bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL má nápad, jak vyřešit spor o zásobním účtu. Alespoň zčásti

4. listopadu 2019, 17:16

Petr Adler

Jednání, která mohou způsobit, že nová kolektivní smlouva mezi NHL a jejími hráčskými odbory NHLPA vznikne dříve, než v roce 2022 vyprší ta současná, pokračují ve veškeré tichosti na plné pecky. Na rozdíl od dřívějších jednání, v nichž si protivné strany mezi sebou vyřizovaly účty před užaslou (a původně nezasvěcenou) veřejností, která se nestačila podivovat, co všechno jim leží na srdcích a v žaludcích, tentokráte si obě strany uložily navzájem po bobřících mlčení.

Ovšem, kdo dění sleduje pozorněji, musí si všimnout nejrůznějších souvislostí, které mají zásadní význam pro jednání mezi ligou a hráči.

Například: Rada guvernérů NHL (zde zachycena na jednom z mála snímků ze svých jednání) nepopírá, že se na své nedávné schůzi zaujala myšlenkou, že by zkusila nařídit svým účetním kouzelníkům, aby vypočítali mzdové stropy pro příští dva ročníky základní části soutěže (2020-2021 a 2021-2022). Původní návrh šel tak daleko, že chtěl vidět výsledek ještě před začátkem sezóny 2019-2020. Mluvilo se o 83,5 miliónech dolarů pro první z těch dvou ročníků, a o 85,5 miliónech dolarů pro ten další.

Z myšlenky, alespoň prozatím, sešlo poměrně rychle: nejdříve musíme zjistit, jak alespoň řádově přesně odhadnout hokejové příjmy nastávajících sezón, teprve potom můžeme zkoušet, jak to bude vypadat, když je rozdělíme na dvě části.

Zatím je ticho

Nápad se tedy vytratil. Ale ne do vzduchoprázdna. Několik guvernérů by právě v tomto řešení vidělo způsob, jak srovnat spor s hráčskými odbory NHLPA o strhávání částek z mezd pro zásobní účet (escrow). Přesnější propočty předpokládaných hokejových příjmů by mohly ta procenta z dnešních 10 až 15 snížit na sedm a půl, možná i méně, říkají tito majitelé.

Mluvili o tom jako o jakémsi stropu na odpočty pro onen zasobní účet. To je položka, kterou hráči všeobecně nenávidí, a kdyby se do ní vnesl pořádek tak, aby všichni jednou věděli předem, o jaké částky se jedná, mohlo by to pročistit vzduch. Alespoň částečně.

Všeobecně řečeno, když poroste mzdový strop, a současně se sníží odpočty do zásobního účtu, bude většina zúčastněných nadšena. Většina, ne všichni: jsou hráči, kteří prostě odmítají myšlenku, že část odpovědnosti za hospodářské přežití jejich zaměstnavatele leží i na nich.

V každém případě, z myšlenky na předpověď budoucnosti sešlo hlavně proto, že ekonomové se nedokázali sjednotit ve výpočtech předpokládaných hokejových příjmů v sezóně 2019-2020 až do začátku června. Důvod byl poměrně prostý: až do té doby kolísaly výpočty hokejových příjmů uplynulé sezóny, takže se počtáři neměli oč opřít. Proto liga nakonec ohlásila výši mzdového stropu až krátce před zahájením honby na volné hráče 1. července. Jelikož ale ty výpočty byly tou dobou pořád ještě předběžné, výše mzdového stropu byla nakonec nižší, než se očekávalo: pouhých 81,5 miliónů dolarů, o půldruha miliónu méně, než měli mnozí generální manažeři za dané, s nejnižší povolenou částkou 60,2 miliónů.

Doplatila na to také řada hráčů, kteří se buď museli smířit s nižšími mzdami, nebo vyhledat zaměstnání jinde.

