bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL a olympijský výbor si nemohou být vzdáleny více než jsou

24. srpna 2016, 5:45

Petr Adler

Čím lépe dopadne podzimní Světový pohár v hokeji, tím nižší možnost, že se hokejisté NHL podívají do jihokorejského Pyeongchangu. Jednání mezi ligou a jejími hráčskými odbory NHLPA na jedné straně, a Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) na straně druhé prozatím zamrzla na mrtvém bodě, o účasti Mezinárodního olympijského výboru (MOV) ani nemluvě.

Komisař NHL Gary Bettman (na snímku s presidentem IIHF Reném Faselem a výkonným ředitelem NHLPA Donem Fehrem) to řekl velice přímočaře: “Zavírat krám uprostřed rozběhnuté sezóny není moc v pořádku, a otázka zní: stojí nám olympijské hry za to?”

Poté, kdy předseda MOV Thomas Bach prohlásil, že nevidí důvodu, proč by jeho podnik měl NHL i nadále přispívat na její olympijské náklady (doprava hráčů, jejich pojištění, ubytování, atd.), pokrčilo vedení ligy rameny a sdělilo presidentu IIHF Renému Faselovi velice jednoznačně, ba nekompromisně, že dokud se nevyřeší tahle otázka, není jinak co řešit.

Pan předseda Bach svůj názor podkládá tvrzením, že ostatní sporty si platí všechno samy, tak proč ne NHL.

NHL odsekla sdělením, že žádný jiný sport kvůli olympiádě nepřerušuje soutěž, navíc v její nejvypjatější chvíli, kdy boj o postup do pohárových kol nabírá na obrátkách. V podstatě dala NHL olympijským papalášům najevo, že MOV potřebuje k tvrzení, že zastupuje světové špičky, hokejisty z NHL. Hokejisté z NHL k celosvětovému uznání, že právě oni představují špičku, nepotřebují MOV.

NHL se účastní olympijských her od roku 1998, kdy v japonském Naganu nakonec vyhrálo mužstvo České republiky. Jenže tady do hry vstoupila také okolnost, že příští zimní olympijské hry se konaly v roce 2002 v americkém Salt Lake City. NHL kývla na účast v italském Turínu (2006) pouze proto, že další podnik připadl v roce 2010 kanadskému Vancouveru.

Teď se bavíme o Jižní Koreji (2018) a Číně (2022). Jakkoliv je Čína z hospodářského hlediska zajímavá, není zajímavá tak, aby si NHL musela platit za právo účasti.

Bettman zdůraznil, že vedení ligy bude zvažovat i jiné okolností: zájem hráčů (ten se zdá být dán), místo konání, a (to dodal zdánlivě jako náhodou, ale právě tento ohled bude důležitý): “možnosti, které z toho vyplývají nám (míněno NHL).”

Výkonný ředitel NHLPA Don Fehr potvrzuje, že hráči by jeli rádi: “Převládající pocit (mezi hráči) je, že bude-li v pořádku všechno ostatní, chceme se zúčastnit.”

Vedení MOV sice mělo jistě plnou hlavu starostí ohledně letních her v Rio de Janeiro, jenže současně také vědělo od června, že NHL považuje přístup předsedy Bacha za nepřijatelný.

Jak řekl komisař Bettman, jde o spousty miliónů dolarů.

Ředitel Fehr s ním souhlasí: “Hokej je z hlediska olympijských her jedinečný. Chce se po nás, abychom na bezmála tři týdny zavřeli krám, tedy, abychom se připravili o příjem za tři týdny, abychom změnili své tržní plány, abychom se vystavili nebezpečí, že se některý z hráčů zraní, čili, že to může mít vliv na úspěch jeho mužstva (v NHL), a navíc, že si to máme zaplatit sami. Inu, uvidíme, co se stane.”

To nezní právě nejpřívětivěji.

Jedna věc, o níž se vedení NHL nezmiňuje, patrně proto, že se (asi – ke své škodě - mylně) domnívá, že to by mělo být olympijským pánům jasné, je určitý nesoulad v názvosloví.

Tam, kde fotbalová FIFA říká své nejvyšší soutěži Světový pohár, a nikoliv mistrovství světa, IIHF říká své nejvyšší soutěži mistrovství světa. Jenže: FIFA kdysi dávno sdělila MOV zcela nekompromisně, že olympijská mužstva se budou skládat z mladíků do 23 let (každé mužstvo smí přidat tři starší hráče).

A NHL se v zákulisí začíná vyptávat, proč by to nemělo jít v hokeji, když to šlo v kopané.

Drobný háček: zcela úředně řečeno, je NHL v olympijských záležitostech mimo hru. Národní mužstva staví národní hokejové svazy. Jenže většina těch nejlepších hráčů, bez ohledu na národnost, hraje v NHL. Jsou zaměstnanci svých mužstev, takže jejich národní svazy mohou pouze doufat, že se jim dostane možnosti vybírat reprezentanty bez ohledu na to, kde hrají během zbytku roku.

Navíc, NHL a NHLPA se netají úmyslem, že udělají ze Světového poháru pravidelnou událost, která se bude odehrávat jednou za čtyři roky, v nejrůznějších městech kdekoliv na celém světě širém. Nikdo samozřejmě nevěří, že by bylo pořadatelství svěřeno městu někde, kde se na hokej dívají jako na cizokrajnou podívanou. NHL i NHLPA také počítají, že by se Světový pohár konal vždy v mezidobí mezi olympijskými hrami. Na přímou otázku, zda by mohli chtít nahradit olympijskou účast NHL právě Světovým pohárem, odpovídají NHL i NHLPA záporně. Není zřejmo, zda tomu věří oni sami.

Už proto, že už dnes se mluví o územních turnajích, které určí mužstva postupující do samotné pohárové soutěže, a o tom, že mužstva Evropy a mužstva severoamerických mladíků jsou ojedinělými postupy, které způsobil pouze zoufalý nedostatek času na přípravu letošního podniku. V budoucnu, říkají NHL a NHLPA jako pořadatelé hokejového Světového poháru, se jejich Světový pohár bude podobat svému fotbalovému vzoru jako vejce vejci.

A aby bylo pánům z MOV a IIHF jasno, že v otázce NHL na olympiádě je u vesla kdokoliv, jen ne oni, zdůraznil Bettman, že rozhodnutí není na obzoru, protože “v tuto chvíli není bodem, na který bychom se soustřeďovali.”

Fehr to zkusil uvést do jiných souvislostí: “Už delší dobu bylo naprosto jasné, že se jednání nerozjedou, dokud neskončí letní olympiáda a věci se vrátí ke každodennosti. Ale,” dodal, “nemohu mluvit o podstatě jednání, ani o tom, co rozhodne, dokud nezačneme jednat.”

Zástupce komisaře NHL Bill Daly řekl už začátkem léta, že závažné rozhodnutí neočekává dříve než v prosinci nebo až v lednu.

NHL má (poměrně oprávněně) za to, že se po ní chce, aby tahala trn z paty konkurenci, a aby tak činila za své a bez jakéhokoliv nároku na odměnu. MOV dodnes neučinil nic, co by tento dojem mohlo změnit.

Thomas Bach má tedy dost času na to, aby si uvědomil, že s prosíkem je tady on, a že ho to bude něco stát. A že čím déle bude váhat, tím to bude dražší.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.