bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: mlčeti zlato, zjišťuje vlastník Ottawa Senators

4. února 2018, 5:37

Petr Adler

Ottawa Senators se konečně domluvili s radnicí a výborem pro údržbu hlavního města Kanady ohledně přebudování oblasti jménem LeBreton Flats a přestěhování mužstva blíže ke středu dění. Jenže vlastník Eugene Melnyk si začíná uvědomovat, že měl být loni v prosinci zticha, nebo alespoň neměl vyhrožovat, že když se místní příznivci nepolepší a nezačnou mu plnit halu, může se úplně klidně přestěhovat někam úplně jinam.

Když NHL slavila sté výročí svého prvního zápasu, činila tak v Ottawě. V sobotu 16. prosince, to bylo v sobotu, hráli Senators na otevřeném ledě proti Montreal Canadiens. Měla to být děsná sláva na Hockey Night in Canada. Domácí vyhráli 3-0, ještě větší sláva. Jenže v pátek, který předcházel slavnému zápasu před zhruba 34 tisíci diváky, si majitel Senators otevřel hubu. Vyspílal domácím fanouškům, že jestli budou takhle liknaví, nemá žádnou cenu, aby k nim byl tak ohromně laskav a poskytoval jim 41 večerů hokejové zábavy sezónu co sezónu. To může dělat pro jiné fanoušky a jinde. Šel tehdy tak daleko, že dodal, že vůbec nemusí jít o Ottawu, ostatně, dohoda o pozemcích v LeBreton Flats ještě měla zhruba šest neděl k předběžné domluvě.

Tím pádem se komentáře sobotní Hockey Night in Canada nesly v duchu: jak to, sakra, ten Melnyk myslel? Bude liga souhlasit, aby se Senators stěhovali? Kam? Do prázdného Videotron Centre v Quebec City? Někam jinam? Ve které konferenci?

Komisař NHL Gary Bettman se tenkrát vyjádřil, že o projevu Eugena Melnyka nevěděl předem, ale býval by byl rád, kdyby mu vlastník Senators řekl ještě před pronesením oněch výbušných slov, co má na mysli, že by se o tom možná mohli poradit. Prostě, slovy diplomatickými naznačil, že není spokojen, a kdyby neměl slušné vychování, řekl by něco ostřejšího.

Z Kanaty k parlamentu

A teď tedy to vypadá, že se Senators přece jen přestěhují. Z předměstí jménem Kanata, z haly jménem (momentálně) Canadian Tiré Centre, do dosud nepojmenované haly, kousek od budov kanadské poslanecké sněmovny. Komisař Bettman je spokojen, neboť podle jeho názoru patří hokej do středů měst. LeBreton Flats sice nejsou úplně uprostřed Ottawy, ale mnozí si slibují zázraky, že tam kromě haly vzniknou nejrůznější zábavní střediska, restaurace a podobné podniky.

Dohoda mezi městem, výborem pro údržbu hlavního města a Senators ale nezmiňuje, alespoň nikoliv ve zveřejněných dokladech, kdo bude přesně platit přesně co, a za co. Takže nelze tvrdit, že by ottawští byli nadšeni, jak všechno dopadlo nadmíru dobře. Rozhodně ne všichni.

Začínají se ozývat hlasy, že kde prý berou zúčastnění tu jistotu, že když budou Senators hrát blíže ke středu města, budou mít vyprodáno. Místní totiž vědí, že většinu obyvatel města tvoří federální vládní úředníci. Stejně tak jim je jasné, že takový vládní úředník na svém vládním úřednictví nezbohatne. Nejen, že ve značné většině pochází odjinud a ví, že je v Ottawě pouze dočasně, takže ví, že se někdy, dříve nebo později, bude zase stěhovat jinam, třeba i domů, ale právě proto také velice často fandí nejvýš mužstvu z míst, odkud pochází, a najde-li ve svém rozpočtu místo na návštěvu utkání NHL, bude to zápas Senators proti mužstvu z jeho rodiště. Ostatní mu mohou být odcizeni.

Senators už delší dobu trpí tím, že nemají vyprodáno. Ve svém dosavadním působišti to řeší dle vzoru vesnic slavného ruského knížete Potěmkina: řady míst jsou zakryty plachtami tak, aby nebylo zřejmo, že tam měly být usazeny zadnice příznivců mužstva.

