bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL je na rozcestí

1. prosince 2019, 4:21

Petr Adler

Jestli si někdo myslí, že teď, když Bill Peters s hanbou složil úřad hlavního kouče Calgary Flames do rukou generálního mnazera Brada Trelivinga věc skončila, šeredně se plete.

Akim Aliu, hokejista černé pleti původem z Nigérie, který přišel do Kanady jako malý klouček z Ukrajiny, se ozval, že ho Peters před zhruba desítkou let označil urážlivým rasistickým označením pro osoby tmavší pleti.

To vyvolalo vyšetřování, během něhož vedení Flames Peterse nejdříve odsunulo na vedlejší kolej, pak ho vzdálilo mužstvu, a nakonec přijalo Petersův dopis o složení funkce.

Aliu se mezitím sešel s vedením hráčských odborů NHLPA. O jeho průběhu nebo výsledku se zatím nevyjádřil. V nejbližších dnech ho čeká ho setkání s vedením NHL. Podle jeho zatím zveřejněných výroků očekává, že se NHL polepší, že nastolí lepší a otevřenější ovzduší mezi hráči a jejich kouči, a že si pro příště bude každý muset dávat pořádný pozor na hubu, aby, pro přírodu, neurazil křehké city a pocity kohokoliv, s nímž mluví.

A pokud jde o prohřešky z minulosti, že bude stanoveno, že myšlenky na nějaká promlčení nebo, zase pro přírodu, ohledy na souvislosti doby i situace, budou od této chvíle nepřípustné.

Stručný popis

Když byl Peters koučem Rockford IceHogs, tehdy (a dodnes) souputníkem Chicago Blackhawks působícím v nižší soutěži (AHL, neboli American Hockey League), měl označit hudbu, kterou Aliu pouštěl v kabině za negerskou. Tady je jedno, že ji za takovou označují samotní spoluobčané černé pleti. Ti mohou. Ostatní nesmí. Tady není jedno, že to slovo považují dnešní kazatelé morální čistoty za hrubé až neslušné, ba urážlivé.

Myšlenka, že skutek by měl být přesnějším měřítkem než slovo, se tak nějak lidsky ztratila.

Nicméně: slova padla, a dnešní Koniášové našli pár bývalých spoluhráčů Akima Aliua, kteří potvrdili, že Aliu nekecá.

Peters sice minulý týden v plačtivém dopise Trelivingovi napsal, že se vzápětí za své výrazy omluvil před mužstvem, avšak Aliu tvrdí (a Peters to nepopírá), že se neomluvil jemu, tudíž, soudí Aliu, ta omluva nemá cenu.

Mladíkovi z Nigérie bylo tehdy 20. Považoval sebe sama za velice nadějného hráče. Ostatně, Blackhawks si ho vybrali v roce 2007 ve druhém kole výběru (draft), a to je dost vysoko, aby to bylo jasnou známkou, že asi v tomto hodnocení nebyl sám.

Až na to, že krátce po výstupu s Petersem poslali IceHogs Aliua do nižší soutěže (ECHL, neboli East Coast Hockey League), k mužstvu Toledo Walleye. Aliu to považoval, a dodnes považuje, za Petersovu pomstu za to, že se ozval.

Pravda ovšem je, že se zatím nikdo nepoptal na důvody sporu mezi Aliuem a Petersem o pár dnů později, kdy kouč při tréninku hráčovi spílal, že by měl přidat. Po desíti letech se bude zjišťovat hodně těžko, kdo byl tenkrát v právu.

V každém případě to dopadlo tak, že Aliu nakonec strávil v NHL pouze pár zápasů, před půl tuctem let, a právě v barvách Flames, ale jinak se potloukal po nižších soutěžích a po Evropě.

Aliu tvrdí, že mu Peters zničil kariéru, což může, ale také nemusí, být pravda.

Pravda je, že dnes třicetiletému Aliuovi už kariéru nevrátí ani svěcená voda. A to on ani nechce. Říká, že bude po NHL (i NHLPA) chtít, aby zpřísnily pravidla o urážkách, zvláště pak těch rasistických (o pohlavních zatím nepadlo ani slovo), a aby oba spolky zavedly opatření, která by chránila ty, kteří podobné útrapy zveřejní (cizí řečí: whistleblower).

Tohle je dosti dvojsečná zbraň, která vlastně bude podporovat jistý druh udavačství, a NHL (ale i NHLPA) si budou muset dát ohromný pozor, aby jim na skluzavce jménem presumpce neviny neuklouzly nohy.

Mezitím, povzbuzen úspěšným podrazem Mitche Marnera, který stál kouče Mikea Babcocka místo u Toronto Maple Leafs, a (hlavně) následujícími úspěchy Akima Aliua, se ozval bývalý obránce Carolina Hurricanes Michal Jordán: jeho tehdejší kouč Bill Peters ho během jednoho zápasu nakopl do zad, a udeřil do hlavy (zatím nejmenovaného) spoluhráče.

Tenhle případ potvrdil nynější kouč Hurricans Rod Brind’Amour, který tenkrát sloužil jako Petersův asistent. Dodal, že skupina hráčů (společně s několika členy realizačního týmu) sdělila podrobnosti tehdejšímu generálnímu manažerovi Ronu Francisovi. Co se dělo dál, neví nikdo: Francis vydal prostřednictvím NHL prohlášení, že přijal patřičná opatření, takže se už nikdy neopakovalo nic podobného, a že o všem informoval (tehdejšího) majitele Petera Karmanose, a že dál nemá, co by dodal.

Karmanos ale řekl reportérovi Geoffovi Bakerovi ze Seattle Times, že kdyby mu někdo někdy řekl něco podobného, dál by Petersovi výpověď (doslova) během nanosekundy.

