bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: liga a odbory začaly rozmlouvat o smlouvě. Té staré

2. listopadu 2018, 5:03

Petr Adler

Obě strany potvrzují, že se to doopravdy stalo, a obě současně tvrdí, že to neznamená nic víc než to, že komisař NHL Gary Bettman a jeho zástupce Bill Daly se sešli s výkonným ředitelem hráčských odborů NHLPA Donem Fehrem a jeho pomocníkem či zástupcem Mathieuem Schneiderem. Tématem hovoru byla kolektivní smlouva.

Současná smlouva sice může úředně platit do 15. září 2022, jenže NHL může požádat o její ukončení a zahájení jednání o novou už 1. září 2019. NHLPA může udělat totéž o dvě neděle později. V tuto chvíli mají obě strany nasazeny tzv. pokerové tváře, takže ani vlastně nepřekvapuje, že obě strany na přímou otázku dodávají, že se v první řadě nejednalo, ale pouze rozmlouvalo, a že se rozmluvy týkaly současné kolektivní smlouvy.

Obě strany ale také připustily, že ano, současné rozmluvy mohou vydláždit cestu k jednáním, ať k ním dojde předčasné nebo až za čtyři roky.

Daly označil rozmluvy o širších souvislostech za jev veskrze kladný, avšak dodal, že zatím rozhodně nejde o začátek nějakého vyjednávání.

Mluvčí NHLPA Jonathan Weatherdon potvrdil, že šlo o předběžné rozmluvy, které se týkaly výlučně současné smlouvy. Dodal, že odborářské vedení se nyní schází s hráči, aby zjistilo jejich postoje k současné smlouvě před tím, než padne rozhodnutí o žádosti o přejednání smlouvy.

Prakticky řečeno by šlo o předčasné vypovězení současné smlouvy.

Dočkejte času?

Málokdo si ale uvědomuje, že předčasné vypovězení kolektivní smlouvy otevře Pandořinu skříňku. Všichni pořád mluví o tom, jak moc současná kolektivní smlouva vyhovuje majitelům, Zřejmě se nezeptali majitelů samotných. Ale ano, získali půlku miliardy dolarů jako cenu za vstup Vegas Golden Knights. A pakliže, jak se všeobecně očekává, přikývnou na navh svého výkonného výboru, dostanou někdy koncem tohoto nebo v průběhu příštího roku dalších 650 miliónů dolarů ze Seattlke. A jsou (a budou) to peníze, o které se nebudou muset dělit s hráči.

Majitelům ale vadí některé věci, které považují za důležitější. Například jim vadí, v kolika rozhodnutích se musí spoléhat, že jim je hráči odsouhlasí, aniž by žádali za svůj souhlas nějaké ústupky. Vynucená dodatečná volna za souhlas, že se Zápas hvězd bude hrát způsobem tři na tři vedení ligy straší dodnes.

Navíc jsou majitelé značně popuzeni, že si hráči dovolují namítat proti srážkám do zásobního účtu (escrow): ovlivňují chod podniku tím, že se podílejí se na rozhodování o všem možném, ale odmítají nést svůj díl rizika.

Hráči tvrdí, že se podílejí pouze na rozhodování o věcech, které se týkají jich přímo, takže, ptají se řečnicky, proč by se měli vystavovat nebezpečí a proč by měli trpět?

Zcela určitě se už teď mluví o mzdovém stropu. Přinejmenším proto, že si NHL nepřeje, aby hráčské smlouvy platily až osm let. Pět let a dost, říká liga. A když u jsme u stropu, tvrdí majitelé, bude třeba se podívat na zoubek i některým prémiím. Zvláště těm za podpis.

Liga tvrdí, že včasné zahájení rozmluv a jednání o novou kolektivní smlouvu je důkazem vstřícného přístupu. Všem je jasné, že výluky (nebo stávky) jsou nejen ostuda, ale také stojí obě strany nehorázné peníze.

Teoreticky to je krásné. Stejně, jako je teoreticky nadmíru krásná představa , že obě strany souhlasí, že budou obě muset učinit nějaké ústupky.

Otázka je praktická: jak která z nich přistoupí na jaké ústupky, a zda pak jedna z nich bude vířit bahno, že si to takhle nepředstavovala. A když si začnou stěžovat obě, byla veškerá jednání zbytečná.

Pro příklad není třeba chodit do dávnověku: před pár roky nabídlo vedení hráčům, že když budou souhlasit s prodloužením platnosti kolektivní smlouvy tak, jak je, o další tři roky, NHL kývne na jejich olympijskou účast, jakkoliv se jí to nehodí.

NHLPA ten návrh smetla se stolu. Úřední vysvětlení: neměli jsme dost času, abychom zhodnotili vše potřebné k zasvěcenému rozhodnutí.

Dva roky jsou patrně dost dlouho, aby si to odbory pořádně rozmyslely a mohly tedy začít lpět na požadavku, že olympijská účast se stane součástí nové kolektivní smlouvy.

Tady právě asi dojde k zajímavé výměně ústupků: Čína totiž je pro NHL ohromně zajímavým trhem, o který by ji mělo stát za to usilovat.

Odbočka o pěti kruzích: rozhodnutí o tom, kam se pojede hrát v roce 2026 padne až ve středu 11. září 2019 na zasedání Mezinárodního olympijského výboru (MOV) v italském Miláně. Mělo by se rozhodovat mezi třemi možnostmi: MOV si vybral za finalisty kanadské Calgary, švédský Stockholm, a dvojité hostitelství v Itálii: Milán a Cortina d’Ampezzo. Podmiňovací způsob je tu proto, že, kupříkladu, obyvatelé Calgar rozhodnou o osudu nabídky podpory města ve všeobecném hlasování v úterý 13. listopadu. Návrh na plebiscit prošel na radnici tím nejmenším přijatelným poměrem hlasů, takže bude zajímavé sledovat, jak se rozhodnou calgarští občané. Konec odbočky o pěti kruzích.

V této souvislosti se bude také jednat o Světovém poháru. Druhý ročník by se podle tvrzení zasvěcených měl konat v roce 2020 v hlavním městě Alberty Edmontonu. Po prvním ročníku, který se konal v roce 2016 v Torontu, nebyli hráči nadšeni, že slíbené peníze dostávali (dle jejich názoru) dost pozdě, a že jich nebylo tolik, kolik očekávali.

Zpeněžit lze všechno

A když je řeč o penězích: liga usilovně pracuje na rozšíření vysílacích práv amerických televizí. Hráči se ptají, proč by se zvýšená částka neměla zahrnovat do tzv. hokejového příjmu (hockey-related revenue, zkráceně HRR). Čím vyšší tento příjem, tím vyšší platový strop.

Kanadská práva patří podniku Rogers Sportsnet. Ten si může zvýšit svůj příjem, kdyby prodal část zápasů soutěže o Stanleyův pohár konkurenčnímu podniku Bell a jeho televizním sítím TSN a RDS. Tohle by ovšem byl obchod mezi dvěma sítěmi, ovšem, pod dohledem NHL a s jejím souhlasem.

Témat, o nihz se bude jednat, je spousta. Ostatně, současná kolektivní smlouva zabírá celých 540 stránek. Nikde nestojí psáno, že by ta příští měla být kratší. Zatím byly nové smlouvy vždycky delší než jejich předchůdkyně.

Současné rozmluvy mezi papaláši NHL a NHLPA se rozhodně nekonaly uprostřed diskrétních cukrárny stěn, nad šálkem čaje, který v koflíku vřel a se Sacherovým dortem jako zákuskem. A to se střílelo slepými.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.