bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: majitel Buffalo Sabres se ke krizi mužstva staví čelem. Jenže netuší, o čem to je

22. dubna 2017, 8:08

Petr Adler

Majitel Buffalo Sabres Terry Pegula řekl, že zodpovědnost za posledních pár neúspěšných sezón leží na něm, a že se pokusí podobným nepříjemnostem zabránit v budoucnu tím, že příští generální manažer bude člověk, který má nějaké zkušenosti, a který v tom křesle už má za sebou nějaké úspěchy.

Dnes už bývalý generální manažer Tím Murray sice je synovcem bývalého generálního manažera Ottawa Senators Bryana Murraye, od něhož se mohl naučit mnohému, jenže současně až do chvíle, kdy převzal otěže v Buffalu, byl vyhledávačem naději, cizím slovem skautem.

Je ale také pravda, že Terry Pegula před rokem souhlasil, aby mužstvo prodloužilo Murrayovu smlouvu.

Mimochodem, pokud jde o zkušenosti, kouč Dan Bylsma, který dostal kopačky spolu se svým nadřízeným, přivedl ke Stanleyovu poháru roku 2009 Pittsburgh Penguins. Aši přece jen něco málo o hokeji ví.

Pegula si ale nechal pootevřená zadní vrátka: řekl, že neměl moc podílu na tom, když si mužstvo před šesti vybralo za generálního manažera Murraye a teď, dodal, toho lituje.

S fámami a dohady o tom, kdo může připadat v úvahu na Murrayovo místo se vzápětí roztrhl pytel. Padají jména generálních manažerů, kteří už mají let s padákem za sebou (poslední v řadě: Dean Lombardi z Los Angeles Kings), objevují se jména generálních manažerů, které může padák čekat poté, kdy jejich mužstva vyletí z pohárové soutěže hned po prvním kole. Majitel třeba počítal se ziskem za nejméně osm zápasů na domácím ledě, a jeho mužstvo vypadlo hned po dvou domácích neúspěších. Třeba Stan Bowman (Chicago Blackhawks). Nebo Brad Treliving (Calgary Flames). Ale ani takový Marc Bergevin (Montreal Canadiens) si nemůže být jist.

Jako o možných nástupcích Murrayho se mluví také o Daveovi Nonisovi, který šéfoval Vancouver Canucks a poté Toronto Maple Leafs, a dnes působí jako poradce u Anaheim Ducks. Padlo také jméno Norma Macivera, dnes asistenta generálního manažera Blackhawks.

Co ví majitel o hokeji?

V případě Buffalo Sabres je naprosto zřejmé, že Terry Pegula (a potažmo jeho manželka Kim) moc dobře netuší, co to znamená, vlastnit profesionální sportovní mužstvo. Mužská část miliardářského párů vlastní naftařský velkopodnik, ale pracuje také v realitách a v zastupování umělců a sportovců z okolí Buffala. Ženská část páru by se mohla stát předlohou pro typický uslintaný hollywoodský příběh: nalezenec (sirotek) někde na ulici v jihokorejském Soulu, dnes jedna z nejúspěšnějších amerických podnikatelek.

To je všechno krása, jenže úspěch v jiném podnikání nezaručuje, že takový úspěšný člověk umí řídit profesionální sportovní organizaci.

Kim je minoritním vlastníkem Buffalo Bills z ligy amerického fotbalu NFL, manžel majoritním vlastníkem, ale dohodli se, že milostivá paní bude mít nad fotbalisty výkonnou moc. Profesionální sportovní činovníci si prý rvou vlasy.

Terry Pegula si vyhradil rozhodování o Sabres. S podobným výsledkem jako milostivá paní: profesionální sportovní činovníci si prý rvou vlasy.

Podnik, řekl Pegula na tiskovce, potřebuje více kázně, lepší strukturu, a přesnější komunikace. Nic moc jiného než tohle a oznámení, že před chvílí sdělil Murrayovi a Bylsmovi zásadní myšlenku, že už se nemají považovat za zaměstnance Sabres, neřekl.

Přítomní novináři se několikrát tázali, co je pravdy na drbech, že Sabres vypustili konec sezóny jen proto, aby se jako poslední mužstvo v tabulce domohli lepší pravděpodobnosti, že vyhrají loterii o první pořadí při letošním výběru nováčků (draftu). Pegula kličkoval poměrně nádherně: neustále tvrdil, že nejde o vypouštění zápasů (tanking), ale o přestavbu (rebuilding).

Pominul třeba takové zásadní skutečnosti, jako že jeho bývalý generální manažer se velice aktivně ucházel o služby Mikea Babcocka co kouče, a teprve když zjistil, že Babcock dal přednost Toronto Maple Leafs, najmul Bylsmu.

