bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL vrací novými pravidly Zápas hvězd ke ztracené vážnosti

3. prosince 2016, 2:39

Petr Adler

Jistě, byla to děsná legrace, když se kapitánem hvězd Pacifické konference minulého Zápasu hvězd stal útočník John Scott (na snímku), který za svoji celou dlouhou kariéru v NHL vstřelil nádherných pět branek (trvalo mu to ovšem celých osm let). V Utkání hvězd tenkrát zazářil, vyhrál dokonce automobil.

Před touto sezónou John Scott připustil, že to bylo krásné, ale že toho bylo dost.

NHL usoudila totéž. Vyhlásila tedy, že od této chvíle mohou fanoušci až do 2. ledna příštího roku hlasovat na stránkách nhl.com/vote o tom, kdo povede hvězdy koncem ledna v Los Angeles, ale současně upravila pravidla tak, aby se něco podobného už nemohlo opakovat.

Tomu pravidlu se okamžitě začalo přezdívat Pravidlo Johna Scotta (The John Scott Rule).

Nic nového pod sluncem

NHL má spoustu takových pravidel, jimiž se čas od času snažila citlivě zaplácnout nejrůznější díry. Třeba pravidlo nazvané podle geniálního finského obránce Reija “Rexiho” Ruotsalainena (The Reijo “Rexi” Ruotsalainen Rule).

Ruotsolainen hrával za New York Rangers, ale poštěkal se málem k fackám s tehdy novým koučem Tedem Suitorem. (Kolik pravidel po sobě zanechal Suitor?) Takže Ruotsolainen odešel raději hrát ve švýcarském SC Bern. Tehdejší šéf Edmonton Oilers Glen Sather usoudil celkem mazaně, že takový Ruotsolainen by se mu mohl hodit. Získal výměnou z New Yorku jeho práva pro NHL, ale SC Bern odmítl nabídku, že by Oilers koupili jeho smlouvu. Tak si Sather vymyslel, že počká do konce švýcarské sezóny, a potom přivede “Rexiho” do Kanady na konec sezóny roku 1987 a (hlavně) na Stanleyův pohár.

Oilers vyhráli, a mnozí věděli, že jim pomohl právě Ruotsolainen. Ten uměl bruslit snad dokonce lépe než jeho parťák Paul Coffey. Říkalo se také, že Ruotsolainen dovede bruslit dozadu lépe než mnozí (i ti nejrychlejší) bruslí dopředu.

Ruotsolainen se pak vrátil do Evropy, protože chtěl zůstat ve finské olympijské nominaci (hráči NHL tenkrát ještě neměli nárok). Sather ho přivedl o rok později znovu na pohárová klání. Oilers zase zvítězili.

Ostatní majitelé se rozzuřili, a tak vzniklo pravidlo, že hráči, kteří přijdou do NHL odjinud jindy než v předem stanovené mimosezonní přestávce musí nejdříve projít výběrem volných hráčů (waiver). Tak vznikl Ruotsolainen Rule, a tak skončila Ruotsolainenova kariéra v NHL.

A podobných pravidel je v NHL více. Třeba Oilers PP (power-play) Rule. Přesilovka na dvě minuty se hrávala bez ohledu na to, zda při ní padla branka, až do uplynutí dvou minut. Jenže Edmonton ve své hvězdné sestavě dokázal během takové přesilovky nasázet soupeřům hromady branek. Ostatní majitele to popudilo nad obvyklou míru. Prosadili tedy nové pravidlo, podle něhož se vyloučený hráč vrací ve chvíli, kdy přesilovkové mužstvo korunovalo přesilovku úspěchem.

Nové pravidlo jménem John Scott Rule tedy nikoho nepřekvapilo.

Z hlasování obecenstva, praví nové pravidlo, nesmí vzejít kapitán hvězd, který je v té době buď zraněn nebo hraje na farmě (či kdekoliv jinde mimo NHL).

