bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: montréalská legenda znectila vedení Canadiens

9. září 2018, 3:13

Petr Adler

Vedení Montréal Canadiens by se mělo podívat do zrcadla a tvrdě se zastydět, soudí bývalá hvězda mužstva a později jeho generální manažer Serge Savard (na snímku). A nejdéle, pravil bývalý obránce, by se měl dívat nynější generální manažer Marc Bergevin (také bývalý obránce).

Savard vedl mužstvo tucet let: od roku 1983 do roku 1995. Tenkrát po něm nastoupil Réjean Houle, bývalý útočník a muž, který v roce 1995 předsedal fiasku jménem Patrick Roy. Houle byl odejděn v roce 2000, po pěti letech v úřadu. Bergevin nastoupil v květnu 2012.

Všichni tři tito pánové svého času hrávali za Montréal Canadiens. Největší legendou mezi nimi zůstal v očích příznivců mužstva právě Savard. Proto jeho slova berou lidé vážněji než výroky všech ostatních.

A teď se Serge Savard vyjádřil velice kriticky o postupu dnešního šéfa ve věci útočníka Maxe Paciorettyho.

Takhle, rozčílil se Savard, se nezachází s nikým, a obzvláště ne s kapitánem mužstva.

Smolná sezóna

Max Pacioretty je první, kdo přizná zcela otevřeně, že se mu loňská sezóna nepovedla. Jistě, je pravda, že se nepovedla celému mužstvu, ale pro Paciorettyho 17 branek a 20 nahrávek, navíc bodování přítomnosti na ledě, když se radoval soupeř v poměru k přítomnosti, kdy se radovali Canadiens minus 16, nepatří mezi věci, o kterých by se mohl chlubit v dopisech domů. I přesto, že z 82 utkání pravidelné sezóny jich Pacioretty odehrál jen 64.

Bergevin už začátkem léta řekl, že mužstvo Paciorettymu nenabídne novou smlouvu.

Paciorettyho smlouva, kterou podepsal v srpnu 2012, platí šest let. Vyprší tedy až po této nastávající sezóně. Její celková částka činí 27 miliónů dolarů, ročně kapitán Canadiens dostává čtyři a půl miliónu.

Technicky řečeno, očekávalo se, že Bergevin bude hovořit o prodloužení současné smlouvy (extension). Lhostejno, zda šlo o přeřeknutí záměrné nebo ne, generální manažer tím otevřel stavidla nejrůznějších fám, drbů a dohadů. Nejhorší byla zpráva, podle níž měl Pacioretty (neznámo přesně kdy) požádat Canadiens o výměnu. Nejskandálnější bylo, že se zpráva opírala o jediný zdroj, a ten nebyl jmenován.

Jestliže se Toronto domnívá, že je pupkem světa, a jeho Maple Leafs tudíž mají na seznamu akreditovaných novinářů spoustu lidí, kteří o novinách vědí snad jen to, že se jejich včerejšími vydáními podestýlá králíkům, v Montréalu je to horší: totéž v bleděmodrém, ale dvakrát, neboť ve dvou řečech.

Paciorettyho zástupce Allan Walsh se trefil přesně, když vzápětí oznámil, že zpráva je zcela vylhaná, a hlavně, že vypadá, že pochází od někoho přímo z mužstva.

Bergevin a majitel mužstva, pivovarník Geoff Molson, se různě vykrucovali, když se konal Paciorettyho tradiční golfový turnaj, jehož výnos jde celý na dobročinné účely v Montréalu. Sam Pacioretty řekl, že sice chápe, že profesionální sport je hlavně obchodní podnik, ale pokud jde o něj, nejraději by hrál i nadále v Montréalu.

Ostatně, proč ne: Canadiens si ho vybrali v Nationwide Arena v Columbusu v Ohio v prvním kole v roce 2007 jako 22. hráče v celkovém pořadí. Pro zajímavost, jedničkou tenkrát byl Patrick Kane (Chicago Blackhawks), české čtenáře může zaujmout, že Columbia Blue Jackets sáhli na sedmém místě po Jakubovi Voráčkovi.

