bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: nebe a dudy, aneb osudy Mariána Hossy a Joffreyho Lupula

4. října 2017, 21:53

Petr Adler

Chicago Blackhawks a Toronto Maple Leafs každý letošní sezónu zahájí tím, že ušetří po zhruba pěti miliónech dolarů na mzdách. Nezávislé lékařské posudky, které nařídila NHL se souhlasem odborů NHLPA, rozhodly, že slovenský útočník Marián Hossa (Chicago Blackhawks, na snímku vlevo) a kanadský útočník Joffrey Lupul (Toronto Maple Leafs, na snímku vpravo) mají být zapsání do seznamu dlouhodobě raněných (neschopných práce) hráčů. V NHL se jim říká zkratkou LTIR (Long-Term Injury Reserve).

Pro Toronto rozhodnutí nezávislých lékařů znamenalo úlevu, zatímco Chicago zpráva zarmoutila.

V případě Mariána Hossy jde o velice nepříjemnou chorobu: ve chvíli, kdy na sebe navlékne hokejovou výstroj a třeba v ní jen poskočí, aby se uvolnil, ale soucasně tím uvolní třeba pouhou kapičku potu, dostaví se bolestivá reakce.

Odborníci zaměstnaní u Blackhawks, stejně, jako odborníci, které mužstvo najalo, se snažili dokázat dvě věci: přijít na důvod, aby jej mohli odstranit, a současně alespoň trochu zmírnit Hossovo trápení. Třeba použitím nejrůznějších neobvyklých materiálů, zakrýváním výstroje nejrůznějšími mastmi (vonnými i ne), navlékáním výstroje na tělo zakryté tričkem.

Nepomohlo z toho vůbec nic.

Proto vedení mužstva nakonec rozhodlo, s Hossovým souhlasem, že ho umístí na listinu dlouhodobě zraněných. Třeba se během sezóny na něco přijde, nebo se upraví Hossův stav.

Rozhodnutí Blackhawks doprovázel tučný spis, plný záznamů o lékařských vyšetřeních, dokladů o nejrůznějších chemických zkouškách, prováděných výrobci i jinými znalci, obrázků poškozené pokožky, prostě spis, jak má být, aby obstál případně i u nezávislého soudu.

Liga přesto naléhala, že Hossův stav musí opreezkoumat nezávislý odborník, kterého vybere ruku v ruce s odbory.

Cynická podezření

Důvodů bylo několik. Nejen ten úplně nejcyničtější, totiž, že by liga nějak podezírala Blackhawks, že se snaží nějak obejít omezení mzdového stropu. Je pravda, že generální manažer Stan Bowman dost často v této otázce tančí na špici nože, a pět ušetřených miliónů se mu může hodit, ale důležitější tady bylo, že liga si dává veliký pozor na jakékoliv zdravotní potíže svých hráčů. Čelí totiž žalobě bývalých hráčů, kteří tvrdí, že se o ně nepostarala, protože jim neřekla, že zranění hlavy mohou mít trvalé a nedozírné následky.

V Hossově případu se objevilo několik komentářů, že to je od těch Blackhawks stejně sprosťárna, že přece všichni víme, že Hossova smlouva (platná od roku 2009 na tucet let) vyprší až v roce 2021, a že mu už teď je celých 38 let, a že tohle není prvně, a jen si všimněte případu obránce Chrise Prongera, který už léta nehraje kvůli následkům otřesů mozku, a zatěžoval mzdový strop Philadelphia Flyers bezmála pěti milióny dolarů ročně, tak ho vyměnili do Arizony, ovšem dělí se s Coyotes o zbývající gáži, Pronger mezitím pracuje pro NHL v její disciplinární komisi, které se pokrytecky říká oddělení pro bezpečí hráčů.

Že se Hossa sám svěřil, že léčiva, která mu lékaři předepisovali, mu nejen moc nepomáhala, ale navíc mu způsobovala nejrůznější vedlejší účinky, to už těm cynikům uniklo.

Proto NHL usoudila, že bude dobře, když věc posoudí nezávislí lékaři, kteří nemají vůbec nic společného s ligou, jejími odbory, samotným hráčem, nebo s jeho mužstvem.

A ti rozhodli, že Blackhawks měli a mají pravdu.

Samozřejmě, nejsmutnější je, že se zdá, že kariéra tak vynikajícího hokejisty jakým Marián Hossa nesporně je (minulý čas mnohým dodnes připadá příliš pesimistický), by tak asi skončila chorobou, a ne z rozhodnutí samotného hráče, že to bylo krásné, ale že už toho bylo dost.

Úplný opak

Joffrey Lupul naposled hrál v barvách Maple Leafs v únoru 2016. Po nejrůznějších operacích proseděl celou minulou sezónu. A letos neprošel vstupní lékařskou prohlídkou.

