bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: mladý Dahlén je ve při se svým bývalým šéfem

7. března 2019, 2:26

Petr Adler

Tady někdo kecá, a to tak, že hodně. Ale kdo? Vancouver Canucks poslali Jonathana Dahléna do San Jose Sharks, odkud dostali výměnou Linuse Karlssona. Generální manažer Kosatek Jim Benning na přímou otázku, proč to udělal, poznamenal, že to bylo na hráčovu žádost, kterou mu tlumočil jeho zástupce.

Dahléna vzápětí zavalila přílivová vlna urážlivých vzkazů vancouverských příznivců, takže hráč krátce poté oznámil, že zrušil své účty na sociálních sítích Twitter a Instagram, protože tohle nemá zapotřebí.

Jedenadvacetiletý Dahlén hraje na levém křídle, a skauti o něm tvrdí, že je nebezpečné útočné dynamo. V roce 2016 si ho ve druhém kole jako 42. hráče v pořadí vybrali Ottawa Senators. Nikdy nehrál ani v kanadském hlavním městě, ani na jejich farmě. Do Severní Ameriky přišel už jako zaměstnanec Vancouveru z mužstva druhé nejvyšší švédské soutěže (Allsvenskan), Timrå IK. Putoval rovnou do nižší Američan Hockey League (AHL), s nálepkou úskočný (prohnaný, záludný, jedním slovem: shifty) střelec a rozehrávač, s vytříbenou technikou, nadán vynikajícím celkovým rozhledem, skvěle zachází s pukem i v největší rychlosti. Navíc má dobrou povahu, vynikající přístup k práci a je to velice schopný hráč oběma směry.

Po výměně Dahlén putoval rovnou na farmu Sharks, San Jose Barracuda (zdá se, že v San Jose jsou dravými rybami přímo posedlí).

Jeho táta, dnes sedmapadesátiletý Ulf Dahlén, si odehrál v NHL svoje: v prvním kole ročníku 1985 si ho jako sedmého hráče v pořadí vybrali New York Rangers, u nichž také jako pravé křídlo nastoupil svoji severoamerickou dráhu, pak hrál za Minnesota North Stars. Tam pokračoval, i když vypustili že svého jména ten sever a přešli do Dallasu, poté si zahrál u San Jose Sharks, Chicago Blackhawks, Washington Capitals, a kariéru v NHL pak ukončil návratem k Dallas Stars.

Za mladého Dahléna přichází do Vancouveru Linus Karlsson. Tedy: pouze na papíře.

Devatenáctiletý střední útočník totiž pořád ještě hraje za Karlskrona HK v Allsvenskan.

Jeho popis očima skautů NHL: správná velikost, výborný střelec. Jemně ruce, výborné obecné útočné schopnosti;. Velice dobrý smysl pro hru, vynikající povaha. Dobrou střelu spojuje se schopností předvídat, kde budou prázdná místa (doslova díry, neboli holes), dobrý přehled v útočné třetině od bodů pro vhazování až k zadnímu hrazení.

Karlssonůuv osmnáctiletý bratr Hampus hraje také za za Karlskrona HK.

Jak z těchto popisů přišel Benning k prohlášení, že tahle výměna byla pouze krokem stranou (lateral move), že získal totéž za totéž, není známo.

Stejně, jako by bylo zajímavé zjistit, jak to bylo s tou žádosti o výměnu.

Jádro sporu

Podle Benninga mu zavolal zhruba dva týdny před uzávěrkou výměn (25. února) Dahlénův zástupce, že jeho zákazník není spokojen se zacházením, jehož se mu dostává od Canucks. Proto, řekl Benning, mu Dahlénův zástupce řekl, že nejlepší by bylo, kdyby ho vyměnil jinam.

K tomu Benning dodal trochu opovržlivě, že mladý Dahlén patrně patří mezi hráče, kteří nechápou, že na členství si musí v první řadě vydělat, že to není jako houska na krámě. V řeči anglické se tomu říká zaplatit příspěvky (pay your dues). Dahlén, řekl Benning, není špatný, ale dobrý také ne, musí toho ještě hodně moc vylepšit.

Benningova slova vzbudila ve vancouverských příznivcích neskonalou zášť. Proti Dahlénovi. Aniž si ověřili, jak to je doopravdy, vyjádřili své rozčilení způsobem dost neurvalým, aby mladý Dahlén měl za nutné sdělit svoji stránku věci (a odpojit se od sítí, kde se mu spílalo někdy dost nevybíravě).

Proč se k tomu ověřování nesnížily vancouverské sdělovací prostředky, není známo.

Známo ale je, že švédské hokejové stránky hockeynews.se se dopustily řemeslného přístupu, včetně toho, že Dahlénovi daly možnost, aby se vyjádřil ke zprávám o sobě.

V první řadě, řekl mladý Dahlén, nikdy nikomu neříkal, že by chtěl odejít jinam. Útoky vancouverských příznivců by měl za sprosté, i kdyby Benning říkal pravdu, ale on ji neříkal.

Odchod ze sociálních sítí považoval za nejjednodušší řešení.

“Nikdy,” zdůraznil Dahlén, “jsem svému zástupci neřekl, aby požádal o výměnu. Řekl jsem pouze, že se mi nedostává možnosti k patřičnému vývoji.”

Ovšem, když už jinak málomluvný Seveřan promluví, obvykle to stojí za to.

“Řekl jsem svému zástupci, že Canucks mi nepomáhají správně v mém růstu,” řekl Dahlén. “Je to špatným přístupem, a jestli chtějí, abych se vylepšil, jdou na to špatně.”

V padesáti zápasech za Utica Comets v AHL si připsal Dahlén 14 branek a 15 nahrávek (celkem 29 bodů), jenže u jeho jména také září záznam -13 za přítomnost na ledě, když soupeř skóruje.

Pro srovnání, Karlsson odehrál za Karlskronu padesát zápasů, zaznamenal v nich čtyři branky a 13 nahrávek (17 bodů).

Dahlén k tomu dodal: “Spiš po mně šlapali, než aby mě zvedali. Místo zlepšení jsem směřoval na opačnou stranu.”

Benning ovšem našel jiné vysvětlení: Dahlénovi se nelíbilo, že hraje v nižší soutěži.

“Dnešní mladí hráči často neradi platí členské příspěvky,” řekl Benning, “chtějí postoupit rovnou do NHL, aniž by do toho vrazili dost práce, aby dorostli pro nejvyšší soutěž. Usoudili jsme, že (Dahlén) ještě není pro NHL zralý.”

Ve třech úvodních zápasech za Barracuda si Dahlén připsal tři body za nahrávky, a dva minusy. A zatím neřekl ani slovo, že by mu vadilo hrát v AHL.

To už prostě je ta dnešní mládež. Neví, co chce, a nedá pokoj, dokud to nedostane.

Nebo ne, a je to celé naopak?

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.