Seattle tu hraje velice důležitou úlohu: Francis je dnes prvním generálním manažerem zatím nepojmenovaného nastávajícího nováčka NHL. Tohle mu může zlomit vaz dříve, než nováček ligy dostane jméno, a dříve, než Francis jmenuje prvního kouče mužstva.

Jordánův případ se totiž stal v roce 2015, a Francis v roce 2016 prodloužil Petersovi smlouvu.

Zatím je známo jen tolik, že Karmanos  v roce 2018 prodal mužstvo Tomu Dundonovi, pak Francis přestal být generálním manažerem, a Peters krátce poté odešel. K Flames.

To to ale trvalo

Ozvala se řada kritiků, že odchod Billa Peterse trval příliš dlouho. To jsou lidé, kteří dodnes nezakusili, že by je někdo obvinil, třeba z krádeže pivních trubek, a oni se museli hájit bez ochrany presumpcí neviny, která lpí na tom, že obviňující musí prokázat vinu, obviňovaný nemusí prokazovat nic.

Brad Treliving prostě musel vyslechnout všechny, kteří měli kdy co společného jak s IceDogs a případem Akima Aliua, tak s Hurricanes a případem Michala Jordána a jeho (dosud) nejmenovaného spoluhráče.

Mnozí jsou nespokojeni, že Peters směl odstoupit. Že prý měl dostat výpověď.

Pakliže nadávají Trelivingovi, pláčou na nesprávném pohřbu. Co měl generální manažer Flames dělat? Oba dva případy se udály v době, kdy Peters neměl s Flames nic společného. Dát někomu výpověď za přestupky, které se odehrály jindy a (hlavně) jinde, to je soudně lehce napadnutelné.

Navíc: smlouvy koučů v NHL (podobně jako hráčské smlouvy) jsou tzv. zaručené. Jestli kouč podepsal smlouvu na tři roky za celkem šest miliónů dolarů, a mužstvo mu po prvním týdnu první sezóny dá výpověď za něco jiného než trestný čin, dluží mu až do chvíle, kdy kouč dostane poslední částku z těch šesti miliónů, nebo s ním vyjedná nějaké odstupné, nebo, když si kouč najde místo jinde, musí nové mužstvo buď převzít povinnosti původního mužstva ze zbývajících částek, nebo vyjednat novou smlouvu, aby původní mužstvo mohlo přestat platit.

Dobrá, říkají nespokojení dobrodinci, ale Treliving řekl, že Peters nabídl, že odstoupí. Znamená to, že o věci rozhodoval Peters?

Odpověď zní, že o věci rozhodovali právníci: jelikož ani NHL, ale ani jiné podobné podniky, dosud nemají vymyšlená žádná pravidla, jimiž by se mohla řídit v takových situacích, musí dojít k nějakému kompromisu. V tomto případě patrně (to je dohad) daného tím, že Petersovi právníci řekli, že když Flames umožní jejich zákazníkovi, aby si zachránil alespoň trochu tvář tím, že on nabídne odchod, oni nebudou požadovat, aby ho mužstvo vyplácelo ze smlouvy.

Co bude dál?

Akim Aliu (a patrně ani nikdo jiný) nebude mít naději, že by vyhrál v soudním sporu, který by stál a padal se vztahem mezi hráčem a koučem.

Jde o vztah mezi nadřízeným a podřízeným, a jestli svět zná pravidla slušného chování, zůstává pořád otázka, zda se má nadřízený obávat, že když něco vytkne podřízenému, bude vzápětí stát před soudem.

Něco jiného by bylo, kdyby Akim Aliu žádal, aby NHL vymyslela způsob ochrany těch, kteří si stěžují. Tady se dostává na neprošlapanou stezku, která vede přímo na minové pole. Jsou přece známy případy lidí, kterým nejde pod vousy vůbec nic, a zvláště pak ne požadavek, aby si plnili povinnosti, za které dostávají zaplaceno.

Právníci, kteří rádi zamotávají vše, nač sáhnou, k tomu dodávají ještě řadu dalších potíží. Třeba: NHL a její mužstva nemají právo vyžadovat svědecká prohlášení, a zvláště pak ne pod přísahou. To znamená, že když někdo vypovídá při vyšetřování nějakého podobného sporu, nemusí se obávat, že by se dopouštěl křivého svědectví ve chvíli, kdyby z jakékoliv příčiny vynechá nějakou podrobnost, jakkoliv podstatnou.

NHL dostala od Brada Trelivinga všechny podklady z jeho vyšetřování případu Billa Peterse. Liga teď zahájila své vlastní vyšetřování. To má svůj důvod: komisař Gary Bettman totiž může vynést rozhodnutí o dalších trestech. Jenže: Bettman bude těžko rozhodovat o věcech, které se odehrály v jiné soutěži než té jeho. To znamená, že v případě Akima Aliua může pouze nařídit změny ochrany stěžujících si hráčů.

V případě Michala Jordána může napálit Petersovi pokutu do výše jednoho miliónu dolarů.

Může také udělat něco drsnějšího: zakázat Billu Petersovi návrat do NHL, i kdyby se chtěl vrátit jenom jako kluk pro všechno, který uklízí kabiny a odnáší hráčské dresy do prádelny.

Případ Billa Peterse může být klidně uzavřen do konce roku. Případ vztahů mezi nadřízenými a podřízenými potrvá patrně mnohem déle.

A jelikož NHL ráda dává všem svým rozhodnutím nějaká pojmenování, můžeme se nakonec dočkat vzniku pravidel Billa Peterse.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.