Někteří majitelé si pohrávali pro nastávající sezónu s číslem mezi 84,5 až 86 miliónů. Když zkusili částku nadhodit při schůzi Rady, dozvěděli se, že jsou snílci.

Ozval se ale nápad hodně tvůrčí: což takhle vytvořit falešný strop (anglicky: fake cap) pro odpočty do zásobního účtu? Znamenalo by to, aby liga (buď sama, nebo v nějaké podobě spolupráce s mužstvy, vytvořila jakýsi zvláštní společný účet (cizí řečí: pool). Kdyby srážky z hráčských mezd překročily nějaké předem domluvené procento, použila by liga těchto peněz, aby hráčům vynahradila zvýšené srážky. To procento, v rámci uklidnění zjitřených vášní, by se nemělo přiblížit dvojciferné číslicí. Návrh přednesený ve schůzi Rady guvernérů zmiňoval 7,5 procenta.

A kdyby se stalo, že by na tom účtu nějaké peníze po některé sezóně přece jen zbyly, převedla by je liga do zásob určených k pomoci hráčům v naléhavých okolnostech (známého co Emergency Assistance Fund).

Zní to poměrně lákavě, bezmála jako palmová větévka, nabídnutá hráčům ke smíření: odpusťme si co jsme si, ale má to pár chybiček.

První: jak řečeno, jsou mezi hráči tací, a není jich nijak málo, kteří zamítají myšlenku zasobního účtu jako bezostyšnou dodatečnou daň. Odmítají ji přijmout, i kdyby ten návrh prošel, takže by po sezóně dostávali zpět všechny stržené peníze, nikoliv jen jejich část (sice větší, ale ne všechno), jako je tomu dodnes.

Druhá potíž: jsou mezi majiteli i tací, a také jich není nijak málo, kteří trvají na tom, že buď se hráči vzdají svého podílu na rozhodování o provozu soutěže, nebo budou muset snášet tatáž nebezpečí z podnikání, jako snáší majitelé.

A to se nejspíš nestane. V angličtině se tomu říká non-starter.

Něco za něco

Pravda je, že vyjednávači NHLPA odevzdávají dobrou práci. Liga za každý hráčský ústupek platí vzdáváním se výhradních pravomocí. Bez souhlasu NHLPA se liga dnes snad ani nesmí uprdnout, říkají někteří z těch nejmocnějších majitelů, a to by mělo hráče něco stát.

Tím také vyslovili jeden z důvodů vzniku onoho mezi hráči tak nenáviděného a proklínaného hráčského účtu. To je důvod ideologický.

A pak je tady důvod mnohem prozaičtější: hospodářský. Nejen prozaičtější, ale také složitější.

Zatím se nenašel nikdo, kdo by dokázal nejen předpovědět, ale také vypočítat, hokejové příjmy (HRR, neboli hockey-related revenue) příští sezóny. Ta částka je ovšem velice důležitá, neboť z ní se počítá mzdový strop jako prostý poměr z celku (nyní půl a půl).

Ve chvíli, kdy je tahle částka stanovena, má NHLPA několik dnů, aby rozhodla, zda použije tzv. pumpu (inflator ve zkrácené řeči, v úplném znění inflation-triggered increase device).

To je pro odbory zbraň poněkud dvojsečná: ano, zvýší tak mzdový strop až o pět procent, jenže tím pádem také zvýší počet procent srážek z hráčských mezd.

Od doby po zavedení mzdového stropu co zlomku hokejových příjmů ligy, se nestalo ani jednou, že by ta předpověď byla přesná. Od výluky let 2004-2005 byl odhad vždycky odrazem velikých očí. Nikdy nesplnil očekávání, a z toho plynulo, že hráči ani jednou nedostali zpátky všechny stržené peníze.

Proto je zajímavé, že Rada guvernérů strávila celé zasedání tím, že se věnovala jednomu jedinému bodu. Ta slova sice nepadla ani jednou, ale všem bylo jasné, že se nebaví o ničem jiném než o kolektivní smlouvě.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.