bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL v případu Dennise Widemana u soudu prohrála

17. března 2017, 4:30

Petr Adler

Okresní soud v New Yorku zamítl odvolání NHL ve věci obránce Dennise Widemana. Liga obránce Calgary Flames potrestala zastavením činnosti na dvacet utkání za zákeřný zákrok zezadu na čárového rozhodčího Dana Hendersona, Wideman se odvolal, komisař ligy Gary Bettman odvolání zamítl, Wideman spolu s odbory (NHLPA) se odvolal k nezávislému arbitrovi Jamesi Oldhamovi, a ten snížil Widemanův trest o deset zápasů. NHL vyhodila nezávislého posuzovatele (arbitra) a vzala věc k soudu, a ten teď Oldhamovo rozhodnutí potvrdil.

NHL ve svém podání tvrdila, že Oldham překročil své pravomoci, neboť neposuzoval rozhodnutí komisaře Bettmana, nýbrž žádal o další důkazy, které by potvrdily, že Wideman netušil, co dělá, protože utrpěl otřes mozku. Odvolání, řekla liga, se týkalo pouze Bettmanova rozhodnutí, takže Oldham svým postupem porušil pravidla.

Okresní soudkyně Alison Nathanová z New Yorku ve svém rozsudku řekla, že NHL nedokázala tak, aby nešlo pochybovat, že nezávislý posuzovatel Oldham porušil pravidla, která stanoví kolektivní smlouva mezi NHL a NHLPA.

K osvěžení paměti

V zápase Calgary Flames proti Nashville Predators v calgarském Saddledome sejmul hostující útočník Miikka Salomäki u hrazení obránce domácích Widemana. Ten se zvedl, dost potácivě bruslil ke své střídačce, a cestou zezadu krosčekoval čárového Hendersona. Čárový se zhroutil, Wideman dobruslil na střídačku, kde usedl, jako by se nechumelilo, o minutu později ho záběry televizní kamery ukázaly, jak se usmívá radostným úsměvem mladistvého budovatele rozvinutého kapitalismu, a pak dohrál zápas.

Nečekaným zásahem patrně Wideman ukončil Hendersonovu kariéru v hokeji. Čárový rozhodčí byl nucen se podrobit operaci poškozených obratlů, a je dosud ve stavu dlouhodobě zdravotně neschopných.

Pozorovatel, který hlídá možná zranění hlavy (alias concussion spotter), poslal střídačce Flames sdělení, že se jim vrátil z ledu hráč, který by měl ihned podstoupit neurologické vyšetření. Wideman na přímou otázku řekl, že není třeba, protože je v naprostém pořádku. Jak řečeno, zápas dohrál.

NHL vzápětí Widemanovi napařila zákaz hry na dvacet zápasů. Wideman se okamžitě odvolal ke komisaři Bettmanovi, řka, že netušil, co dělá, protože utrpěl otřes mozku. Své trvrzeni dokládal výpověďmi dvou neurologů. Bettman měl s těmito znaleckými posudky zásadní potíž: ani jeden z nich neseděl s Widemanem během vyšetřování v jedné místnosti, a ani jeden z nich nenařídil jakákoliv objektivnější vyšetření za použití mnoha technických způsobů, které má dnešní věda k ruce. Kazdy z nich pouze pohovořil s Widemanem za použití počítačového programu FaceTime.

Těžko se tedy divit, že Bettman tyto dvě výpovědi zamítl.

Ještě těžší je chápat, jak je možné, že lékařská komora těm dvěma lékařům dosud nesebrala povolení k dalšímu provozování řemesla: v jejich vědě totiž platí železně daný sled postupů. Říká se jim inspekce, palpace, perkuse, auskultace. Česky: podívat, sáhnout, proklepat, vyslechnout (od čeho asi nosí lékaři kolem krku sluchátka, cizím slovem stetoskopy?).

Nic ze zmíněných základních vyšetřovacích postupů nelze uskutečnit prostřednictvím kamery FaceTime.

Bettman ale také získal záznamy textových zpráv, které si Wideman vyměňoval se svými kolegy. Je velice pravděpodobné, že se tak stalo na základě udání některého z nich, ale to není rozhodující. Podstatné je, že v době, kdy se Wideman veřejně omlouval a hovořil o hluboké lítosti, jeho textové zprávy říkaly, že to je všechno bublina, kterou nafoukli ti pitomí novináři. Bettman neklesl tak hluboko, aby hájil novináře, nicméně ve svém rozhodnutí zmínil, že textové zprávy, které Wideman ostatně ani nepopřel, způsobují, že těžko může věřit krokodýlím slzám Widemanovy omluvy.