Čili, shrnuto a podtrženo: nové pravidlo zní, že platí podané hlasy pouze pro hráče zaznamenané na tzv. aktivních soupiskách NHL mezi úterkem 1. listopadu 2016 a zahájením oslav Utkání hvězd ve čtvrtek 26. ledna 2017, a kdyby se někomu, nedej přírodo, stalo, že by se zranil po skončení hlasování, stane se kapitánem hráč, který je co do počtu hlasů druhý v pořadí.

Díra v plotě

Ovšem, jestli se liga domnívala, že bude mít zase všechno pod kontolou, nemohla se mýliti více.

V soutěži je řada hráčů, kteří jsou sice dobří (jinak by se nedostali do NHL), ale které nikdo nezařazuje mezi hvězdy.

Takže se úplně klidně může stát, že v sobotu 28. nebo v neděli 29. ledna nastoupí ve Staples Center v Los Angeles hráč, kterého znají pouze jeho příbuzní a, když má kliku, pár příznivců jeho vlastního mužstva.

Frank Seravalli z TSN šel tak daleko, že vytvořil (a zveřejnil) seznam hráčů, kteří by mohli nadchnout vtipálky a přitom by všechno zůstalo v rámci pravidel.

Zda bude liga nad jeho příspěvkem do diskuse tančit nadšením, není dosud známo.

Ale příspěvek to je. To rozhodně.

Třeba brankář Los Angeles Kings Peter Budaj. Nebýt toho, že se v úvodním zápase sezóny vážně zranila jednička mužstva Jonathan Quick, byl by Budaj asi mezi zemědělci (na farmě). Před zaskočením za Quicka si zahrál v NHL jedno utkání za 919 dní. Kings sice doufali, že Jeff Zatkoff bude mužem na svém místě, ale Budaj ve svých 34 letech dokázal, že kam se na něj mladík hrabe.

Nebo Shawn Thornton (Florida Panthers). Je sice v NHL, ale z hráčů nejvyšší soutěže odehrál snad nejvíc utkání v nižších soutěžích. Je mu 39 let, proč ho neposlat do důchodu jako hvězdu?

Steve Ott (Detroit Red Wings) dovede svými řečmi popudit soupeře k nepříčetnosti. Ani Matthew Barnaby se mu prý nevyrovnal. Snad jedině Esa Tikkanenm, ale tomu zase vlastně nikdo nerozuměl, co říká (Wayne Gretzky přejmenoval Tikkanenovu angličtinu na Tikkish). Vypráví se příhoda, jak Ott zmlátil na ledě soupeře, o němž se vědělo, že ho nemají rádi ani jeho spoluhráči. Ott cestou na trestnou lavici bruslil kolem soupeřovy střídačky, kde oznámil, jak moc je rád, že jim mohl pomoci a rozbít jejich spoluhráči (s prominutím) hubu. Připevnit takovému Ottovi pro přímý televizní přenos z Utkání hvězd někam na dres mikrofon, to by byl pro diváky nesporně neobvyklý zážitek.

A co takhle veterán Matt Cullen (Pittsburgh Penguins)? Třetí nejstarší hráč NHL (40). Jaromír Jágr a Shane Doan jsou starší, ale ti mají na účtu dohromady 15 Utkání hvězd. Cullen přišel do NHL v roce 1997, čili v roce, kdy se narodili nynější hvězdičkové Connor McDavid a Auston Matthews. Jediný hráč, který odehrál více zápasů než Cullen (1307) a nebyl na Utkání hvězd byl obránce Luke Richardson. Ale ten už je v hráčském důchodu.

A pak je tady Jakob Silfverberg (Anaheim Ducks), odborník přes nájezdy. V Utkání hvězd samotném se sice na nájezdy nehraje, ale bude tam také zkouška dovedností.

V každém případě, hlasování na nhl.com/vote končí 2. ledna ve 23.59 místního času v Torontu (nebo New Yorku).

Představivosti se meze nekladou. Snad.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.