bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL vstoupila do světa sportovního sázení

31. října 2018, 7:18

Petr Adler

NHL prokopla buben: uzavřela smlouvu se zábavním velikánem MGM Resorts International, že se bude podílet na sázkách. Nejen na výsledky zápasů, ale i na nejrůznější jednotlivé úspěchy, včetně zázračných rekordů jejích hráčů. Když si uvědomíme, že to není tak dávno, kdy sázení na sportovní výsledky stálo místo tehdejšího asistenta kouče tehdejších Phoenix Coyotes Ricka Toccheta a zostudilo manželku Waynea Gretzkyho Janet, je to obrovský krok.

Komisař NHL Gary Bettman (to je ten pán na snímku vpravo) a předseda MGM Jim Murren (to je ten druhý pán) mluvili s nadšením, jak sázení pozvedne zájem obecenstva a získá NHL nové americké příznivce. Některých palčivých bodů se dotkli jen okrajově.

Milovníci filmu ai mohou pamatovat hlavu lva, jak se pokyvuje, kolem je napsáno Metro-Goldwyn-Mayer, a na konci tohoto vstupního záběru lev zařve. Jde-li o začátek filmu Alfreda Hitchcocka, obecenstvo se podělá ještě dřív, než dojde k dějí. Tak tenhle MGM to je. Proč riskovat na filmech, když se dá zbohatnout na hotelech a jiných zábavách.

Celá sláva se týká pouze mocné země jižně od 49. rovnoběžky. Kanada sice také má spousty zákonů z viktoriánských dob, ale sportovní sázky jsou svým způsobem dědictvím Velké Británie, jíž je Kanada dominiem.

Ostatně, jak se časy mění: když před lety obě albertská mužstva brečela, že jsou na okraji propasti, sdělila jim tehdejší albertská (konservativní) vláda, že s nimi zajisté velice soucítí, ale že nemohou počítat ani s jediným haléřem (centem) z kapes daňových poplatníků. Chtějí-li se zachránit, nechť požádají o povolení uspořádat loterii nebo nějakou sázkovou soutěž.

Bettman tehdy málem proletěl stropem.

V Americe se smělo sázet jen v některých státech, ale ve státech, kde se nesmělo, se začaly ozývat hlasy, že to je chování pokrytců z časů ještě dávno před narozením pračlověka Janečka, z dob sto let za opicemi. Věc skončila u amerického Nejvyššího soudu, a ten rozhodl, že plošný zákaz sázek na sportovní soutěže je protiústavní.

Tohle rozhodnutí NHL ulevilo. Má přece mužstvo uprostřed sázkového ráje Spojených států. Tam se sázelo a sází o stošest už nehezky dlouho.

O co se vsadíš?

Úřední sázení vypadá tak, že pořadatel vypíše tzv. knihu (proto se jim říká bookmaker), v níž stanoví poměr mezi vkládanými částkami a možným výsledkem. Když vsadím búra na kurs osmi ku jedné, a vyhraju, získám čtyři pětky.

Tady ale nepůjde o to, že by se NHL snad nějak podílela přímo na sázení. Liga bude vydělávat na tom, že bude sdílet s MGM nejrůznější statistické údaje, které vlastní, které tudíž kromě ní nezná nikdo, a většina z těchto údajů byla až dosud neveřejná. Hráči na tom sice neprodělají, neboť NHL se dohodla s NHLPA, že odbory budou dostávat polovinu takto vydělaných peněz, ale i tak se tady může stát, že dojde ke sporům. Obzvláště v otázce zveřejňování údajů o zraněních.

Současná kolektivní smlouva se zmiňuje o tom, že o zdravotním stavu hráčů se mluví pouze tehdy, když je to v zájmu informováni obecenstva. Ten zájem nikdy nebyl označen nějak velice přesně. Proto je zlomená noha v holenní kosti stejně tak zraněním nižší části těla jako natažení svalů v zadní části stehna nebo naražeený palec u nohy nebo poškození některého vaziva v koleni. Tohle všechno je LBI, neboli lower body injury. A stejně tak je otřes mozku zraněním horní části těla jako vykloubení ramene nebo kýla nebo natržené šlachy v zápěstí: UBI, neboli upper body injury.

Obecenstvo se dozví o všeobecném místě zranění, o tom, na jak dlouho se odhaduje doba léčby, případně ještě, zda hráč bude muset podstoupit operaci. A poté, kdy chirurg odloží nožík, mužstvo sdělí, že operace již proběhla.

Až na to, že lidé přímo posedlí sázením chtějí mít v ruce co nejvíc podkladů, v přirozené snaze vymýtit ze své vášně prvek nahodilosti.

Na druhé straně je nejen soukromí hráčů, ale také to, že žádné mužstvo dobrovolně neprozradí nikomu, a zvláště ne případnému soupeři, své slabiny. Vedení jednotlivých mužstev už teď skřípou zuby, když se jich někdo (netaktně, dle jejich názoru) zeptá, proč hráč XY dnes odešel dříve z tréninku, nebo proč byl viděn ve společnosti lékaře.

Pánové Bettman a Murren zdůraznili, že půjde spíše o údaje o hráčově schopnostech. Například: že někdo umí udržet puk na holi, to se ví všeobecně, ale jak dlouho během zápasu a kolikrát a kde (v útočné třetině, v obranné třetině), to ví pouze statistici mužstev, která jsou dnes přímo posedlá obdobnými rozbory. Murren šel tak daleko, že řekl, že půjde o morálně nezávadná čísla (wholesome data, řekl doslova).

Stará podezření

Bettman na přímou otázku odpověděl, že věří v poctivost hráčů NHL.

Otázka padla proto, že v paměti amerického sportovního nadšence dodnes žije aféra baseballového krále Petea Roseho.

Tomu se jednoho krásného dne přišlo na to, že je chorobně posedlý sázením. A nebyl ani proti tomu, když šlo o sázku na průběh své vlastní soutěže MLB (Major League Baseball). Dokonce neváhal sázet na výsledky svého vlastního mužstva.

Nikdo nikdy Roseovi neprokázal tak, aby to obstálo před nezávislým soudem, že neprodával kvůli sázkám výsledky. Ví se jen, že na tom peněžně tenkrát neprodělával, protože věděl svoje. A i to se nakonec obrátilo ve veřejném mínění proti němu: prodej na základě tzv. vnitřních znalostí (insider ntrading) je zakázaný.

MLB Roseho vyřadil doživotně ze svých řad. Všichni, kdo tvrdí, že rozumí nejedovaté náhražce za prášky na spaní, souhlasili, že Rose půjde do Dvorany slávy při první příležitosti (po odchodu do hráčského důchodu musí uplynout několik let).

Po zjištění sázkové aféry MLB oznámila, že Rose se do Dvorany slávy dostane jedině přes její mrtvá těla.

Takže teď, když se Rose náhodou objeví na nějaké společenské události, která má cokoliv společného s baseballem, jsou toho plné noviny, včetně úvah: znamená to, že vedení MLB mění názor?

Odpověď je pravidelně stejná: ne.

Jenže právě tyhle titulky o Roseovi a MLB způsobují, že se mnohý americký sportovní nadšenec kouká na sázky se značným podezřením.

Bettman to řekl nakonec sám: časy se mění. Co bývalo, není. A je, co nebývalo.

Nevěříte-li tomu, vsaďte se o cokoliv. Prohrajete na plně čáře. Budete-li se držet při zdi, prohrajete (v penězích) málo, ale zbohatnete o zkušenost. A tu nevyvážíte výhrou podle nejdivočejšího kursu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.