bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL se připojila k nadšeným zastáncům sázení

24. října 2019, 21:03

Petr Adler

Sázet se o cokoliv je hřích, a sázky, v nichž jde o peníze, to už je hřích bezmála smrtelný. Lidé, kteří propadají démonu sázení jsou duševně choří a zasloužili by být léčeni za zdmi uzavřených psychiatrických nemocnic, věřili (a někdy dodnes věří) mnozí. I komisař NHL Gary Bettman býval přesvědčen, že sázkaři se budou smažit v pekle, a do uší jim budou znít zvuky zubařských vrtaček.

Petr Adler: NHL se připojila k nadšeným zastáncům sázení

 

Sázet se o cokoliv je hřích, a sázky, v nichž jde o peníze, to už je hřích bezmála smrtelný. Lidé, kteří propadají démonu sázení jsou duševně choří a zasloužili by být léčeni za zdmi uzavřených psychiatrických nemocnic, věřili (a někdy dodnes věří) mnozí. I komisař NHL Gary Bettman býval přesvědčen, že sázkaři se budou smažit v pekle, a do uší jim budou znít zvuky zubařských vrtaček.

Pak přišlo rozhodnutí Nejvyššího soudu USA o tom, že zakazovat sázení na sportovní výsledky je protiústavní, a mnozí, mezi nimi i komisař NHL Gary Bettman, ve víře zakolísali. Na dobře vymyšlené spolupráci se sázkovými kancelářemi se totiž dá vydělat. Ano, sázkaři většinou prodělávají, ale na druhé straně: kromě jejich slepé a jinak ničím neopodstatněné víry, že náhle zbohatnou, je přece nikdo nenutí, aby vráželi do sázek poslední úspory, původně určené k zaplacení školních svačin pro děti.

Cesta oklikou

Ne, z NHL se nestala sázková kancelář. NHL vydělává na tom, že sázkové kanceláře, s nimiž má smlouvy, zásobuje spoustou dosud málo dostupných informací. Sázkové kanceláře pak tato sdělení sdílí se sázkaři, kteří se domnívají, že podrobná znalost, třeba, kdo jak vyhrává vhazování, kupříkladu, po pravé ruce soupeřova brankáře v útočné třetině, zvýší jejich naděje na vítězství. V řeči hrdého Albionu se tomu říká hit the jackpot, což by se dalo přeložit doslova jako uhodit Jakubův hrnec, jenže správný překlad zní dosáhnout hlavní výhry, čili udělat terno.

Takže přítomnost Garyho Bettmana na světové výstavě hazardních her (Globál Gaming Expo) přímo uprostřed Města hříchu (Sin City) v nevadské poušti sice nebyla neočekávaná, ale jeho nadšení pro věc rozhodně nadzvedlo pár obočí.

Bettman se totiž pustil do podrobností v řeči odborníků průzkumu trhů (cizí řečí: marketing).

Současný trh, o který bojují sdělovací prostředky, řekl hokejový komisař, je silně roztříštěný. Jedním z důsledků je tzv. překrývající se uspořádání okrajových programů (shoulder programming). Sázení na sporty tedy dává tvůrcům mnohem více příležitostí, jak nacházet různé úhly pohledu a nejrozličnější příběhy.

Ostatně, právě o tom je podíl NHL na sázkách: nepůjde jen o odhad, kdo vyhraje či o kolik, ale i o nejrůznější drobnosti až podrobnosti. Od počtu vyhraných vhazování přes jejich procento, k počtu zablokovaných střel, prostě: vše, co NHL zaznamenává s pečlivostí sobě vlastní během utkání i po nich, se může stát informací, o níž se dají uzavírat sázky. Odborníci tomu říkají výklenkové sázení, nebo sázení v mezerách (niche betting): posedlí sázkaři uzavírají sázky nejen na konečný výsledek, ale třeba i na výkon mužstva, či na výkony jednotlivců. Na tom ostatně stojí už dnes tzv. fantasy points: skupiny fanoušků si mezi sebou vytváří soutěže, vybírají si hráče, a podle výsledků skutečných hráčů na ledě pak buď vyhrávají i ti fanoušci: někdy půllitr piva, jindy poplácání po zádech, někdy ale také peníze. To v případech, kdy se za členství v takovém sdružení fantastů musí platit vstupné, a takto získané peníze se pak rozdělují podle umístění jednotlivých fanoušků.

Pakliže v dosavadních soutěžích pro fanoušky (fantasy leagues) šlo o peníze, bylo to dost často na hranici zákonů, někdy dokonce za ní. Nyní to bude v naprostém pořádku. Ostatně, sázkové kanceláře v Lasu Vegasu, jichž se smlouva s NHL týká nejvíce, vypisují sázkové kursy rovnou v dolarech.

Z hlediska sportovních soutěží, pravil Bettman, zvýší sázení jejich sledovanost (neboli: příjmy). Bettman se s tím nepáral: zvýšená sledovanost, řekl doslova, se odráží v poplatcích za práva i v příjmech z inserce.

