bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Lamoriello zvyšuje Ostrovanům laťku

6. června 2018, 8:10

Petr Adler

Lou Lamoriello, nový president hokejových operací New York Islanders, si přidal další úřad: generální manažer. Ten dosavadní, Garth Snow, bude u mužstva dělat něco jiného. Co, to se zatím neví. Podobně na tom je dosavadní kouč Doug Weight: i on se dozvěděl, že byl zproštěn svých povinnosti, s dodatkem, že by vedení vidělo rádo, kdyby zůstal v podniku i nadále.

Nové koště Islanders začíná vypadat trochu jako žonglér, kterému létá ve vzduchu spousta míčků, všechny z křehkého skla, a upadne-li jen jeden, hrozí mu, že se při dalším kroku šeredně pořeže.

Ještě před tím než úředně opustil Toronto Maple Leafs, sešel se Lamoriello se současným kapitánem New York Islanders Johnem Tavaresem. Ten se totiž stane v neděli 1. července zcela volným hráčem (Unrestricted Free Agent, zkráceně UFA). Setkání vzbudilo v řadách papalášů ostatních mužstev NHL původně trochu rozruch: všichni v té době žili v domnění, že Lamoriello je pořád ještě poradcem generálního manažera v Torontu. Tavarese ale přesvědčoval, aby zůstal u Ostrovanů. Střet zájmů, vykřikovali mnozí. Nikoliv, odpověděl zástupce komisaře NHL Bill Daly. Jelikož právě Daly velice přísně dohlíží, aby se v NHL dodržovaly zákony i stanovy, stačilo to, aby bylo po skandálu.

Ruská ruleta?

Dalším skleněným míčkem, s nímž si pohrává Lamoriello, je Ilja Kovalčuk.

Ruskému útočníkovi letos vypršela smlouva v St. Peterburgu, a Kovalčuk se nijak netají touhou po návratu do NHL. Chtěl tak učinit už loni, jenže to jeho severoamerická hráčská práva patřila jeho původnímu mužstvu, New Jersey Devils. A tam se mu moc nechtělo. Ostatně, v roce 2013 odešel právě od Devils (a od patnáctileté smlouvy v celkové částce sta miliónů dolarů). Kdyby se vrátil před svými pětatřicátými narozeninami, jeho budoucnost by byla přímo závislá na rozhodnutí Devils.

Generální manažer New Jersey Ray Shero teď prozradil, že se loni v létě zatraceně snažil vyměnit Kovalčuka jinam, jenže bez úspěchu. Shero to vyslovil tak, že nemohl najít partnera. Nezmínil ale, zda tím měl na myslí partnera, jehož nabídka by odpovídala Sherovým představám, nebo partnera vůbec.

A ne, vysvětlil v odpovědi na přímou otázku, nesnažil se navázat spojení s Kovalčukem nebo jeho zástupci, ale, dodal, oni se mu neozvali také.

A pak to řekl naplno: Devils se dívají do budoucnosti. Místo vyjednávání s pětatřicetiletým Kovalčukem by si raději zajistili na dobu co možná nejdelší služby šestadvacetiletého Taylora Halla a devatenáctiletého Nica Hischiera. Hallova smlouva začne platit v sezóně let 2020-2021, a to je doba, kdy se Hischier stane omezeně volným hráčem (Restricted Free Agent, neboli RFA).

Tady vstupuje do hry dohad mezi zasvěcenými, že jedním z možných uchazečů o služby Ilji Kovalčuka jsou právě Islanders. Lamoriello si získal přezdívku Loophole Lou díky způsobu, jímž přivedl Kovalčuka do New Jersey od Atlanta Thrashers. Loophole znamená v angličtině něco jako skulinu nebo mezeru v zákonech či pravidlech. NHL tenkrát zakousla první smlouvu mezi Devils a Kovalčukem řka, že se nebude bavit o tom, zda ta dohoda porušuje kolektivní smlouvu a mzdový strop z hlediska čistě právního, ale ducha těch dvou úředních papírů že porušuje naprosto určitě.

Lamoriello se zatvářil jako neviňátko, smlouvu trochu upravil, NHL nové vydání přijala, Kovalčuk se upsal New Jersey, vlk se nažral, koza zůstala celá, a oba páni, co spolupachatelé, mají od té doby jeden na druhého ty nejlepší vzpomínky.

Tím se dostáváme k podivné souhře okolností. Lamoriello ví, že jestli se nevrátí Tavares, bude to pro něj nepřijatelná modřina pod okem. Nejen to: objeví se s ní na veřejnosti během své první sezóny u Islanders. Je jedno, zda se příznivci mužstva pletou či ne, platí, že trvají na Tavaresově návratu.

