bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Malkin a Penguins, pár, který nikdo nerozdvojí?

3. května 2015, 8:10

Petr Adler

President Pittsburgh Penguins David Morehouse oznámil, že jeho mužstvo rozhodně nevymění ruského útočníka Jevgenije Malkina (na snímku). Slavný kanadský komentátor, člen Hokejové dvorany slávy Jim Matheson, se ovšem domnívá, že Morehouse pronesl hop dříve, než se dostal k rozběhu, aby mohl vůbec přes tu překážku skákat. Ona překážka se jmenuje “úplná doložka o nemožnosti výměny bez výslovného hráčova souhlasu” (v řeči kolektivní smlouvy mezi NHL a odbory NHLPA: complete no-trade clause).

Jakkoliv je Morehousovo prohlášení politicky korektní, tvrdí Matheson, a jakkoliv bude složité najít řešení, které by vyhovovalo nejen mužstvu, ale také Malkinovi samotnému, tvrdit předem, že vedení mužstva neudělá nic s hráčem, kterému došel střelecký prach v té nejhorší chvíli, to je krátkozraké.

Zde je nutno dodat, že právě Matheson je novinář, se kterým všichni generální manažeři, koučové či skauti v NHL rádi posedí. Už proto, že moc dobře vědí, že když mu něco svěří tzv. pro informaci (ve zdejší řeči: for the background), mohou si být jisti, že neprozradí, odkud to má, ani kdyby ho bílí. Takže Matheson patří k nejlépe informovaným komentátorům v NHL.

A navíc byl Matheson jedním že dvou mužů (tím druhým byl Glen Sather), kterých se tehdejší majitel Edmonton Oilers Peter Pocklington ptal, zda má koupit vyzáblého kloučka jménem Wayne Gretzky. Nelson Skalbania, realitní makléř z kanadského Vancouveru a majitel Indianopolis Racers, kde Gretzky tehdy hrával, se dostal do peněžních potíží a požádal kamaráda Pocklingtona o pomoc. Matheson i Sather tenkrát řekli Pocklingtonovi, že jde o nastávající jedničku, takže Pocklington poslal Skalbaniovi nějaké peníze v hotovosti a několik obrazů, které si Skalbania mohl prodat za kolik chce.

To jen na vysvětlenou.

Samozřejmě, že Penguins potřebují vylepšit, je zřejmé hned na první pohled. Jak říká Matheson, od Malkina by se čekalo víc než záznam, že v posledních desíti zápasech, které odehrál, nezískal ani bod.

A právě Malkin by byl pro Pittsburgh nejlepším zbožím pro výměnu, vysvětluje Matheson. Třeba takový Evander Kane, kterého se Winnipeg zbavil uprostřed hrozícího skandálu, přivedl do hlavního města Manitoby obránce Tylera Myerse, útočníka Drewa Stafforda, a navíc dva mladíky, kteří mají před sebou skvělou budoucnost: Joela Armiu a Brendana Lemieuxe. Penguins by za Malkina dostali určitě mnohem více, dodává Matheson.

Několik možností

Například, kdyby generální manažer Penguins Jim Rutherford teď hned prozvonil kolegu Douga Armstronga ze St. Louis Blues, a poptal se na takové hráče jako jsou T.J. Oshie nebo David Backes s tím, že by Armstrong za Malkina přihodil ještě nějaké právo výběru v draftu, mohlo by to být výhodné pro obě strany. Backes je silový střední útočník, něco jako Ryan Kesler, který nyní září ve druhé řadě Anaheimu. S Oshiem na Backesově  křídle by šla účinnost útoku Penguins strmě vzhůru. Pittsburgh by získal práva výběru, která promrhal, když do svých řad získával Jaroma Iginlu či Mariána Hossu. Oba skvělí hokejisté, dovozuje Matheson, ale v obou případech ten pokus nakonec selhal.

