2017, 18:42

Petr Adler

Kapitán Pittsburgh Penguins Sidney Crosby naletěl v první třetině šestého utkání proti Washington Capitals v plné rychlosti do hrazení za brankou soupeře, pár vteřin klečel, potom se zvedl, dohrál své střídání, a vrátil se do hry vzápětí, aniž by byl odvolán za účelem vyšetření kvůli možnému otřesu mozku. Jelikož těsně před tím nehrál kvůli této diagnose, rozhořel se spor, jak je možné, že pozorovatelé NHL (concussion spotters) nezasáhli. Podle sdělení zástupce komisaře NHL Billa Dalyho, nezasáhli proto, že neměli proč.

sTo, že Crosby naletěl hlavou přímo do hrazení není mechanismem zranění, jak je určují poměrně nová pravidla.

“V závislosti na mechanismu zranění to, že hráč vstane pomalu, neumožňuje povinné odvolání,” sdělil Daly.

“Abychom mohli odvolat hráče, musíme vykládat protokol doslova.”

V pravidlech se mluví o nárazech (hlavou) na led, a právě tohle se Daly pokusil vysvětlit: “Led, ve srovnání s hrazením, tam je zmíněn záměrně. Jde o výsledek několikaletého výzkumu našich skutečných zkušenosti. Led je ukazatelem otřesů mozku, hrazení nikoliv.”

Crosby utrpěl otřes mozku v první třetině třetího utkání poté, kdy ho sekl hokejkou útočník soupeře Alexander Ovečkin a ve společném pádu ho krosčekoval obránce soupeře Matt Niskanen. Zbytek zápasu odseděl Crosby ve vyšetřovně, a nastoupil znovu až do šestého utkání.

O pouhých sedm dnů později se Crosby srazil s obráncem Johnem Carlsonem a útočníkem Patricem Hornqvistem, a nevypadal o moc lépe než v onom prvním případě.

Kouč Penguins Mike Sullivan po utkání řekl, že ne, Crosby se nepodrobil žádnému vyšetření. Asi neměl úplné informace: Crosby naopak řekl, že ano, že ho lékaři vyšetřili. Podle všeho se tak stalo o přestávce mezi třetinami, kdy mu změřili, zda vidí ostře, a zeptali se, zda mu není na zvracení.

Podle ligy mohou pozorovatelé hráče odvolat pouze po zásahu protihráče a pádu hlavou na led.

Nestalo se ani jedno, ani druhé. Crosby sice zakopl o nohu brankáře Holtbyho, ale o to, jak upadl, se postarala až srážka se spoluhráči.

Pozorovatelé sledují čtyři základní měřítka: hráč leží nehybně na ledě, nemůže koordinovat své pohyby a ztrácí rovnováhu, má pohled do prázdna, zvedá se s potížemi a pomalu, a drží se za hlavu.

Samozřejmě: co to je, zvedá se pomalu? Crosbymu trvalo pár neskutečně dlouhých vteřin, které strávil na kolenou, než se zvedl.

Někteří komentátoři se rozčilovali, že tenhle výčet příznaků je velice nedostačující. Šli tak daleko, že tvrdili, že by se měla NHL stydět, protože je pouhých pár let za opicemi.

Podle neurologů může být mechanismem zranění jakýkoliv naráz hlavy, hlavou nebo do hlavy.

Podle protokolu, dohodnutého, sepsaného a podepsaného mezi NHL a jejími hráčskými odbory NHLPA, tomu tak není.

Pozorovatelé, kteří pracují uvnitř haly, nemusí být zv. atletičtí trenéři, v severoamerickém pojetí osoby se vzděláním ve sportovním lékařství o pouhý stupeň nižším než samotní lékaři.

Ovšem pozorovatelé, kteří sledují dění na obrazovkách v kancelářích v New Yorku a Torontu naopak musí mít diplomy v oboru z uznaných škol.

Proto také stojí psáno, že pokyn k odvolání hráče musí přijít od ligových pozorovatelů, tedy nikoliv od těch, kteří jsou přímo na stadiónu. Ti mohou nejvýše doporučit, že by se hráč měl podrobit okamžitému vyšetření.

Podle názoru ligy je věc vyřešena. Zda je vyřešena doopravdy, to ukáže až čas.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.