Sedmadvacetiletý kapitán mužstva může být nadšen, že by měl nového parťáka, jehož hru zcela upřímně obdivuje. Jenže si také ohromně rozumí s dnes už bývalým koučem Dougem Weightem. Tady vstupují do hry zase důvody, proč se Lamoriellovi říká Loophole Lou: sice odstranil Weighta z úřadovny za střídačkou, ale požádal ho, aby zůstal u mužstva.

To celé má pár chybiček. Třeba tu, že najme-li Lamoriello Kovalčuka, může tím uspokojit Tavarese i diváky, jenže mužstvo zestárne, a možná víc, než by bylo zdrávo.

Snow s Weightem se o Lamoriellově příchodu k Islanders dozvěděli až z novin, a teprve poté, kdy se vrátili z mistrovství světa. V Dánsku vyhledávali mladé posily. Ne staré. Mladé.

Další otázkou je, do jaké míry budou Snow a Weight chtít zůstat věrni mužstvu, jehož majitelé (Jon Ledecky a Scott Malkin) jim vrazili kudly do zad. Zvláště ve Weightově případě bude to rozhodnutí důležité, protože právě ono může změnit Tavaresův soukromý názor o návratu k Islanders způsobem zcela zásadním.

Názory se liší

Vyhledávat nadané hráče, zvláště mezi úplnými mladíky, cizí řečí scouting, přirovnávají někteří k alchymii: jak můžete rozeznat, který dorostenec dospěje ve člověka, který umí nejen hrát, ale který se také nebojí žít? Dávný legendární skaut Edmonton Oilers Barry Fraser, muž, který spolu s Glenem Satherem postavil jejich obávanou dynastii let osmdesátých minulého století, to přirovnával k pokusům rozeznat pohlaví právě vylíhnutého kuřete. Mimochodem budiž řečeno, že to tenkrát byli právě Oilers, kteří rázným způsobem ukončili dynastii Islanders. V té době sloužil Lamoriello co kouč universitních hokejových mužstev. Do NHL přišel až v roce 1987.

Lou Lamoeriello si ve veškeré úctě dovolí s Fraserem nesouhlasit.

V první řadě soudí, že přítomnost takového Kovalčuka, ať bude hrát jakkoliv, bude zajímavá z obchodního hlediska.

Fraser se naopak domnívá, že obchodnímu úspěchu prospívá pouze vítězné tažení mužstva.

Kromě toho věří Lamoriello na hloubkové psychologické zkoušky, o nichž je naprosto přesvědčen, že snižují nahodilost ve výběru málem k nule. Hráči, které si vyhlédne, se zapotí. Budou odpovídat na otázky, jaké by je v životě jinak nikdy nenapadly. Lamoriello je pevně přesvědčen, že dokáže rozpoznat nejen tělesné schopnosti kteréhokoliv hráče, ale (hlavně) že po takovém pohovoru bude vědět přesně, jak se ten který hráč zachová v nejrůznějších situacích, jak na ledě, tak mimo něj.

S tím bude souviset také zásadní změna v rozpočtu mužstva. New Jersey Devils i Toronto Maple Leafs vynakládali za Lamoriellovy vlády snad nejvíc peněz z celé ligy na skauting, tedy na vyhledávání hráčů.

Islanders patřili k chudým příbuzným.

Podle zákulisních hlasů to bude brzo všechno jinak. Jak v penězích, tak v obsazení. Přednost dostanou skauti, kteří sice rozeznají hokejové schopnosti, ale kteří také dokáží vedení mužstva říci, kdo ze kterých hráčů je kdo. Od zapřisáhlého flegmatika až k nebezpečnému cholerikovi. Skauti, kteří sledují mladíky, budou muset znát nejen školní výsledky případných kandidátů pro výběr (draft), ale i jaké předměty mají rádi a proč. Skauti sledující profesionály budou muset umět rozpoznat povahy hráčů, včetně jejich postavení (a vztahů) uvnitř mužstva.

Lou Lamoriello je děsný tajnůstkář, jehož přítomnost u pokerového stolu musí nutně budit hrůzu a zášť protihráčů.

Ale, vypráví lidé, kteří ho znají lépe, pod drsnou slupkou skrývá se něžná duše romantika.

Tak třeba se stalo, že si Lamoriello všiml, že jedna z pracovnic přítomných jakési poradě byla nepříjemně rozrušená e-mailem, který jí naskočil na obrazovku telefonu. Zeptal se, oč jde, pracovnice mu to vysvětlila, Lamoriello ji poprosil, aby mu půjčila svůj telefon, beze slova vymazal vzkaz, o který šlo, vrátil telefon oné paní, a věc uzavřel: už vás to nebude vyrušovat.

Zda to bude takhle jednoduché i s těmi psychologickými pohovory, to se teprve uvidí.

Kdy? Někdy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.