bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: ne, zopakoval komisař odpověď o olympijské účasti NHL

30. května 2017, 6:29

Petr Adler

Nevím, jak bych vám to mohl říci definitivněji, řekl komisař NHL Gary Bettman, ale řeči o tom, že se pořád ještě jedná o účasti naší ligy na olympijských hrách roku 2018, jsou nepřesné.

Během tradiční tiskové konference u příležitosti pondělního prvního zápasu finále Stanleyova poháru padla otázka, zda je účast NHL v Pyeongčangu uzavřena definitivně.

Bettman se otočil na svého zástupce Billa Dalyho, sedícího vedle něj, a řekl, že žil v pevném domnění, že liga tuhle otázku uzavřela už před šesti týdny. A že to také před těmi šesti týdny oznámila všem, koho se to týká, včetně hokejového světa.

A pak dodal, že samozřejmě ví, že president Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel pořád mluví o tom, že není všem dnům konec, a že také neustále zvěstuje, že neúnavně vyjednává s hráčskými odbory (NHLPA), ale, uzavel Bettman, z hlediska názoru majitelů mužstev už je věc dávno mimo jejich radarovou obrazovku.

Zeptal se Dalyho, zda má, co by dodal, a Dalyho odpověď byla jednoduchá: ne.

Je sice pravda, že NHLPA vytrvale naznačuje, že NHL by možná byla ochotna kývnout, kdyby odbory učinily ústupky v některých otázkách. Třeba kdyby souhlasily s prodloužením kolektivní smlouvy. Jenže NHL už naznačila, že podobné nabídky jsou otázkou minulosti. Ano, podobné návrhy padly, jenže odbory je nezvedly, takže teď dopadly až pod stůl.

Během tiskové konference padla pikantní otázka: dobrá, NHL nepojede, ale co třeba takový kapitán Washington Capitals Alexander Ovečkin, který tvrdí, že on na olympiádu do Jižní Koreje pojede a bude hrát za Rusko, i kdyby se měla NHL zbláznit.

Bettman naznačil, že liga se ještě nerozhodla do všech podrobností, jak to udělá, ale dal současně výrazně najevo, že olympiáda v Pyeongčangu neuvidí žádného současného hráče NHL.

Tady je spousta možností, včetně té, že ruský hokejový svaz, ať dobrovolně nebo ne, nenapíše Ovečkinovo jméno na soupisku. Tento seznam pak hokejový svaz předává národnímu olympijskému výboru, a ten ho buď schválí nebo neschválí. Teprve soupiska na hlavičkovém papíře národního olympijského výboru, opatřená jeho pečetí a podpisy jeho vedení, putuje dál. Závěrečné ano stojí a padá s postojem Mezinárodního olympijského výboru (MOV).

Jak je zřejmo z tohoto popisu událostí, úloha IIHF je v tu chvíli zanedbatelná.

Takže není jasné, zda předseda pořadatelského výboru z Pyeongčangu kdy četl Osudy dobrého vojáka Švejka, a zda zná názor polního kuráta Otty Katze o tom, že naděje umírá poslední.

Lee Hee-beom totiž během mistrovství světa v Paříži řekl, že pokud jde o účast NHL, pořád ještě doufá.

Lee se v Paříži sešel právě s Faselem, a věty o tom, že se vůbec nedomnívá, že rozhodnutí NHL je konečné, a že pořád má pocit, že je o čem jednat, pronesl právě po setkání s presidentem IIHF.

Lee šel do takových zajímavých podrobností, jako že s Faselem posnídali a tam se dohodli, že mají stejný cíl: dostat NHL do Pyeongčangu. Řekl také, že sešel nejen se zástupci ligy, ale též se zástupci odborů, a uzavřel, že vyřešeno není nic, dokud nepadne závěrečné rozhodnutí.

Aniž by citoval jihokorejského funkcionáře jménem, Bettman v pondělí zopakoval, že závěrečné rozhodnutí padlo před šesti týdny, a že se na něm nic nezmění.

Zde je zapotřebí zdůraznit, že nejde ani dost málo o rozhodnutí Garyho Bettmana. O tom, zda NHL pojede na olympiádu nebo ne rozhodla Rada guvernérů, čili výbor majitelů. Ve výboru sedí všech 31 majitelů.

A za to, že se majitelé popudili na nejvyšší míru, může jedině MOV, který ústy svého presidenta Thomase Bacha jednostranně zrušil smlouvu, která vůbec přivedla NHL pod pět kruhů.

MOV a IIHF před hrami roku 1998 v japonském Naganu zjistili, že jejich olympijský turnaj začíná přicházet o divácký zájem, a tudíž také o příliv peněz z reklam. Tak požádali o účast NHL, která souhlasila s podmínkou, že MOV jí bude platit její náklady. Liga kvůli olympijské soutěži totiž musí přerušit svoji vlastní soutěž právě v době, kdy se bojuje o postup do Stanleyova poháru, a navíc v době, kdy soutěží o zájem diváků pouze s košíkářskou NBA.

MOV i IIHF byli nadšeni. Až do osudného a osudového rozhodnutí presidenta Bacha.

NHL ze své strany uvažovala, že by ji olympijská účast mohla pomoci rozšířit slávu její značky do míst, kde znají led nejvýše na dnech sklínek s ohnivou vodou. Po pěti zájezdech na olympiády liga zjistila, že se tak nestalo. Přinejmenším ne v té míře, aby to NHL stálo za ty nervy.

Jistě, rozhodnutí o účasti NHL v roce 2014 v ruském Soči bylo oznámeno až v červenci 2013. Jenže: k zásadní dohodě tehdy došlo už v prosinci 2012, a do července se pouze dolaďovaly podrobnosti.

Letos se ví už přinejmenším od loňského prosince, že odpověď zní, že ne.

Takže, naznačil Bettman, příště se ptejte na něco zajímavějšího.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.