bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: na vítězství Ducks vydělali Stars

12. května 2017, 7:10

Petr Adler

Zdalipak víte, kdo (mimo manželek a milenek hráčů) nejvíce fandil Anaheim Ducks? Dallas Stars! Ve chvíli, kdy zazněla závěrečná siréna sedmého utkání Ducks proti Edmonton Oilers, získali Stars místo vítězů v prvním kole letošního výběru hráčů (draft).

Anaheim Ducks byli těsně před uzávěrkou hráčských výměn (středa 1. března) pevně přesvědčeni, že k úspěchu v letošní soutěži o Stanleyův pohár jim chybí jedině hráč typu Patricka Eavese.

A jeden takový byl k dispozici. V původním oznámení o výměně se zmiňovalo, že Dallas Stars získali za třiatřicetiletého útočníka od Anaheim Ducks tzv. podmíněné místo ve druhém kole výběru (draft). O jakou podmínku šlo, a co z ní plyne, věděli pouze pracovníci kanceláří generálních manažerů Jima Nilla (Dallas) a Boba Murraye (Anaheim). Kromě nich to vědělo několik zasvěcenců z kanceláře hokejových operací NHL, kde se schvalují všechny výměny.

Ti všichni byli vázáni bobříkem mlčení.

Vše se provalilo pár vteřin po skončení sedmého zápasu v Anaheimu. V době, kdy se hráči obou mužstev sjížděli uprostřed kluziště v Honda Center, aby si potřásli pravicemi, naskočil na síti twitteru vzkaz z kanceláře Dallas Stars. Zněl doslova: TWO FIRST ROUND PICKS! (dvě volby v prvním kole!).

Podmínka zněla takto: Ducks se musí dostat do finále Západní konference, a Eaves musí odehrát alespoň polovinu utkání, která Anaheim přivedou mezi nejlepší čtyři mužstva pohárové soutěže.

Eaves pomohl svému mužstvu vymést ve čtyřech zápasech Calgary Flames, objevil se v prvních třech utkáních druhého kola, proti Edmonton Oilers. Z jedenácti utkání hrál v sedmi.

Zbývající čtyři zápasy Eaves seděl se zraněním dolní části těla.

Co to je za zranění, to je snad větší tajemství než kódy k odpálení raket s jadernými hlavicemi, které nosí v kovových, zamčených a zapečetěných kufřících pobočníci presidentů Donalda Trumpa a Vladimíra Putina.

Takže jen pro zajímavost: v dnešní uspěchané době se v NHL zraněním druhu, jaké utrpěl Eaves, říká zkratkovitě LBI. Lower-body injury. Pro milovníky zkratek: UBI je naopak zranění horní části těla (upper-body injury). Tyhle popisy mohou znamenat cokoliv. Dolní část může být přeražená noha, něco s kolenními vazy, cokoliv se stehenními svaly, a všechno mezi tím od pasu níže, zatímco horní část zahrnuje všechno od otřesů mozku přes zlomeniny rukou až k potížím se žebry, nebo s kýlou, a všechno od pasu nahoru mezi tím.

Eaves sice splnil podmínku, která pomohla jeho bývalému zaměstnavateli, ale generální manažer Murray se obával, že zranění, které Eaves utrpěl v Edmontonu, ho vyřadí až do případného finále Stanleyova poháru. Ted se Murray zmínil, že Eaves bude možná schopen nastoupit už v příštím kole.

Jistě, aby si odvezli (u podruhé) Stanleyův pohár domů do Kalifornie, to by Ducks nejdřív museli porazir Nashville Predators, a pak by si museli poradit s vítězem Východní konference (Ottawa Senators nebo Pittsburgh Penguins). Zázraky se ale někdy se i opakují. Viz vítězné tažení právě Ducks, kteří získali v roce 2007 pohár poté, kdy získali (od nenáviděných Oilers) obránce Chrise Prongera. Pro Oilers byl Prongerův odchod začátkem pádu do málem beznadějné propasti, zatímco v Anaheimu slavili.

Bude ovšem zajímavé vidět, co se stane po skončení pohárové soutěže.

Eaves totiž bude od 1. července zcela volným hráčem.

