bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL rozjíždí útok na tzv. rekreační drogy

6. října 2015, 6:49

Petr Adler

Kokainu se sice říká rekreační droga, jenže NHL vidí velice nerada, že množství hráčů, kteří si pomáhají právě používáním této drogy, povážlivě roste. Ze zákona nejde sice o vysloveně povzbuzující prostředek, jde ale o zakázaný prostředek. Liga tudíž zahájila jednání s odbory NHLPA o zavedení zásadních změn ve zkouškách vedoucích ke zjišťování cizích látek v tělech svých hráčů.

Jedna z potíží souvisí se zkoušením. NHL zavedla pravidelné zkoušky, které by ji měly upozornit na používání prostředků, které vylepšují výkon (cizím slovem: doping). Světová proti-dopingová kancelář (WADA) ovšem tvrdí, že to není žádné pořádné pronásledování hříšníků. Kdyby dostala zkoušení hráčů NHL do rukou ona, to byste teprve koukali, tvrdí WADA.

Po složitém vyjednávání s NHLPA nakonec dokázala liga prosadit, že se čas od času nějaký hráč podrobí zkoušce i na tzv. rekreační drogy. Nejde v žádném případě o nějakou soustavnou akci. Zkoušce se podrobí zlomek hráčů. Takže NHL v podstatě závisí na tom, koho chytne policie, nikoliv na tom, koho čapne ona.

Navíc, každý jen trochu zkušený uživatel kokainu ví, že stačí po použití jeden mizerný den nepít nic jiného než vodu, a když pak přijdou zkušební komisaři se svým nádobíčkem, zjistí pouze tolik, že zkoušený hráč rád pije vodu.

Ale počet hráčů, kteří se oddávají kokainové vášní stoupá, připustil zástupce komisaře NHL Bill Daly: “Neřekl bych, že jde o nějakou krizi. Tyhle věci jdou jednou nahoru, jindy dolů. No, a teď žijeme v období, kdy se kokain zase dostal do módy.”

Jak moc? Tady ovšem Daly krčí rameny: “Dost bych se divil, kdyby šlo o víc než o dva tucty chlapů. Ne, že bych byl naivní, ale jestli to je víc než dvě desítky hráčů, byl bych v šoku. Jenže my to nezkoušíme nijak souvisle, takže opravdu nevím.”

Ale proč, pro přírodu, proč?

Kokain povzbuzuje ústřední nervový systém. Dobrá. Jenže také může, po delším používání, přivést až k příznakům paranoie. Oběť tvrdí, že nechce nikoho podezírat, ale že opravdu moc dobře ví, že jsou všichni zaměření proti ní. Kokain může uživatele přivést k příznakům nedůtklivosti až podrážděnosti, často vede až k úzkostným stavům, zvláště ve chvílích, kdy omámení kokainem vyprchává.

Jak tohle může pomáhat profesionálnímu hokejistovi?

A to je prostinké. Jak řekl Charles Yesalis, vysloužily profesor zdravotnictví na státní universitě Pennsylvanie, “Kokain je povzbuzující prostředek, podobně jako amphetamin. Zvyšuje agresivitu a silácké vystupování. Vlastnosti, které se hodí každému hokejistovi. Takže se ani nedivím. Hokej přece není sport pro pocukrované panenky.”

Může se vůbec něco stát?

Podle současné kolektivní smlouvy, smí NHL zkoušet hráče přinejmenším dvakrát do sezóny. Nikoliv kvůli rekreačním drogám. Kvůli drogám, které mohou zvýšit výkony, třeba kvůli steroidům.

Každé mužstvo musí podrobit všechny své hráče drogovým zkouškám jednou během tréninkových táborů a jednou během běžné sezóny. Pak ještě může liga vybrat hráče zcela náhodně, jak během běžné sezóny, tak během soutěže o pohár. Jenže to je něco jako tahání králíků z klobouku: jestli vylosujeme jednoho hráče osmkrát za sezónu, řekl Daly, podrobí se ten hráč osmi zkouškám.

Mimo sezónu smí NHL zkoušet nejvýše šedesát hráčů. A když už jsme u číslic: liga za rok získá (a nechá prozkoušet) 2.400 vzorků moči. Jenom jedna třetina z těchto vzorků se podrobí podrobnějším zkouškám. A právě z těchto zkoušek vyplývá, že užívání rekreačních drog vzrůstá.

Liga se snaží naučit hráče, že být slavný má i své stinné stránky. Jako kdyby nestačil názorný příklad útočníka Chicago Blackhawks Patricka Kanea, obviněného jakýmsi děvčetem z okolí Buffala ze znásilnění.

Jenže liga, stejně jako kdokoliv jiný, má ruce svázány zásadou o presumpci neviny. Jak řekl Daly, “Když se stane nějaký průšvih, řešíme průšvih.”

Ono už to pravidelné zkoušení je nepěkným zásahem do soukromí.

Co s tím dělají odbory?

Výkonný ředitel NHLPA Don Fehr se během loňské sezóny sešel s mnoha hráči a na schůzkách, o jejichž konání neměla veřejnost ani ponětí, se snažil vypátrat, co v první řadě hráči na těch drogách vůbec mají. Snažil se jim též vysvětlit, jaká zdravotní nebezpečí vyplývají ze zneužívání drog, o nebezpečí, které číhá, kdyby je chytla policie, snad ani nemluvě.

