bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: nechte Stanleyův pohár na pokoji, soudí NHL

18. března 2018, 3:04

Petr Adler

Poslyšte, řekl Gino Reda z pořadu televize TSN That’s Hockey, myslíte, že dnešní způsob soutěže o Stanleyův pohár je spravedlivý? Tu otázku položil útočníkovi Washington Capitals Alexanderovi Ovečkinovi (na snímku), kterého zpovídal poté, kdy ruský střelec vsítil svoji šestistou branku v NHL. Ovečkin se ani moc nezarazil. Ne, řekl, nemyslí si to. A ani nečekal na Redovu další otázku. Dodal, že mu přijde nesmyslné, když se dvě mužstva, která vedou tabulku pravidelné sezóny (jeho Capitals a Pittsburgh Penguins) utkají hned během úvodních dvou kol, a o pohár si nakonec zahrají mužstva, která v celkové tabulce skončila hluboko pod nimi.

Great Eight si prostě dovolí říci přesně to, co si myslí. To působí velice osvěžujícím dojmem. A také to způsobilo, že se vrátila do popředí otázka: co s tím?

I přesto, že jak karta stojí dnes, Capitals a Penguins se potkají na cestě za pohárem dříve nebo později. Dokonce to je tak, že kdyby pohárová soutěž začala dnes, a hrálo se podle starého způsobu, totiž, že by začínal první proti osmému, narazil by Ovečkin na Sidneyho Crosbyho hned v prvním kole.

Jak je tomu dnes?

K současnému (poněkud spletitému) způsobu nasazování dospěla NHL po dvou zásadních změnách.

K první došlo v roce 1994, vydržela do roku 1998. To se liga soustředila na rozdělení podle konferencí, a nikoliv podle divizí uvnitř konferenci. Do pohárové soutěže se dostalo osm nejlepších mužstev v konferenci.

Až sem to bylo jednoduché.

Nejlepší mužstva z divizí byla nasazena jako první (podle dosažených bodů v konferenci), první a druhé mužstvo dostalo pro první dvě kola výhodu domácího prostředí.

Dále se do pohárové soutěže dostalo šest nejlepších mužstev v konferenci. Ta byla nasazena podle bodování z pravidelné soutěže od třetího do osmého místa, první kolo začínalo zápasy prvního proti osmému, druhého proti sedmému, třetího proti šestému a čtvrtého proti pátému.

Hrálo se od začátku na čtyři vítězné zápasy, každé kolo tedy mohlo trvat až sedm utkání.

Po prvním kole došlo k novému nasazování, opět, podle postavení v pravidelné sezóně.

Vítězové jednotlivých konferencí se střetli ve finále, výhodu zahájení na domácím ledu mělo mužstvo, které bylo nasazováno výše v předchozích kolech, a to zase záviselo na výsledcích pravidelné sezóny.

NHL se rozhodla, že v sezóně 1998-1999 změní základní rozpis. Dvě konference zůstaly, jenže teď každou z nich tvořily tři divize. Pořád postupovalo šestnáct mužstev, ale podle trochu jiného klíče. Vítězové každé divize byli nasazeni (podle bodů) od jedničky ke trojce, pak došlo na pět dalších v konferenci, od čtyřky k osmičce. A pak už se to podobalo předchozímu způsobu: první proti osmému, a tak dále.

Od sezóny let 2013 - 2014 je zase všechno jinak. NHL zůstala u dvou konferenci, avšak postup založila na výsledcích v divizích. Postupují první tři mužstva každé divize, a každá konference má dvě tzv. divoké karty (wild cards). Zůstáváme u osmi postupujících v každé konferenci, jenže: první kolo najednou vypadá tak, že mužstvo, které získalo v konferenci nejvíce bodů se utká s hůře postavenou divokou kartou, zatímco vítězné mužstvo té druhé divize se utká s lépe postavenou divokou kartou. A jinak hraje druhé mužstvo divize proti třetímu mužstvu z téže divize.

Navíc, a to je dost obdivuhodné, první tři postupující z divize mohou mít méně bodů než mužstva, která získala divoké karty. Ta mohou obě pocházet z té druhé divize téže konference.

Že vítěz pravidelné sezóny v jedné konferenci může mít méně bodů než celek, který nepostupuje z té druhé konference, to je nebezpečí, které číhalo i v předchozích způsobech postupu. Horší je, že ten nynější způsob vlastně uzákoňuje nevyrovnanost. A přitom, když komisař Gary Bettman ohlašoval přerozdělení, říkal nadšeně, jak se rozhoří více rivalit mezi mužstvy. Celky, které si jsou blíže zeměpisně, se budou utkávat častěji, prostě, nepřátelství mezi Calgarami a Edmontonem, snad divočejší než nedostatek vzájemné lásky a úcty mezi Pardubicemi a Hradcem Králové, bude na denním pořádku.