Zase zkratka: bude UFA. Unrestricted free agent, neboli volný hráč bez omezení. Další zkratka je RFA. Restricted free agent, čili volný hráč, který podléhá určitým omezením.

V tuto chvíli už Eaves nepobírá žádný plat: v soutěži o Stanleyův pohár hrají hokejisté úředně zadarmo. Dostávají pouze určité prémie od NHL. Jejich výše závisí na tom, kam až postoupili, ale to je pro většinu z nich spíše kapesné. Hrají o tu čest a slávu.

Ale také o smlouvy v příštích letech. A tady přichází na řadu Eaves a jeho případ: jeho dosavadní smlouva mu zaručovala milión amerických dolarů za sezónu. Jestli Ducks zvítězí, a Eaves přispěje (jako hráč prvních dvou řad asi ano), bude chtít možná trojnásobek. Jako realista bude vědět, že těžko bude moci požadovat dlouhodobou smlouvu: přece jen už mu je 33 let, a Bob Murray se nemusí koukat moc daleko, aby viděl, jak dopadli škaredě hned v prvním kole o pár set mil severněji na tichomořském pobřeží San Jose Sharks se svými kdysi skvělými, dnes ale prošedivělými hvězdami.

Co bude Eaves chtít místo většího počtu let platnosti smlouvy? Větší počet penízků v kratší době platnosti.

Udělá to Murray? Nebo Eavesovi na konci sezóny, ať už to bude kdykoliv, potřese rukou, poplácá ho po rameni, poděkuje mu, a popřeje mu hodně štěstí?

I když vyhraje už druhý pohár, přijde o hráče: a nejen, že bez náhrady, ale navíc se ztrátou důležitého umístění v letošním výběru hráčů.

Jistě, Anaheim Ducks by si v prvním kole vybírali až někde u konce první třicítky. Znalci navíc tvrdí, že letošní výběr neslibuje hráče, kteří nejen naskočí do ligy hned v prvním roce, ale navíc se ještě prosadí (viz Connor McDavid nebo Auston Matthews).

To Dallas Stars se musí cítit jako bankovní lupiči poté, kdy se jim podařilo ukrást všechny americké zlaté rezervy z Fort Knoxu v Kentucky, a nikdo je dodnes nechytil.

Dallas byl původně na žebříčku pořadí ve výběru osmý. Pak přišla loterie. Dallas je třetí. A teď navíc má ještě jedno místo v prvním kole.

Generální manažer Stars Jim Nill po skončení řádné sezóny vskutku nezahálel.

Nejdříve vyhodil kouče Lindyho Ruffa. Za něj přivedl Kena Hitchcocka.

Hokejisté jsou národ pověrčivý: Hitchcock už jednou přivedl Stars k pohárovému vítězství. Třeba to dokáže znovu. Ironií osudu tenkrát jeho mužstvo porazilo Buffalo Sabres, které koučoval Lindy Ruff. Brankou, která neměla platit, protože útočník Stars Brett Hull překonal brankáře Sabres Dominika Haška střelou z brankoviště, kde se usadil dříve, než se mu dostal puk na hokejku.

Po zisku Hitchcocka získal Nill také brankáře Bena Bishopa. Sice bude asi muset najít někoho, koho by zajímaly služby alespoň jednou ze dvou dosavadních brankářů mužstva (nejspíš to bude Antti Niemi, a může se úplně klidně stát, že ho Nill bude muset vykoupit z jeho dosavadní smlouvy).

Nicméně, Nill soudí, že se mu podařilo vyřešit situaci v brance, která podle mnohých byla tak špatná, že letos stála Stars postup do pohárové soutěže.

Nill sice za skok z osmého místa v prvním kole výběru na třetí nemůže, ale proč by se měl nějak rdít a přiznat, že to byla pouhá sazka do loterie.

To další místo v prvním kole získal díky své mazanosti.

A hlavně, už nemusí fandit Anaheim Ducks, které jinak nesnese z té své široce velkorysé duše hocha z kanadské prérie (narodil se v albertském městečku Hanna, počet obyvatel těsně pod třemi tisíci).

Pěkně mazaný kovboj!

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.