Podle nejmenovaného člena vedení odborů, plánuje Fehr, že bude ve své agitačně-propagační činnosti pokračovat i během této sezóny.

Jenže i toho Fehra vážou zákony. Čili: veškerá jeho jednání s hráči jsou naprosto důvěrná. Než NHLPA kývne na přizpůsobení kolektivní smlouy změněné situaci, a než tedy povolí, aby NHL nechala zkoušet všechny odebrané vzorky moci nejen na doping, ale i na rekreační drogy (včetně kokainu), musí souhlasit většina jejích členů.

Liga zavedla program k léčbě zneužívání látek (do toho se počítají nejen drogy, ale i léky, nebo také alkohol) a k řešení nejrůznějších potíží s chováním. NHL, společně s NHLPA, zpřístupňuje vyšetření a léčbu hráčům, kteří mají v těchto oblastech jakékoliv potíže.

“Způsob, jakým ten program pracuje, se může kdykoliv změnit,” řekl Fehr. “Všechny návrhy změn musím probrat se členy, a teprve pak můžeme uvažovat o změnách kolektivní smlouvy.”

Ovšem, v případě, že by byl někdo z hráčů naplněn kokainem tak, že by se mu sypal z uší, mohou se lékaři, kteří pracují v tom programu, s hráčem spojit a zeptat se, zda náhodou nepotřebuje nějakou pomoc.

S hráči, kteří jsou usvědčeni u soudu ze zneužívání nepovolených látek, je to přísnější. Jak praví kolektivní smlouva, jsou okamžitě zařazení do ligového programu léčby, aniž by se jich kdokoliv ptal na cokoliv.

“O tom, jak dlouho si hráč pobude v léčebném programu,” řekl Daly, “rozhodují jedině lékaři. Může to být třeba i navždy.”

První stupeň léčby je ambulantní, hráč smí nadále hrát a, když na to přijde, nemusí ani jeho mužstvo vědět, že se podrobuje léčbě.

“Ovšem,” dodal Daly, “když takový hráč poruší podmínky léčebné smlouvy, musí lékaři ihned věc sdělit lize i odborům, protože za tohle bude následovat trest.”

Volání o pomoc

NHL i NHLPA se chytají stébel. Před dvěma roky požádaly útočníka Riche Clunea, aby vysvětlil (hlavně mladým) hráčům, že si mají dávat pozor. Clune sám před časem přiznal, že byl přímo králem rekreačních drog.

“Můj případ rozhodně nebyl ojedinělý,” řekl Clune. “Nevěřili byste, kolik hráčů v dnešní NHL zneužívá drog. Jejich statistiky, jejich úsilí při tréninku, nic vám nenaznačí, že se tady děje něco, co by se dít nemělo. Hrome, mne osobně podezírala spousta spoluhráčů i koučů, ale nikoho nenapadlo, jak moc jsem v tom jel. Říkali si, no jo, divoch, kterej má rád mejdany. Takové najdete v každém mužstvu. Alespoň jednoho. Někdy třeba i deset.”

Jak řekl Quentin Holmes, který po čtvrtstoleté kariéře u kriminální policie FBI pracoval nějaký čas jako poradce pro bezpečnost u Columbus Blue Jackets, všechna mužstva ví poměrně přesně, který hráč si tu a tam (nebo pravidelně) dopřeje kokain.

“Dnešní hráči se liší od svých předchůdců,” řekl Holmes. “Dřívější hráči jezdili v laciných Hondách Accordech, dnešní dvacetiletí se projíždí v Maserati. Hrají na plně pecky, a o dovolené to dovedou rozjet na plné pecky.”

Zajímavé ovšem je, kolik starších hráčů si říká, že si nic neužili, a jedou z průšvihu do průšvihu. Zadlužují se, zneužívají drogy, zúčastňují se nejrůznějších hazardních her, které nemohou vyhrát.

“Právě ty hazardní hry jsou pro hráče největším nebezpečím,” dodal Holmes. “Jsou dost mazaní, aby věděli, že na hazardní hry nejsou na světě žádné dopingové zkoušky. Cesta do NHL není moc jednoduchá, oni to vědí, a říkají si, že si to přece nezvořou jednou pozitivní zkouškou.”

Inu, jak se to vezme: NHL a NHLPA právě s politováním oznámily, že útočník Montreal Canadiens Zach Kassian dostal nařízeno, aby nastoupil do programu léčby závislostí. Dokud nebude vyléčen, bude mít zákaz hraní a ze své gáže neuvidí ani vindru.

Kassian seděl v autě, které nějaké děvče za ranního kuropění nabouralo do stromu. Hráč sice nebyl za volantem, a policie se nezmínila, zda byl v době nehody opilý jak zákon káže, nebo zda měl v sobě kromě alkoholu také nějaké drogy.

Proč tedy ten trest?

Jak se shodlo několik vysoce postavených funkcionářů, profesionální sportovní soutěže musí pečlivě dbát o to, aby je obecenstvo nevidělo jako spolky zvrhlíků, kteří zakrývají zločinecké sklony sportovními výkony.

Právě na tohle doplatil Zach Kassian. A jestli se NHL dokáže se svými odbory domluvit na tom, že rekreační drogy se dostanou na seznam zkoušených látek, budou mít lékaři v léčebnách drogových závislostí zaplněné čekárny.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.