Nezmiňoval, alespoň ne moc nahlas, že se sníží náklady na přepravu muzstvev (zde byli nadšeni vlastníci), a že se vůbec bude cestovat o něco méně (tady se zase radovali hráči).

Po čtyřech sezónách nového způsobu se mnozí přimlouvají za myšlenku, že i ten starý byl lepší.

Takže co teď?

Je naprosto jasné, že se postupový klíč hned tak měnit nebude. Jak řekl jeden vysoce postavený ligový činitel, vzdychaje nad komentářem Alexandera Ovečkina: tomu se to řekne.

V první řadě musíme vzít v úvahu, že se může úplně klidně stát, že NHL bude mít během dvou let o člena víc. A ve druhé řadě musíme vzít v úvahu, že tou samou dobou se NHL bude zmítat v další výluce.

Ale: když vezmeme v potaz, že bude v NHL soutěžit 32 mužstev, že obě konference budou (konečně) zase vyrovnané, a každá bude mít 16 členů, návrhy na nové uspořádání se to hemží už teď.

Třeba: což tak zvýšit počet postupujících? Třeba tucet z každé konference místo dnešních osmi?

Znalci podnikání hovoří o šílenství: jako že pravidelná soutěž začne první zářijové pondělí, aby pohárové finále mohlo vyvrcholit někdy v červenci? To by se musel hrát setsakra neuvěřitelně skvělý hokej, aby se to NHL vůbec mohlo vyplatit.

Ono stačí, dodávají cynicky, že soutěž bude mít co dělat, aby si udržela příznivce i po výluce, nebo aby je dovedla po výluce přivést zpět do svých ochozů.

Takže více postupujících asi (skoro vůbec) ne.

A což změnit počet utkání nutných k postupu? Hrávalo se přece o postup na dva vítězné zápasy ze tří, nebo tři vítězné z pěti.

Kdeže, zní zasvěcená odpověď, stačí, aby mužstvo nastřádalo v pravidelné sezóně nad sto bodů a pak v prvním kole narazilo na rozjetého brankáře. V současné podobě (čtyři vítězství ze sedmi zápasů) má ten lepší celek jakous-takous naději, že najde brankářovu slabinu.

Takže změna počtu utkání na kolo asi (skoro vůbec) také ne.

Objevily se nápady, které opisují z rozpisu košíkářské pohárové soutěže amerických vysokých škol (NCAA). Tahle soutěž se koná každý rok v březnu a, jmenuje se březnové šílenství (March Madness).

Celky jsou, podle dost unikátního způsobu (většině nezasvěcených jednotlivců tento způsob prostě uniká), rozděleny do skupin (brackets). V nich pak bojují mezi sebou, až nakonec některá z nich postoupí, aby mohla bojovat o pohár.

Což třeba zkusit zvýšit počet postupujících mužstev v NHL podle nějakého podobného klíče ze šestnácti na dvacet ze třiceti dvou? Nebo což použít nějakého podobného umísťování, ale zvýšit počet postupujících na dva tucty? Jistě, nejméně půlka mužstev by věděla už v půli února, jak na tom je s postupováním, ale nakonec, proč ne?

Objevily se také návrhy, že by automaticky postupovalo jen šest nejlepších mužstev z každé konference, a doplnila by je mužstva, která by mezi sebou sehrála po kratičkých turnajích. Těm by se říkalo postupové (play-in). Aby to vypadalo co nejjednodušeji, návrh počítá s tím, že by se ty postupové zápasy hrály ve stejné době, kdy se hrají utkání postoupivších přímo, takže nově postoupivší by pak hráli mezi sebou tak, že by nakonec i oni odehráli v prvním kole patřičné množství utkání.

Znalci místních poměrů se návrhu (alespoň zatím) smějí. Je složitější než to, co se hraje dnes, navíc: šestý přímo postupující by musel porazit přímo postoupivší jedničku, zatímco sedmý celek by bojoval proti desátému a osmý proti devátému.

Ovšem, Gary Bettman sestřelil všechny nové nápady dost jednoduše: nezávazně se o nich zmiňoval před majiteli, a ani jeden z nich se netvářil přívětivě. Současný způsob je napínavý, řekl, mužstva musí kvůli postupu bojovat o každičký bod, a vůbec, proč pořád musí někdo přicházet s nějakými novinkami?

Takže tím pádem neprošel ani návrh, že by stal za úvahu návrat do dějin.

Mužstva, řekl Bettman, tvrdí, že jim to vyhovuje tak, jak to je teď, a co jsme se ptali nejrůznějších fanoušků, ti přikyvovali také.

Ostatně, kdo chce vyhrát Stanleyův pohár, musí se nejen dostat do soutěže. Musí být také schopen vyhrát až osmadvacet zápasů. To se nezměnilo, a ani se to nezmění.

Ведь всё-таки жалко, Александр Михайлович, a?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.