Zasvěcení tvrdí, že vztah Lupula se zbytkem mužstva (a s jeho vedením) nepatří mezi ideální. Jisto je, že ani ve svých dřívějších působištích (Anaheim Ducks, Philadelphia Flyers, Edmonton Oilers), si podle tamních znalců místních poměrů nezískal moc kamarádů.

Jistě, slavný holandský fotbalista Johan Cruyff se kdysi velice otevřeně vyjádřil, že považuje řeči o kamarádských vztazích v profesionálních sportovních mužstvech za (následoval neslušný výraz) nesmysl. Zajímá ho pouze, aby mu spoluhráč nahrál míč tam, kde ho potřebuje mít, nebo aby se mu ukázal tam, kam mu potřebuje nahrát. Jestli má narozeniny nebo potíže s dámou svého srdce, uzavřel Cruyff, to mu nemůže být jedno srdečněji než mu to je.

Nesporně, když člověk někde pracuje, nečiní tak, aby si rozšířil okruh přátel. Činí tak, aby měl vždy dost peněz na chléb svůj vezdejší.

Avšak: vztahy mezi skupinou lidí, kteří jsou okolnostmi donucení trávit spolu pracovní dobu (říká se tomu také kolektiv) by měly být alespoň slušné.

A právě tohle, podle zmíněných znalců místních poměrů z Anaheimu, Philadelphii, Edmontonu, a dnes i z Toronta, vztahům spoluhráčů s Lupulem prý chybělo.

Maple Leafs to vyřešili tak, že když byl Lupul v únoru 2016 po operaci tzv. sportovní kýly, řekli, že se obávají, aby se mu ta nepříjemnost neopakovala, takže ho nechají sedět až do konce sezóny z čistě zdravotních důvodů.

Na začátku následující sezóny Maple Leafs oznámili, že Lupul (podobně jako letos) neprošel vstupní lékařskou prohlídkou. Následovala řada nejrůznějších lékařských zákroků. Vždycky, když byla zpráva o Lupulově návratu na spadnutí (už trénuje s mužstvem! jenže v dresu, jehož barva zapovídá spoluhráčům, aby do něj naráželi, tzv. no-contact jersey, pak přišly další zprávy, že už trénuje s mužstvem naplno!), přišla zpráva, že ne, a že je zase na seznamu zraněných.

Vypadá to, že Lupul trpí dlouhodobě poraněním páteře, které měl utrpět ještě jako mladíček před tím, než si ho vybrali Ducks (v roce 2002 jako sedmého hráče v pořadí). Ještě když Lupul hrával v barvách Anaheimu, podstoupil kvůli tomuto zranění operaci. A od té doby to byl úplně jiný hráč (ale prý i člověk).

Vyhraněný spor

Když generální manažer Maple Leafs Lou Lamoriello v září oznámil, že Lupul neprošel vstupní lékařskou prohlídkou, ozval se Lupul na Instagramu posměšnými řečmi, které doprovodil obrázkem sama sebe, jak sjíždí na sněhovém prkně (snowboard) jakýsi docela strmý svah.

Co mu na to řeklo vedení mužstva, to ví vedení mužstva a Lupul. Jisto je, že se Lupul vzápětí veřejně omluvil, a na přímou otázku odpověděl, že ne, že nebude požadovat tzv. druhý názor (second opinion), tedy, že přijme rozhodnutí Maple Leafs.

Až na to, že Lupulovi po letošní sezóně vyprší smlouva, stane se volným hráčem bez omezení (UFA, tedy unlimited free agent), a on sám řekl, že ve svých 34 letech se pořád ještě cítí schopen hry na nejvyšší úrovni.

Největší radost z rozhodnutí nezávislých lékařů mají asi účetní Maple Leafs. Mužstvo už dříve umístili mezi dlouhodobě neschopné Nathana Hortona, a teď tam mají i Lupula.

Jistě, oba hráči dostanou po svých pěti miliónech, jenže mužstvo najednou ušetří deset miliónů ve vztahu ke mzdovému stropu. A to se počítá.

Lupul řekl, že ho děsně mrzí, že nebude hrát. Tomu se dá věřit. Otázka je, co se stane po této sezóně. Lupul bude nabízet své služby třiceti ostatním mužstvům NHL Podrobí ho liga opět lékařským vysetrenin? A jestli ano, jak to bude vypadat, když Lupul najednou dostane potvrzení, že se stal zázrak, a že teď, když už mu Maple Lafs nedluží ani halíř, může zase začít hrát?

NHL si dává ohromný pozor na odpověď na otázku: a co by tomu řekli lidí?

Odpověď budeme znát v neděli 1. července 2018.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.