Technicky by tu byla ještě možnost, dávat volňásky vyšším vládním úředníkům, jenže to nejde. Kanada myslí na podobné případy dost drsnými zákony.

Jistě, ministerský předseda Justin Pierre James Trudeau se nedávno dozvěděl, že porušil několik zákonů tím, že přijal nejrůznější dary za politické výhody, a jeho ministr financí William Francis Morneau čelí obviněním z podivných operací se svým majetkem, ale to jsou politici. Budou muset odpovídat voličům, až zase dojde k volbám, ale jejich činy se netýkají NHL.

V dosavadním působišti mužstva v Kanatě údajně snižuje zájem obecenstva okolnost, že výjezd z parkoviště u stadiónu po zápase je nedostatečný, takže diváci prý někdy čekají zbytečně dlouho, než se konečně dostanou na dálnici.

Radní v Kanatě řekli panu Melnykovi, že kdyby to chtěl změnit, stačí podat žádost o stavební povolení, doplněnou o plán stavby. Když to bude v pořádku, může začít stavět.

Jenže tady vstupuje do hry fixní přesvědčení Garyho Bettmana, vyjádřené v severoamerické angličtině jednoduchým výrazem: downtown or bust. Střed města nebo nic.

Současně ale do hry vstupuje rozhořčení místních obyvatel, kteří se neštítí Eugenovi Melnykovi připomenout, že když byl před lety jeho život na vlásku, nabízeli se mnozí z nich jako dárci nutného orgánu (šlo o játra) pro transplantaci. A tak se také nakonec stalo. Jinak by Eugene Melnyk už delší dobu nebyl mezi živými.

A tenhle člověk nám bude spílat, že neplatíme jeho přemrštěné ceny za hokej, za který by se možná styděli i dorostenci z Ottawa 67s!

Pozdě bycha honit?

Takže Eugene Melnyk se nechal pozvat do oblíbeného ranního pořadu místní stanice kanadské sítě CTV, aby řekl na plné pecky, že nikdo ani neví, jak moc je rád, že jeho mužstvo hraje právě v Ottawě.

Lhostejno, pravil, co jsem řekl v prosinci, je škoda, že to urazilo tolik lidí.

“Skutečnost je taková,” pravil dále s tváří co nejupřímnější, “že tohle město miluji. Miluji jeho obyvatele, miluji jeho fanoušky, a vlastně mi je velikou cti, že jsem tady a že uvádím mužstvo jako jsou Ottawa Senators.”

Pak ale asi získal pocit, že to nestačilo, a že bude nutno přidat ještě trochu sladidla, aby místní přestali klást zbytečně zvědavé otázky ohledně LeBreton Flats.

Nová hala, se vším všudy kolem ní, udělá z Ottawy město přitažlivější než (doplňte dle svého vlastního uvážení, vynechte Horní Dolní), oznámil Melnyk s vážnou tváří.

“Tohle,” řekl, “tohle je ohromně veliká věc. Tohle je plán za tři až čtyři miliardy dolarů, který podstatně změní tvář Ottawy.”

Tohle ale asi pořád nebylo dost. Takže se rozjel dál: “Jsem (tím plánem) tak nadšen, protože vdechne nový život do spousty věcí, včetně vybudování nejmodernější haly, aby fanoušci zažili něco skutečně ohromného.”

A tady přešel na cestu kolem světa: “Myslím, že ottawští obyvatelé budou pyšní, když budou moci kdekoliv na světě říci, že jsou z Ottawy. A lidi, které potkají, jim budou říkat, ano, ano, navštívil jsem vaše LeBreton Flats, byla to nádhera, vy se máte, že žijete právě tam. Prostě bych byl rád, kdyby mohli ottawští chodit se vztyčenými hlavami a být pyšní na Ottawa Senators.”

A aby bylo jasno, že to myslel vážně, uzavřel Melnyk svůj televizní projev slovy, že jeho cílem je, aby Senators vyhráli Stanleyův pohár: “Vážně si myslím, že na to máme, že jsme zaměřeni správným směrem, a na tom lpím. Jednou k tomu dojde. Jen bych to nerad zakřiknul.”

Letos, zda se, není co k zakřiknutí, připustil Melnyk, ale i tak budoucnost září.

Jakými barvami, to už neřekl.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.