bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL tone v nejistotě, mzdový strop zůstává zahalen tajemstvím

11. prosince 2019, 3:30

Petr Adler

Letošní prosincová schůze Rady guvernérů NHL se zapíše do dějin ligy hned dvakrát. Stalo se poprvé, že komisař Gary Bettman po skončení druhého a závěrečného dne jednání neoznámil odhadovanou částku mzdového stropu pro příští rok.

A aby to drželo opravdu hodně pořádně, den poté, co komisař oznámil přísná opatření proti urážlivému chování (hlavně koučů) a současně řekl, že v tuto chvíli není žádný kouč vyšetřován pro nic podobného, dostal za neslušnost výpověď kouč Dallas Stars Jim Montgomery.

Ano, řekl Bettman v odpověď na přímou otázku, co to tedy má vlastně znamenat, hovořil jsem o chování v rámci profese, nikoliv o soukromých záležitostech.

Ta trapná nejistota

S tím mzdovým stropem se to má poměrně jednoduše: loňská Bettmanova předpověď, známá též v kruzích NHL co číslo ve hře (ballpark figure) skončila fiaskem. Loňský prosincový předpoklad byl vyšší o celý milión než nakonec byla skutečnost.

Spousta generálních manažerů chystala rozpočty, které počítaly se mzdovým stropem (salary cap) ve výši 82,5 miliónů dolarů. Nejnižší povolená částka (mzdová podlaha neboli salary floor) činila pouhých 60,2 miliónů dolarů. Rozpětí přes 20 miliónů.

Jak se proslechlo, Bettman o obou částkách taktně pomlčel i během uzavřených jednání Rady guvernérů. Někteří majitelé se sice zatvářili trochu udiveně, ale Bettman jim vysvětlil, proč by se dost nerad dostal do loňského průšvihu. Navíc, řekl, skutečné číslo, tedy to, které mužstva dostanou jako závazné krátce před zahájením volného trhu s hráči (tentokrát to bude středa 1. července 2020) je výsledkem vyjednávání mezi ligou a hráčskými odbory NHLPA. Tohle jednání probíhá každý rok během června.

A o jednáních je známo, že neskončila, dokud obě strany neřeknou, že skončila.

Pár majitelů po skončení schůze soukromě naznačilo, že strop vidí někde kolem 82,5 miliónů dolarů, dalších několik znělo optimističtěji: nejméně 83,5 miliónů dolarů.

Ale všichni řekli, že si raději počkají na podklady, které předloží na jaře účetní obou stran, NHL i NHLPA.

Jednání bez Damoklova meče

Bettman a jeho zástupce Bill Daly také sdělili majitelům, co se děje a neděje v jednáních ohledně nové kolektivní smlouvy. Obě strany mohly letos v září vypovědět současnou smlouvu a tak dát jednáním nad hlavu Damoklův meč nejzazšího dne (uzávěrka neboli deadline). Bettman tehdy předpověděl, že nepřítomnost toho meče asi průběh jednání trochu zpomalí.

Z jeho a Dalyho zpráv Radě guvernérů nebylo jasné, co je trochu, a co je hodně. Zřejmé bylo jen to, že jednání v současnosti probíhají rychlostí, jíž se mezi zasvěcenými říká lážo-plážo.

Ovšem: s jednáním o kolektivní smlouvu souvisí také plánování příštího Světového poháru. Původně se mluvilo o tom, že by ten podnik nahradil Zápas hvězd roku 2021. NHL zatím nerozhodla, kdo bude následovat ve šlépějích St. Louis Blues (ročník 2020), ale podle toho, co sdělili Bettman s Dalym guvernérům, zatím to tak nevypadá. Liga a její spolupořadatel NHLPA nevidí moc důvodů, proč opakovat pokusy s mužstvy Severní Ameriky do 23 let, jakož i s vybraným mužstvem Evropy, složeným z hráčů, jejichž země nebyly pozvány jako samostatné útvary. Původní záměr byl, že Světový pohár se během doby vyvine v jakousi obdobu nejvyšší světové soutěže v kopané. Ta se v angličtině také jmenuje Světový pohár.

Jako myšlenka je to trochu (hodně) ctižádostivé: kopaná se hraje všude, hokej ne.

Takže Bettman s Dalym hovořili převážně o jakémsi míšenci Zápasu hvězd s dodanou mezinárodní příchutí. Do podrobností se nepustili.

Nemluvili ale o Světovém poháru v roce 2022, který by konkuroval zimní olympiádě. Nejen, že to je pro mnohé hráče citlivý bod, a NHL nevidí důvod, proč jitřit vášně, ale hlavně: NHL nestojí o pořádání truc-podniků.

Olympijská účast NHL se na pořad jednání nedostala vůbec. To lize umožnil tvrdohlavý postoj presidenta Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomase Bacha, který před časem jednostranně zrušil smlouvu o tom, že olympijský výbor bude NHL hradit skutečné náklady, které jsou spojeny s její účasti.

V každém případě je to dnes tak, že NHL zásadně odmítá spojovat jakékoliv řeči o Světovém poháru s olympiádou, zatímco NHLPA by moc ráda viděla oba podniky nějak závazně zmíněny v kolektivní smlouvě.

Noční můra školního řádu

K přílišnému golfování v Pebble Beach tentokrát nedošlo: majitelé se každou volnější chvilku vraceli k navrhovanému školnímu řádu (prozatímně zvanému Code of Conduct).

Bettman řekl, že k sepsání základní struktury řádu NHL pozve odborníky z nehokejových oblastí, a že NHLPA a sdružení koučů (NHLCA) se budou podílet na jeho konečném znění. Nezmínil ale účast rozhodčích (NHLRA) a bývalých hráčů (NHLAA).

Skupinu tvůrců nového školního řádu povede výkonná vice-presidentka NHL, která dohlíží na dopad činnosti ligy na společnost (social impact) Kim Davisová.

Několik guvernérů po vyslechnutí Bettmanova projevu řeklo, že se jim ulevilo, protože očekávali přísně právnické definice, zatímco Bettman přednesl záměry zaměřené spíše ideologicky.

Jenže: konečná podoba nového školního řádu bude muset být soudně neprůstřelná. To bude znamenat tolik jelikož, nýbrž, alebrž, z tohoto hlediska, nicméně a podobných právnických zamotanin, že členové Rady guvernérů by se měli začít zásobovat prášky proti bolesti hlavy už teď. První čtení nového návrhu je bude patrně čekat někdy kolem lednového Zápasu hvězd.

Ten se bude konat v sobotu 25. ledna 2020. A to je vlastně za rohem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.