Bettman Widemanovo odvolání zamítl na celé čáře.

NHLPA se Widemanovym jménem odvolala k nezávislému posuzovateli (cizím slovem: arbitrovi) Jamesi Oldhamovi. Ten vyslechl odvolání, nenašel si moc času na žádost protivné strany, aby potvrdil rozhodnutí ligy o dvaceti zápasech, a snížil Widemanuv trest na polovinu. Jelikož měl tou dobou Widemano odsezeno devatenáct utkání, musel za těch devět dostat zaplaceno, jako kdyby je odehrál.

Liga se popudila, že Oldham v podstatě nepovažoval za nezbytné ani vyslechnout zdůvodnění jejího rozhodnutí. Vzápětí s ním vyrazila dveře a věc předala soudu.

Konec osvěžování paměti

Samo rozhodnutí NHL vyrazit dveře s nezávislým posuzovatelem a předat věc k soudu bylo dost neobvyklé. Už proto, že kolektivní smlouva říká poměrně jasnou řečí, že rozhodnutí nezávislého posuzovatele jsou závazná. Pro obě strany.

Jenže liga řekla, že Oldham vlastně porušil kolektivní smlouvu tím, že vůbec neposuzoval její zdůvodnění a, vlastně, neposuzoval Bettmanův výnos. Kolektivní smlouva říká, že takový posuzovatel musí zvážit vývody a důvody každé zúčastněné strany, a to, uvedla liga ve svém podání k soudu, Oldham neudělal.

Oldham, řekla dále liga, měl posuzovat předmět odvolání, a tím byl Bettmanův rozsudek. Místo toho žádal o další důkazy, zda Widemanovi bylo po Salomäkiho zákroku opravdu tak děsně špatně, takže nemohl vědět, co vlastně dělá.

Několik právníků se při té příležitosti pustilo do vášnivých a učených sporů, kdy nevědomost hříchu činí, a kdy naopak ne, a kdy je, kupříkladu, opilost polehčující okolností, a kdy naopak obviněnému přitěžuje, a jaký je rozdíl je mezi opilstvím (to si přivodil obviněný sám) a otřesem mozku (to mu ve většině případů udělal někdo jiný).

Tyto spory připomínaly dávné hádky o tom, kolik andělů se vejde na špičku jehly a jestli se mají kněží holit nebo zda smějí chodit vousatí.

Soudkyně Nathanová se těmto dohadům vyhnula více než jemně: NHL, napsala ve svém rozhodnutí, ji nepřesvědčila nade vší oprávněnou pochybnost, že by posuzovatel Oldham chyboval. Oldham posuzoval, zda Wideman zaútočil na čárového rozhodčího Hendersona záměrně nebo ne, napsala soudkyně Nathanová, a na to měl právo.

Liga nad tím nakonec pokrčila rameny: “Samozřejmě nesouhlasíme s dnešním soudním rozhodnutím, ale současně jsme si také vědomi, že ke zrušení posuzovatelova rozhodnutí bylo zapotřebí dosáhnout značné justiční úrovně. Sice věříme, že jsme této úrovně dosáhli, ale jsme ochotni obrátit list. Doufáme, že pakliže by nebo kdyby bylo zapotřebí opět použít odvolacího řízení ve věci kázeňského řádu, neutrální posuzovatel použije patřičných způsobu šetření, které jsme vyjednali s NHLPA a dohodli se na nich v kolektivní smlouvě. V tomto případě se tomu zcela jasně nestalo.”

NHL k tomu udělala patřičné kroky už se začátkem sezóny: ustanovila nezávislé posuzovatele případných zranění hlavy, a jejich rozhodnutí, zda se má hráč odebrat okamžitě ze střídačky (nebo z ledu) do kabiny k vyšetření je závazné, ať se to hráči (nebo komukoliv z mužstva) líbí nebo ne.

A když se ozvalo pár hvězd nesouhlasným mručením, vyřídila si to s nimi NHL ohromně jednoduše: ozvala se výmluvným mlčením.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.