A St. Louis by určitě pomohlo, kdyby si Malkin zahrál s Vladimírem Tarasenkem.

Tohle ovšem není jediná možnost.

Rutherford si je jistě vědom, že jeho obranné řady stárnou a že nikdo neví, zda jeden z nejlepších obránců, Kris Letang, kdy vůbec ještě nastoupí. Telefonát generálnímu manažeru Davidu Poileovi od Nashville Predators by stál za pokus: Malkin za obránce Shea Webera. Jeden za jednoho (ve zdejší řeči: straight up).

Tady vstupují do hry čísla. Malkinova smlouva bude platit ještě sedm let a v součtu bude Pittsburgh stát 66,5 miliónů dolarů. Weberova smlouva bude platit ještě osm let, a celkově zbývá k výplatě 65 miliónů dolarů. Z hlediska hokejového: Malkinovi se hrávalo docela dobře po boku Jamese Neala, který dnes hraje právě za Predators. Z Webera by se mohl stát dobrý učitel pro mladší obránce Penguins, Olliho Määttäu a Derricka Pouliota. Nashville Predators by zbyli skvělí (a mladší) obránci jako Roman Josi, Seth Jones, Mattias Ekholm a Ryan Ellis. To, říká Matheson, je skvělá ctveřice.

Do úvah se Mathesonovi (celkem pochopitelně) připletli také Toronto Maple Leafs. Ti potřebují středního útočníka pro první řadu jako prase drbání. Zbavit se Phila Kessela a případně rovnou také Tylera Bozaka, a získat výměnou Malkina, to by mohlo prospět oběma stranám. Zvláště proto, že Kessel by mohl získat ztracenou formu právě po Crosbyho boku.

Jádro? Jaképak jádro?

Řeci o tom, že Penguins míní i nadále stavět mužstvo kolem Crosbyho a Malkina považuje Matheson celkem nešetrně (a správně) za nesmyslné.

A hned dodává zajímavou a ohromující číslicí: ti dva dohromady dostávají každou sezónu 18,2 miliónů dolarů. Víte, co to je? To je celá jedna čtvrtina mzdového fondu Penguins.

Přitom je zcela jasné, že Pittsburgh potřebuje omládnout. Dnes je průměrný věk mužstva 28,2 let. Penguins jsou třetí nejstarší mužstvo NHL. Jen New Jersey Devils a Philadelphia Flyers jsou starší. Letos nemohou spoléhat na draft. Maji jedno právo volby ve druhém kole, ani jednoho hráče si nevyberou v prvním, třetím nebo čtvrtém kole. Kromě toho, dodává Matheson, z hráčů, které si vybrali v posledních pěti letech jenom čtyři odehráli alespoň po zápasu v barvách Penguins.

Pittsburgh tedy bude muset spoléhat buď na výměny nebo na to, že se jim upíše někdo po 1. červenci, kdy se otevírá trh s volnými hráči. Při výměnách se vyměňuje kromě hráče také jeho mzda za mzdu získaného hráče. K podepisování smluv s volnými hráči Penguins potřebují určitou peněžní volnost. Tu ale nemají: měli čtvrtý nejvyšší mzdový rozpočet v lize, před nimi byla pouze mužstva Philadelphie, Tampy Bay a Washingtonu.

A sezónu ukončili s pouze pěti obránci. Byl mezi nimi i Taylor Chorney, který se nedostal na soupisku prvního mužstva ani v Edmontonu a trávil čas hrou za farmu Oilers (Oklahoma City Barons).