Rozxhodnuti amerického Nejvyššího soudu nemohlo přijít v lepším okamžiku. Smlouva mezi NHL a společností Comcast, která vlastní americkou NBC a NBC Sportsnet, vyprší s koncem sezóny let 2021-2022. Jednání o novou smlouvu probíhají už teď, a všem je jasné, že koláč bude tentokráte mnohonásobně větší než býval až dosud. NHL se bude dělit poměrně rovným dílem s hráčskými odbory NHLPA. To také byl jeden z důvodů, proč obě strany nedávno usoudily, že předčasné zrušení platnosti současné kolektivní smlouvy by bylo proti jejich zájmům, a proto se také očekává, že k dojednání nové kolektivní smlouvy může (v jakékoliv podobě) dojít dříve, než vyprší ta současná (shodou okolností: po sezóně let 2021-2022).

NBC se sice v těchto dnech zmítá v průšvizích politické povahy, včetně drtivého poklesu sledovanosti jejího zpravodajství ve všech podobách (od klasické televize až k nejnovějším výstřelkům nových sdělovacích prostředků). Tento pokles by mohl podnik přivést na hranici bankrotu, ale jde pouze o zpravodajské redakce, zbytek sítě se zdá být v poměrném bezpečí.

Rychlost blesku

Bettman to řekl otevřeně: očekává, že se bude mluvit hlavně o tom, jakým způsobem budou vysílací společnosti schopny zahrnout sázky do svých pořadů, či zda dokonce vytvoří nějaké zvláštní aplikace, které umožní okamžité sázky ještě dříve, než skončí na ledě akce, o kterou jde.

Představte si: rozhodčí odpíská zakázané uvolnění. Vhazuje se v obranné třetině provinilce. Podle nových pravidel si nevinné mužstvo může zvolit, na které straně od brankáře se bude vhazovat. Za použití nejnovějších technologií si budete moci vsadit na tohleto. Pak si také můžete (a zase bleskově) vsadit, koho pošle útočící mužstvo na led. A nakonec si můžete, stejně bleskově, vsadit, kdo vyhraje vhazování.

Byla to právě NHL, která jako první z nejvyšších severoamerických profesionálních sportovních soutěží založila mužstvo za rohem od hlavních sázkových doupat Lasu Vegasu.

Tady všem ostatním ujel vlak. Fotbalová NFL, která se do Města hříchu stěhuje (tady ale nepůjde o nové mužstvo) už bude mít navěky nálepku, že je druhá.

Jde o drobnost: severoamerické profesionální sportovní soutěže pronásleduje noční můra jménem Pete Rose. Ten 23 let hrál co jedna z hvězd mužstva za Cincinnati Reds, dalších pět let byl jejich manažerem, jak se v baseballu říká hlavnímu koučovi, až se jakousi náhodou zjistilo, že sázel na výsledky nejen baseballové soutěže (Major League Baseball, zkráceně MLB), ale dokonce sázel na výsledky svého vlastního mužstva.

Tady zapůsobil ohled známý jménem co by tomu řekli lidi, a Rose se zvláštním výnosem vedení MLB stal psancem, který se nedočká ani jediného hlasů na podporu jeho kandidatury o vstup do Dvorany slávy. Ostatně, zatím se nenašel odvážlivec, který by jeho jméno navrhl úředně. Objevují se čas od času reportáže, které se ptají, co s tím, vždyť to byl skvělý hráč, ale vedení MLB odmítá na podobné nápady vůbec odpovídat.

Takže ani není divu, že severoamerické profesionální sportovní soutěže až do okamžiku, kdy Nejvyšší soud země zrušil zákaz sázení na soutěže sportovních mužstev, byly na rozpacích.

Bettman to popsal velice přesně: po rozhodnutí Nejvyššího soudu, řekl, začalo být úplně jedno, jestli jsem před lety váhal s odpovědí na otázku, zda sázky na sportovní soutěže sportu prospívají nebo ne. Ano, připustil, myšlenkově i pocitově jsem se vždycky obával, jaký vliv to může mít na sport a jeho soutěže. Neviděl jsem sice nic špatného v sázení na koníčky, ale my (míněna je zde NHL) nabízíme obecenstvu přece jen něco jiného.

Jenže, pokračoval Bettman, když se otevřely dveře takhle dokořán, byla to pro NHL vlastně povinnost, aby jimi prošla na cestě za novými fanoušky. Tady, dodal, už nešlo o nějaké učené spory o čistotě víry, tady šlo o to, že nesmíme prošvihnout příležitost.

Ostatně, neodpustil si Bettman kousek sebechvály, NHL se rozšířila do Lasu Vegasu ještě dříve, než Nejvyšší soud učinil své rozhodnutí.

Zahájila tím trend, fotbalová NFL byla druhá, a teď se do Města hříchu chystá i nejvyšší ženská košíkářská soutěž WNBA, a MLB uvažuje o tomtéž.

Když jsi v Římě, chovej se jako Říman (when in Rome, do as the Romans do), říká jedno anglické přísloví.

Gary Bettman a NHL činí přesně totéž.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.