Murray si vůbec musel připadat jako nevěsta, jejíž ženich se nedostavil k oltáři ani v povolené akademické čtvrthodince: v předloňském výběru (draftu) počítal skoro najisto, že si bude Buffalo vybírat první, a že on zvolá jméno Connora McDavida. Vyhrál Edmonton, a Murray nezapomněl při každé možné i nemožné příležitosti dávat zhrzeně najevo, jak moc je to všechno nespravedlivé, a jak moc je zklamán, že musel vybírat jako druhý a že na něj zbyl “pouze” Jack Eichel.

Kdo se pak může divit, že Eichel nehořel touhou zůstat pod takovým vedením?

Pegula samozřejmě zprávy o Eichelově rozčilení popřel na celé čáře. Zapomněl na platnost novinářského pravidla: nevěříme dohadům, drbům a fámám, dokud nebyly úředně vyvráceny.

Další otázka je, který hokejový činovník je tak vyhladovělý, že se pohrne do mužstva jako jsou Sabres. V kruzích NHL se dodnes přetřásá, jak mužstvo najmulo do křesla presidenta hokejových operací legendu Sabres Pátá LaFontaineho, a jak s ním po několika týdnech zacvičilo.

Pegula se zmínil, že si to představuje tak, že členové nového vedení budou mezi sebou spolupracovat lépe než se dělo za Murrayovy vlády. Zda tím chtěl naznačit nespokojenost nad okolnostmi LaFontaineho odchodu, to už neřekl.

Mohl také mít na myslí to, že Murray se neváhal veřejně pustit do Bylsmy, že by měl trávit více času s hráči a méně času nad rozebíráním video nahrávek (vlastního mužstva i soupeřů). Podle znalců místních poměrů na tohle poukazovali i někteří hráči, ale mnozí z nich také současně připouštěli, že by měli mít na to, aby hráli lépe.

Co vlastně chtějí?

Když v únoru 2011 koupil Buffalo Sabres, řekl Terry Pegula, že cílem je vítězství ve Stanleyově poháru. V době, kdy to říkal, měla liga devětadvacet dalších majitelů, kteří směřovali za stejným cílem. Dnes jich má, mimo Peguly, třicet.

Pegula se zmínil, že cíl se nezměnil. Proč to musel zopakovat, to zatím nepochopil snad nikdo.

Jenže mezi nejrůznějšími znalci NHL se čím dál, tím více šíří názor, že není důležité pouze vědět, důležitější je vědět, co ještě nevíme.

Zdá se, řeklo několik úspěšných hokejových papalášů, že Pegulovi nemají ponětí o této perle moudrosti, takže tedy nemají ani ponětí o tom, o čem nemají ponětí.

V každém případě, říkají tito činovníci, Murray dokázal během hubených let nasbírat (výběry nebo výměnami) řadu mladých a nadějných hráčů. Z toho teď bude těžit jeho nástupce. Nebo také nebude. Podle toho, jak moc se mu bude Pegula dívat přes rameno.

Pochopí-li, že najmul generálního manažera proto, aby někdo řídil mužstvo, a ne proto, aby stál v pozoru a plnil jeho pokyny, může se stát, že se Sabres během dvou až tři let vrátí do pohárové soutěže. Tak dlouho bude trvat přestavba.

Nepochopí-li, svolá Terry Pegula během dvou až tři let další tiskovku, na níž oznámí, že vyhodil generálního manažera za to, že nesplnil jeho očekávání.

Bylo by snad všechno jinak, kdyby Murray ulovil jak Babcocka, tak McDavida? To ale jsou, shodli se znalci, samá kdyby, a skutek utek.

Je pravda, že příznivci mužstva nemohli být šťastní, když viděli, co jejich miláčci předvádí zápas za zápasem. A je také pravda, že příznivci mužstva mají naprosté právo vyjadřovat nejrůznější názory, jakkoliv mohou tyto názory být někdy hloupé, a jindy zase (jenom) nepoučené.

A tady je jeden z důležitých bodů: majitelé sportovních mužstev často propadají podobným vášním.

Dovede si někdo představit majitele elektrárny, jak vyměňuje celé vedení podniku jenom proto, že jsou někteří zákazníci nespokojeni?

NHL čekají v nejbližší době zajímavé události: rozšiřovací výběr, který postaví základy nováčka ligy, Las Vegas Golden Knights, pak pravidelný výběr, a pak shánění volných hráčů (včetně rozhodování, které z vlastních volných hráčů si má mužstvo ponechat, a se kterými by se mělo rozloučit).

Terry a Kim Pegulovi, podle vyjádření jednoho vysoce postaveného hokejového činovníka, potřebují znát odpovědi, jenže to vypadá, že neznají ani otázky.

Svět NHL se nestačí divit.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.