Útok také nic moc

Co se útočných řad týče, rozebírá věc Matheson, ke konci sezóny se Penguins zamlouval jedině Patric Hornquist. David Perron, který přišel v rámci uzávěrky výměn z Edmontonu, začal slibně. Začal, ale nepokračoval, ani neskončil. Chrisu Kunitzovi je už 36 let a ten věk je na něm znát. Pascal Dupuis hrával skvěle vedle Crosbyho, ale nejen, že mu je 36, nemá v tuto chvíli povolení lékařů ani k intenzivnějšímu tréninku, natož pak ke hře. Odborníci mu našli v plicích a nohách krevní sraženiny, Pokud jde o mladé naděje, je tu Kasperi Kapanen. Tomu je 19 let, což může být výhoda i nevýhoda. Vedení Pittsburghu zatím neví, zda Kapanenovi vydrží forma, kvůli níž ho získali. Finský mladík přijel do Ameriky velice nedávno, vlastně okamžitě poté, kdy jeho mužstvo, KaiPa, vypadlo z playoff finské SM-Liiga. Penguins ho okamžitě poslali na svoji farmu, Wilkes-Barre/Scranton Penguins. Vedení Pittsburghu doufá, že bude alespoň tak dobrý jako býval jeho táta Sami Kapanen, který má za sebou 12 sezón v NHL a je dnes hlavním vlastníkem a generálním manažerem KaiPa.

Jak šli nahoru, tak jdou dolů?

Jenže, ať už je tomu jakkoliv, tvrdí Matheson, Penguins začínají nebezpečně klopýtat. Sice vyhráli v posledním desetiletí Stanleyův pohár (ovšem jenom jeden, upozorňuje Matheson), a v posledních desíti postupech do playoff se kromě vítězného roku dostali do finále jenom jednou, ale to jim nemůže stačit. Jak by mohlo, dovozuje Matheson, když mají ve svých řadách Crosbyho a Malkina?

Matheson šel tak daleko, že Penguins nazval San Jose Sharks Východní konference. Jistě, dodal honem, Penguins alespoň získali pohár, zatímco Sharks, ačkoliv za ně hrají Joe Thornton a Patrick Marleau, nikoliv, ale jinak, řekl, ta podoba by měla vedení Pittsburghu vést k zadumání.

Penguins dosud žijí v přesvědčení, že jejich jádrem jsou Crosby, Malkin, Letang a brankář Marc-André Fleury. Crosbyho nevymění ani kdyby na sůl nebylo. Jedině, že by je o to požádal sám Crosby. Za Letanga toho moc nezískají. Kvůli jeho pokulhávajícímu zdraví. A Fleury byl až do hořkého konce nejlepším hráčem mužstva.

Penguins vráží zbytečně moc peněz do hvězd a nezbývá jim na sbor, který musí mít také nějakou úroveň, aby pomáhal hvězdám zářit. Nemluvě už ani o tom, že mezi první devítkou útočníků jsou jen dva mladší pětadvaceti let: Brandon Sutter a Beau Bennett. A jak budou shánět posily, když mají dnes ve čtrnácti hráčích uvázáno 58 miliónů dolarů, mzdový strop bude kolem 71,5 miliónů dolarů, neboli jim zbývá něco málo přes 13 miliónů, které jim budou muset vystačit na devět hráčů? ptá se Matheson, aniž by tu otázku myslel řečnicky.

Pak vzal do ruky počítačku: Malkin stojí Penguins ročně 9,5 miliónů. Crosby pak 8,7 miliónů. Zraněný Letang je přijde na 7,25 miliónů. Hvězdný brankář Fleury je z hvězd nejlacinější: 5 miliónů dolarů.

Čtyři hráči, kteří mužstvo stojí 30,5 miliónů. A mzdový strop se bude pohybovat někde kolem 71 miliónů.

Malkin je hráčem, na kterém by mohli ušetřit nejvíc. Co Penguins brání, kromě oné doložky o výměnách?

Generální manažer Jim Rutherford sice po vyřazení z playoff Malkina bránil řka, že hrál na zraněném kotníku, avšak pak platí otázka: a co tedy ten invalida dělá na mistrovství světa v Čechách?

Jedna otázka za druhou. A všechny bez odpovědi.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.