Paciorettyho ideálem by bylo, že by odehrál celou kariéru v barvách Canadiens. Je sice rodákem z New Canaanu v americkém státě Connecticut, ale bydlí s celou rodinou všech dvanáct měsíců v roce v Montréalu.

Drobný drb

Paciorettyho žena se jmenovala za svobodna Jekatěrina Afinogenova. Je to mladší sestra hokejisty Maxima Afinogenova, který hrával za Buffalo Sabres. Jekatěrina patřila k lepším tenistkám na okruhu WTA, stejně, jako manželka jejího staršího bratra, Jelena Dementjeva.

Konec drobného drbu

Serge Savard se rozhodl, že vyletí ze své kůže ve chvíli, kdy generální manažer Marc Bergevin prohlásil, že za neúspěchy mužstva může špatný postoj hráčů. Nikoho nevyjímaje, tedy ani kapitána.

Max Pacioretty je výborný mužský (Savard řekl doslova, že je a fine gentleman), výborný člověk, se skvělou rodinou. Tohle (mínil současnou situaci kolem Canadiens a Paciorettyho) je totéž, jako když máte rodinu. Máte tři nebo čtyři děti, některé vám působí potíže, tak prostě ty potíže vyřešíte.

A pak do toho sekl: Tady nejde pouze o postoj hráčů. Tady jde o postoj vedení. Vedení odpovídá za to, aby vyřešilo všechny potíže.

Savard se pustil do vedení Canadiens velice nelítostně: vyčetl mu naprostou neschopnost při přebudovávání mužstva. To je věc, která se musí konat pořád, a způsob, jakým se Canadiens zbavují mladých hráčů je nepřijatelný. Savard přirovnal chování vedení Canadiens v tomto směru k házení mladých a nadaných hráčů přes palubu (použil slova jettison).

A pak se Savard dostal ke sdělení Paciorettyho zástupce Walshe, podle něhož mu několik novinářů z Québecu řeklo, že zprávu o tom, že Pacioretty chce pryč rozšiřuje samo vedení mužstva.

Nevím, odkud tyhle zprávy pochází, řekl Savard, ale jestli to opravdu pochází z okolí vedení mužstva, je to smutné. Takhle vynášet podobné zprávy, místo aby se snažili vyřešit potíže, které mají s jedním ze svých hráčů a současně jedním z nejlepších střelců v lize, to nejde, dodal.

Tohle je ta zatraceně nezdravá situace: veřejně se hádat pár dnů před zahájením tréninkového tábora s kapitánem mužstva, řekl Savard pobouřeně. A pak, uzavřel bývalý obránce a dodnes miláček montréalských příznivců, si dovolí (Bergevin) mluvit o postojích.

Jaký postoj mužstva může očekávat, když se chová takhle ostudně, položil řečnickou otázku.

Ne, že by Savard nezažil něco podobného: Montréal Canadiens měli mít tenkrát tréninkový tábor v Moskvě a útočník Claude Lemieux se rozhodl, že nepřijde, dokud nedostane novou smlouvu.

To, připustil nyní Savard, byla nejhorší výměna, kterou kdy provedl: Lemieux do New Jersey Devils za Sylvaina Turgeona. Ne, že by tenhle Turgeon byl horší než jeho slavnější bratr Pierre, ale podrobil se v létě operaci kýly, a po příchodu do Montréalu to už zdaleka nebyl takový hráč jako bývával před tím, povzdechl si Savard.

Ale, zdůraznil, já jsem stál pod časovým tlakem, a Bergevin ne.

A na úplný závěr připustil, že neočekává, že by mu Marc Bergevin v nejbližší době poslal přání k novému roku, zkráceně známé jako péefko.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.